Home » Expertblog » Slaap kindje slaap, hoe leer ik mijn baby in- en doorslapen?

Slaap kindje slaap, hoe leer ik mijn baby in- en doorslapen?

Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche

Naast voeding en hechting is ook slapen heel belangrijk voor baby’s. Door te slapen kunnen baby’s indrukken en emoties een plaats geven en deze verwerken. Slapen is een natuurlijke behoefte maar inslapen en doorslapen zijn dat niet, dat zijn aangeleerde vaardigheden. Sommige baby’s nemen het dag- & nachtritme vrij vlot aan terwijl anderen meer ondersteuning en stimulatie nodig hebben. In mijn blogje neem ik je alvast mee doorheen enkele handige tips om je baby te leren in- en doorslapen. Lees dus zeker verder als je kindje hier wat meer moeite mee heeft!

Het dag- en nachtritme van je baby

De eerste twee weken na de geboorte, probeer je volledig mee te leven op het ritme van je baby. Hou je baby zoveel en zo vaak mogelijk dicht en knus tegen je aan. Tot zeven weken slaapt een baby gemiddeld 16 tot 20 uur per dag, in vaak erg korte dutjes. Het is niet zo zozeer hoeveel dutjes je baby precies doet maar wel het totaal aantal uren slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van je kleine pruts. Gaat dit wat moeilijker? Dan kunnen concrete schema’s van slaap- en wakkertijden helpen om een structuur te vinden!

Bij volwassenen is de duur van een slaapcyclus gemiddeld 90 à 120 minuten. Bij baby’tjes is dit maar 45 tot maximum 60 minuten per slaapcyclus. Dat is meteen ook de reden waarom je baby vaker en vlugger wakker wordt. Is je baby’tje 2 weken oud dan kan je voorzichtig starten met het bouwen van een dag- en nachtritme.

Voeding en slapen gaan hand in hand

Maak je je baby wakker om een voeding te geven? Overdag mag je jouw kindje zeker wakker maken voor zijn melkje, dit helpt om het dag- en nachtritme aan te leren. Zo zorg je er zelf voor dat je baby de meeste voedingen overdag krijgt, hierdoor zal hij meer en beter verzadigd zijn en ’s nachts minder wakker worden. ‘s Nachts hoef je je baby niet wakker te maken voor een voeding tenzij je baby prematuur of dysmatuur is. Zit je kindje in een sprongetje? Dan kan je kindje ook nood hebben aan extra voeding ’s nachts.

Borstvoeding is vlugger verteert dan flesvoeding, maar het maakt geen verschil om de nacht door te komen. Probeer zeker bij de laatste borstvoeding ’s avonds om je ene borst volledig te laten leegdrinken, zodat je baby’tje ook jouw “vette melk” binnen krijgt. Biedt daarna ook nog even je andere borst aan.

Wanneer zal mijn kindje doorslapen?

Doorslapen is niet altijd voeding gerelateerd. Baby’tjes kunnen maar doorslapen en makkelijk inslapen als ze zich veilig voelen. In het begin is hechting dan ook super belangrijk en veel relevanter dan waar je baby slaapt. Je baby kan doorslapen wanneer die slaapt van de laatste voeding ’s avonds tot de eerste voeding ’s morgens, zonder om eten te vragen. Het kan dat je vaak moet opstaan omdat je baby na een slaapcyclus niet opnieuw zelfstandig kan inslapen, maar geeft hem of haar daarom geen extra voeding. Maar het omgekeerde kan ook, je baby kan wel zelfstandig opnieuw inslapen maar heeft toch nog nood aan een voeding ’s nachts. Tussen de zes en negen maanden zou een baby moeten kunnen doorslapen maar no worries, want meestal lukt dit al vroeger 😉.

Een veilige slaapomgeving voor je baby

Omwille van wiegendood leg je jouw kindje best niet bij jou in bed, kies in de plaats voor een co-sleeper die je makkelijk op en neer kunt bewegen wanneer je voeding geeft. Creëer een aparte slaapomgeving voor overdag en ’s nachts. Laat je kindje overdag een dutje doen in een ruimte waar er licht is en het aanvoelt als dag en ’s avonds in een donkere kamer. Je kindje went op die manier aan geluiden en schrikt zo ’s nachts niet altijd wakker van een geluidje dat niet bij de nacht hoort.

Ouders met een actief baby’tje kunnen er baat bij hebben om hun kindje meer slaap te gunnen dan een rustige baby. Ze krijgen namelijk meer indrukken en prikkels te verwerken doorheen de dag en verbruiken meer energie. Heel actieve kindjes vinden vaak rust bij het inbakeren. Dit kan je doen totdat je baby drie maanden oud is. Vanaf dat de baby aanstalten maakt om zich om te draaien dan kan je het inbakeren ook best afbouwen, zodat je kindje wat meer bewegingsvrijheid heeft. Ook premature kindjes kunnen heel veel baat hebben bij het inbakeren, in dit geval mag je de werkelijke leeftijd corrigeren.

slapen slaaptips kindje baby slaapritueel blog slaapcoach

Rond zes maanden is je baby er neurologisch, emotioneel en motorisch voldoende klaar voor om op zijn eigen kamer te slapen. Tijd om los te laten mama! Zorg ervoor dat je kindje in een veilig bedje ligt: leg geen obstakels in de weg en zorg ervoor dat je kindje nergens met zijn gezichtje tegenaan kan duwen, dit zou een belemmering kunnen zijn om te ademen. Een bedomrander raad ik af en 1 knuffeltje is méér dan voldoende, gebruik een kwalitatieve slaapzak in plaats van een donsdeken en haal alle lintjes weg. Investeer in een veilige matras en een babydekentje. Een kamertemperatuur van 20 graden is ideaal voor pasgeboren baby’s, voor iets oudere baby’s is dit 18 graden.

Een succesvolle avondroutine

Baby’s worden rustiger als je gebruik maakt van een avondritueel want het geeft hen een veilig gevoel. Als je baby zich veilig voelt dan zal hij minder bang zijn als hij wakker schrikt uit zijn slaap. Hoe creëer je zo’n avondritueel? Start bijvoorbeeld met een badje te geven voor het slapengaan, trek je schatje een pyjama aan, leg telkens hetzelfde liedje op en geef de laatste voeding in een verduisterde kamer. Volg ook elke ochtend hetzelfde ritueel als je jouw kindje wakker gaat maken. Trek de gordijnen open, zeg goeiemorgen en geef hem of haar een dikke knuffel. Een hele fijne start van de dag!

Mijn baby wordt ’s nachts krijsend wakker

Sommige baby’s worden ’s nachts krijsend wakker, dit gebeurt vaak bij de overgang van de ene slaapcyclus naar de andere. Ze schrikken wakker omdat ze bijvoorbeeld in slaap gevallen zijn in de armen van mama of papa maar bij het wakker worden is er plots niemand meer. Daarom kan het jouw baby helpen om hem wakker of half wakker in zijn bedje te leggen. Je baby herinnert zich dan dat hij in zijn bedje werd gelegd en als hij vervolgens wakker wordt, voelt hij zich toch nog veilig en herkent hij zijn omgeving. Troost je baby, geef hem een veilig en geborgen gevoel. Probeer je baby niet teveel op te nemen ’s nachts maar probeer hem te troosten en te sussen door je nabijheid, je stem, je aanrakingen. Zit je kindje opnieuw in een sprongetje dan vertoont hij vaak slaapregressie, probeer ook nu zoveel mogelijk jullie rituelen aan te houden.

Gouden slaaptip

En tot slot: slapen doet slapen. Je kindje zal ’s nachts beter slapen als hij overdag een aantal flinke dutjes gedaan heeft. Hou je kindje dus niet onnodig wakker, want dat zal juist een averechts effect hebben. Wil je nog meer tips en advies, beluister dan zeker de podcast “Slaap lekker, baby. Handige slaaptips van een babycoach” waarin ik nog dieper in ga op specifieke noden en vragen van ouders rond het thema slapen.

Veel succes mama’s! 😉


Natasja Mussche kindercoach onder mama's

Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach

Meer weten over Natasja



Deel deze post