Zwangerschapstest
Ben ik echt zwanger? Je hebt misschien al enkele zwangerschapssymptomen maar je wil toch 100% zeker zijn of je zwanger bent of niet. Dan doe je best een zwangerschapstest. Zo een test kan je kopen bij de drogist, in de apotheek, in de supermarkt of bestel je nu ook online.
Vanaf wanneer kan je een test doen?
Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid zwangerschapshormoon, genaamd hCG, die in je urine zit. Vanaf het moment van je gemiste menstruatie zal de hoeveelheid hCG elke 2 tot 3 dagen verdubbelen tot de 10de week van je zwangerschap. De test kan dus positief zijn (indien je zwanger bent) vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie, dit wordt ook de NOD genoemd. De NOD valt gemiddeld 2 weken na jouw ovulatie. Je kan aan de hand van een ovulatietest weten wanneer je eisprong plaats vindt.
Wat is jouw NOD?
De NOD is jouw Niet OngesteldheidsDag, het is de dag waarop normaal gezien je menstruatie zou beginnen maar in dit geval uitblijft. Het is vaak een eerste duidelijk symptoom van zwangerschap. Vanaf dan is een zwangerschaptest meestal betrouwbaar. Je lichaam heeft dan voldoende zwangerschapshormoon aangemaakt dat door de zwangerschapstest gemeten wordt. Op dat moment ben je al 4 weken zwanger. Er zijn ook zwangerschapstesten op de markt die je al voor je NOD kan afnemen: de zogenaamde vroege zwangerschapstest.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest heeft een teststaafje dat je enkele seconden in je ochtendurine houdt. Je kan rechtstreeks op het staafje plassen, maar je kan de urine ook eerst opvangen in een potje en het staafje daarin houden. Het teststaafje bevat antistoffen tegen het zwangerschapshormoon hCG. Afhankelijk van het merk verschijnt er een gekleurd streepje of kruisje als je zwanger bent. De meeste testen hebben een controlestreep, zodat je weet of de test gewerkt heeft, die wordt getoond terwijl je wacht op de uitslag.
Uitslag zwangerschapstest
Heb je een positieve test in handen? Proficiat, je bent waarschijnlijk in verwachting van een baby! Om zeker te zijn of jouw de positieve test klopt en dus zeker te zijn dat je zwanger bent, ga je langs bij de dokter of een gynaecoloog voor een eerste echo.
Jouw test is vals positief
Het is steeds mogelijk dat jouw uitslag niet klopt, je kan een vals positieve test hebben door:
-
Medicatie
Je kan een positieve uitslag krijgen terwijl je niet zwanger bent als je bijvoorbeeld een vruchtbaarheidsmedicijn neemt waar hCG inzit.
-
Te laat afgelezen
Het resultaat van een zwangerschapstest moet binnen de 5 minuten afgelezen worden. Een negatief resultaat kan veranderen in een vals positief resultaat na het einde van de afleestijd.
-
Zwangerschap afgebroken
Er zijn ook situaties waarin de zwangerschapstest positief is maar waarbij je later ontdekt dat je niet meer zwanger bent. Dit kan voorkomen wanneer je een zwangerschap verloren bent in een zeer vroeg stadium of in het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit zijn geen vals positieve uitslagen, het zijn positieve uitslagen van zwangerschapstesten maar de zwangerschap kon niet worden voortgezet.
Jouw test is vals negatief
Het is daarnaast is het ook mogelijk dat jouw zwangerschapstest vals negatief is, wanneer je
-
Te vroeg hebt getest
Om een betrouwbaar resultaat van je zwangerschapstest te krijgen, voer je deze best pas uit vanaf jouw NOD, de eerste dag waarop je normaal zou menstrueren.
-
Te veel gedronken hebt
Als je te veel gedronken hebt is je urine dun en waterig. Dat kan leiden tot een onduidelijk resultaat. Stop bij voorkeur 2 uur voor het testen met drinken voor een betrouwbaar resultaat.
Soorten zwangerschapstesten
-
Midstream zwangerschapstest
Je hebt verschillende soorten zwangerschapstesten. De midstream zwangerschapstest is de bekende stick die je in de urinestraal kan houden. Deze test is snel en hygiënisch. Gieren de zenuwen door je lijf, omdat de uitslag erg spannend voor je is? Neem dan het zekere voor het onzekere en vang je urine toch eerst op in een bekertje zodat je de straal niet kan missen.
-
Digitale zwangerschapstest
De digitale test is eigenlijk een midstream-de-luxe. De meting is hetzelfde maar op het lcd-schermpje verschijnt nu geen streepje, maar de tekst zwanger/niet zwanger. Twijfel in het aflezen is dus onmogelijk!
-
Zwangerschapstest met strip
Voor deze zwangerschapstest vang je de urine op in een potje. Je dopt de teststrip tot aan de markering in de urine en na 3 seconden haal je de test eruit en leg je die vervolgens neer. Na 5 minuten kan je het resultaat aflezen. Wacht zeker niet langer dan 10 minuten, want dan is de uitslag niet meer betrouwbaar.
-
Zwangerschapstest met casette
De zwangerschapstest met casette bevat een pipetje waarmee je de juiste hoeveelheid urine opneemt en die kan toevoegen op de casette. Hier zal je ook weer enkele minuten moeten wachten voor je het resultaat af kan lezen.
-
Zwangerschapstest met wekenindicator
De zwangerschapstest met wekenindicator is even nauwkeurig als een echo om de duur van de zwangerschap te bepalen. De test zegt je niet alleen of je zwanger of niet zwanger bent, maar laat je ook weten hoeveel weken je al zwanger bent. Je kan deze testen uitvoeren vanaf 5 dagen voor je gemiste menstruatie (NOD).
-
Zwangerschapstest ultravroeg
Als je dolgraag wil weten of je zwanger bent, kan het moeilijk zijn om te wachten met testen. In dit geval kan je een ultravroege zwangerschapstest gebruiken. Deze test kan je al vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (NOD) gebruiken. Hou er wel rekening mee dat jouw lichaam in dit geval nog niet voldoende hCG zwangerschapshormoon heeft aangemaakt waardoor je een negatief resultaat kan hebben terwijl je eigenlijk wel zwanger bent.
-
Snelle detectie zwangerschapstest
Een snelle detectie zwangerschapstest kan je vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen gebruiken en geeft al resultaat na 1 minuut.
Hoe vaak moet je een zwangerschapstest doen om zeker te zijn?
In principe is het heel simpel: 1 keer. Maar de test moet dan wel correct uitgevoerd zijn om de uitslag te vertrouwen. Een foutief positief resultaat komt vrijwel nooit voor, maar een foutief negatief resultaat kan wel voor komen. De reden hiervoor is dat je hoogstwaarschijnlijk de test te vroeg uit hebt uitgevoerd. Je lichaam moet voldoende hCG, zwangerschapshormoon, hebben aangemaakt want dat wordt gemeten door de zwangerschapstest. Ontdek hier alle zwangerschapssymptomen die je kan ervaren tijdens je eerste weken zwangerschap.
Meer lezen over zwangerschapstest
Hoe weet ik of ik zwanger ben?
Vruchtbaarheidsexperte Rebecca vertelt in deze blog hoe je een zwangerschap kan herkennen door rekening te houden met bepaalde veranderingen in je lic...