Home » Zwanger » Geboorte » De bevalling

De bevalling

Home » Zwanger » Geboorte » De bevalling

De bevalling

De laatste maand van je zwangerschap is een zware maand, letterlijk en figuurlijk, en al zeker de laatste weken voor de bevalling. Tegelijk heb je ergens een gevoel van overwinning: you did it! Je hebt een enorme berg beklommen, een waarvan je dacht dat je niet in staat zou zijn om hem te beklimmen. Tegelijk sta je voor een andere grote berg: de bevalling.

fasen van de arbeid

Bevallingsverhalen

Je hoort de meest schrikwekkende verhalen over de bevalling: “Mijn water brak in het midden van de supermarkt!” “Het ziekenhuis stuurde me drie keer terug naar huis omdat ik nog niet echt aan het bevallen was, en toen ben ik praktisch bevallen op de snelweg!” “Ik was gedurende 48 uur in arbeid!” Maar misschien heb je ook een paar bevallingsverhalen gehoord die vredig, kalm en zonder problemen zijn verlopen.

Hoewel er waarschijnlijk minstens zoveel positieve geboorteverhalen zijn als uitdagende, is de waarheid dat een gemakkelijke en rustige bevalling voor een veel minder interessante anekdote zorgt. Wat betekent dat de goede geboorteverhalen niet zoveel worden verspreid als de slechte. Generaties vrouwen hebben dit al beleefd, overleefd en verwerkt om erover te vertellen. En binnenkort is het aan jou! Angst voor het onbekende is volkomen natuurlijk, maar de bevalling is ook natuurlijk, vergeet dat niet.

Soorten bevallingen

Elke geboorte is anders, maar hoe bereid ik me voor op de grote dag? En over welke types bevallingen kan ik mij als zwanger mama informeren? We spreken van een vaginale, natuurlijke geboorte of een geboorte met een keizersnede wanneer een natuurlijke bevalling niet (meer) mogelijk is.

  • Natuurlijke bevalling

Wanneer je weeën spontaan opkomen en je baby zonder medische ingreep ter wereld komt, dan spreken we van een natuurlijke en normale bevalling. Het is het wachten tot je volledige ontsluiting en persdrang hebt voordat je kan gaan persen.

  • Ingeleide bevalling

In dit geval komen de weeën niet natuurlijk op gang en bespreek je met de gynaecoloog wanneer de weeën kunstmatig opgewekt zullen worden. In het meeste geval worden de vliezen gebroken maar soms is er ook een infuus met medicatie nodig.

  • Keizersnede

Als de geboorte nog niet ver genoeg gevorderd is en de conditie van zwangere en of baby het niet toelaten het natuurlijke verloop van de bevalling af te wachten, kan worden besloten om de baby niet via het geboortekanaal maar via een operatie uit de baarmoeder te halen. Zo’n operatie heet een keizersnede en houdt in dat de buik van de zwangere mama met een horizontale snede wordt geopend. Dit is een veilige ingreep in het operatiekwartier die ofwel onder gedeeltelijke of algemene verdoving plaatsvindt. In de meeste gevallen is er voldoende tijd om je op deze operatie voor te bereiden.

  • Geplande keizersnede

Bij een geplande keizersnede is het al van vooraf duidelijk dat je baby via een keizersnede ter wereld zal komen. Je partner kan bij de keizersnede aanwezig zijn als deze onder epidurale verdoving gebeurt. Meestal blijven mama’s zo een vijftal dagen op de materniteit na een bevalling via keizersnede.

Maak je geboorteplan op

Een bevalling is vaak een situatie waarin vrouwen het gevoel hebben dat ze onvoldoende controle hebben. Maar je kan je voorbereiden met een geboorteplan. Wie je geboortepartner ook is (de vader van de baby, een goede vriend, partner of een familielid), er zijn nogal wat praktische dingen die ze kunnen doen om je te helpen. Bekijk wie je tijdens de bevalling zal steunen.

To do and to think about

  • Je wensen voor de geboorte
  • Je wensen tijdens arbeid en bevalling
  • Je wensen om de zorg van je pasgeborene

In het boek Onder mama’s krijg je een praktische checklist aangereikt om je geboorteplan vorm te geven en om mee te nemen naar de vroedvrouw en/of gynaecoloog. Hier wordt ook verder ingegaan op de begeleidingsmogelijkheden en de fasen van het geboorteproces.

Geboorteproces en bevallingshoudingen

Bevallen op zich, zeker de eerste keer, daar zien sommige mama’s echt tegen op. Het is helemaal normaal dat je er met een klein hartje tegenaan kijkt. Hoe je het ook draait of keert, bewust je zwangerschap beleven daar hoort bij dat je je goed informeert, naar infosessies gaat, een vroedvrouw contacteert om je te begeleiden. Een aantal termen die specifiek gebruikt worden zoals “arbeid” voelen wat vreemd aan. Een goede voorbereiding is alles. Je wil geen essentiële vragen stellen als je de verloskamer binnen wordt gebracht. Je kan ook al gaan nadenken over de verschillende houdingen waarin je kan bevallen. Denk maar aan liggend op je rug, op je zij, zittend, op het bed of in bad,.. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden.

Jouw begeleiding

Je materniteitskoffertje staat klaar, maar het is niet altijd gemakkelijk om zelf in te schatten of je bevalling begonnen is. Je wil vooral zeker zijn van je stuk en de heen-en-weer ritjes naar het ziekenhuis vermijden. Om jou en je partner beter bij te staan kan je kiezen voor verschillende combinaties van begeleiding. Informeer je vooraf bij jouw arts wat mogelijk is. Zo is thuisbegeleiding door een vroedvrouw mogelijk en kom je te weten of je bevalling echt begonnen is.

  • Thuisbegeleiding van arbeid

Je kan zo lang mogelijk thuis in jouw vertrouwde omgeving een deel van de weeën opvangen wanneer je dit wenst. Dit zorgt voor rust bij jou en je partner. Zodra de ontsluiting vordert geeft de vroedvrouw dan aan wanneer het tijd is om rustig naar het ziekenhuis te vertrekken. Ze waakt over jou en de baby en controleert de ontsluiting, ze beluistert regelmatig de harttonen van de baby.

  • Ziekenhuisbevalling

Je neemt al dan niet jouw vroedvrouw mee naar het ziekenhuis voor ondersteuning tijdens de bevalling. De begeleiding van de arbeid start eventueel thuis en de ondersteuning gaat verder in het ziekenhuis. Je wordt dan door jouw vertrouwde vroedvrouw door je weeën heen geloodst. Bij de bevalling is de gynaecoloog wel aanwezig.

  • Vroedvrouwenbevalling in het ziekenhuis

In sommige ziekenhuizen kan je kiezen om onder begeleiding van jouw vertrouwde vroedvrouw te bevallen. Zij volgt jouw bevalling medisch op en of alles goed verloopt. Ze zorgt ervoor dat je geboorteplan voor bevalling en arbeid wordt uitgevoerd. Je hebt hierbij aangegeven welke houding je aanneemt, welke muziek je wil horen in de verloskamer,…

Jij en je partner blijven ondersteund bij het opvangen van de weeën om je zo door je bevalling te begeleiden. Een natuurlijke bevalling staat voorop en de gynaecoloog of kinderarts is op elk moment beschikbaar wanneer dit noodzakelijk is. Na de bevalling kan je kiezen voor een verblijf op de materniteit of als alles prima verloopt kan je enkele uurtjes na je bevalling al naar huis.

  • Thuisbevalling

Thuis ben je in je eigen vertrouwde omgeving en baas over je eigen bevalling. Je beslist zelf welke houding je aanneemt, welke muziek je wilt horen, hoe en waar je wenst bevallen,…
De controles tijdens je zwangerschap bepalen of je in aanmerking komt om in jouw vertrouwde omgeving te bevallen onder begeleiding van (een) vroedvrouw(en). De begeleiding van arbeid en bevalling gebeuren op een veilige en persoonlijke manier met goede zorg voor zowel mama, baby en partner. Opnieuw krijg je alle kansen om natuurlijk te bevallen en wordt er enkel medisch ingegrepen wanneer noodzakelijk. Na de thuisbevalling is kraamzorg voor hulp en ondersteuning aangewezen.

Meer lezen over de bevalling

traumatische bevallling, ervaring, tips, herkennen

Wanneer je bevalling een diepe indruk achterlaat: hulp bij traumaverwerking

Een traumatische bevalling is een diep ingrijpende gebeurtenis die zowel fysiek als emotioneel kan doorwerken; in deze blog leer je wat een traumatische bevalli...

zwangerschapsyoga, voordelen, cursus, workshop

Zwangerschapsyoga: verlicht zwangerschapskwalen en bereid je voor op de bevalling

Zwangerschapsyoga is een ontspannen moment voor jou en je baby, met extra zorg en aandacht voor je zwangere lichaam.

Bevalling, ontspannen, hypnobirthing

Hoe HypnoBirthing je kan helpen bij een ontspannen bevalling

Met HypnoBirthing ervaar je veel ontspanning tijdens de zwangerschap, je hebt meestal een kortere arbeid en bevalling, en er zijn minder medische interventies n...

shiatsu drukpunten zwanger bevalling

Hoe Shiatsu je kan ondersteunen tijdens je zwangerschap en bevalling

Shiatsu wordt vaak toegepast tijdens zwangerschap en bevalling om zowel fysieke als emotionele problemen te ondersteunen. Lees hier meer.

onderwaterbevalling, badbevalling, geboorte, arbeid

Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Hierbij alvast de belangrijkste voordelen én de voorwaarden om in bad te mogen bevallen.

keizersnede, effect, luchtwegen, kwaaltjes baby

Hoe kan een geboorte via keizersnede ervoor zorgen dat je kindje sneller kwaaltjes krijgt?

Baby’s geboren via een keizersnede hebben vaker last van ademhalingsproblemen. Hierbij alvast enkele tips om de darmflora van je kindje een boost te geven.

Load More
  • 1
  • 2
  • 6