Home » Zwanger » Zwangerschap » Eerste trimester »
Zwangerschapssymptomen en -kwaaltjes
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet. Het is zelfs heel goed mogelijk dat je helemaal niks voelt. Je zal de eerste zwangerschapssymptomen beginnen ervaren op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent.
Hieronder lees je de meest voorkomende zwangerschapssymptomen bij vrouwen, maar om écht zeker te zijn of er nu een lieve kleine baby op komst is, doe je best een zwangerschapstest!
-
Ik ben overtijd
Het voornaamste symptoom om een zwangerschapstest te doen is wanneer je overtijd bent. Je bent overtijd als je op de eerste dag van je uitgerekende menstruatie niet ongesteld wordt. Dit wordt ook de NOD, Niet OngesteldheidsDag, genoemd. Dit is een goede indicatie als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Bij een minder regelmatige cyclus is het moeilijker te bepalen. Maar het uitblijven van de menstruatie wil niet altijd zeggen dat je zwanger bent!
De meest voorkomende oorzaken voor uitblijven menstruatie kunnen zijn: hormonale schommelingen, stress, afvallen, ziekte, ondergewicht, overgewicht, anticonceptie, medicijngebruiken, extreme lichaamsbeweging (topsport), verstoord dag- en nachtritme, overgang, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en het geven van borstvoeding.
-
Innestelingsbloeding
Als je een aantal dagen na je ovulatie een lichte bloeding hebt, kan dit goed nieuws zijn. De eicel zet zich na een reis van ongeveer 6 tot 12 dagen vast in de baarmoederwand. Dit kan een roze of bruine innestelingsbloeding tot gevolg hebben.
-
Gevoelige of gezwollen borsten
Ongeveer één of twee weken na de conceptie kunnen je borsten al gevoeliger worden. Dit komt doordat de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding. Zodra je lichaam meer gewend is geraakt aan de hormoonschommelingen zal de gevoeligheid afnemen.
-
Veranderende tepelhoven
Je tepels zullen zich nu al beginnen voorbereiden op het geven van borstvoeding. Door de hormonen zullen de tepels groter en donkerder worden zodat je baby ze beter vindt. Hierdoor zullen er ook meer bultjes verschijnen op jouw tepelhof, dit zijn de klieren van Montgomery, maar dat is helemaal normaal.
Vermoeidheid
Je kan al vanaf één week na de conceptie heel vermoeid worden. Het is één van de eerste zwangerschapskwaaltjes. Dit komt door de hormonale veranderingen, andere zwangerschapskwaaltjes, slechte nachtrust door emoties, veel aan je hoofd hebben, en het feit dat er een klein mensje in je buik groeit. Dat vraagt héél véél van je lichaam en kan vermoeiend zijn voor een toekomstige mama.
♡ Onze tips tegen vermoeidheid tijdens de zwangerschap:
- je hebt energie nodig, eet dus gezond en drink voldoende
- doe het rustiger aan! Werk wat minder, laat zwaardere klusjes over aan iemand anders
- blijf zeker in beweging, ga eens wandelen of fietsen
Maar luister vooral naar je lichaam. Ben je moe? Rust of slaap dan even, doe een kort dutje want vergeet niet dat je lichaam nu voor twee werkt.
-
Opgeblazen gevoel
Rond je 4de en 5de zwangerschapsweek kan je een opgezette buik hebben omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. Hierdoor heb je meer last van gasvorming waardoor je buik uitzet.
-
Vreetbuien
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap de behoefte om meer te eten. Vanaf de 2de week kan je heel veel zin/nood hebben aan snacks, snoep, … Probeer toch om eerder voor gezonde varianten te kiezen zonder al teveel zout en suiker.
-
Misselijkheid
Misselijkheid treedt meestal vanaf 6 tot 8 dagen na de conceptie op. Hoewel dit in de volksmond vaak ochtendmisselijkheid genoemd wordt, kan je er op elk moment van de dag last van hebben. In het begin van de zwangerschap wordt een grote hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG geproduceerd. De grote productie van dit hormoon is de oorzaak van een misselijk gevoel tijdens de zwangerschap. Helaas is er geen gouden tip die alle misselijke momenten wegneemt maar je kan proberen welke tips voor jou wel of niet werken. Hou vol want vaak gaat het na 12 weken zwangerschap beter!
♡ Enkele tips tegen zwangerschapsmisselijkheid:
- vermijd het eten van te zwaar, vet en sterk gekruid voedsel
- eet om de 2 uur iets kleins, zo vermijd je dat je maag leeg is
- hou je vochtgehalte op peil door veel water te drinken. Bij een gevoelige maag neem je best af en toe een aantal kleine slokjes. Een theetje, watermeloen of waterijsjes kunnen hier ook bij helpen
- bestrijd zuur met zuur: een zure augurk, appel, een stukje citroen in je water, ..
- vermijd geuren die je misselijk kunnen maken
- een zwangerschapsvitamine zonder ijzer kan een verschil maken
- drink gemberthee, kauw een stukje gember, eet een gemberkoek… gember is een bekend middel tegen misselijkheid
-
Verhoogde lichaamstemperatuur
Net zoals na je eisprong heb je het nu ineens een beetje warmer. Het hormoon progesteron gaat onmiddellijk aan de slag om het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar te maken. Hetzelfde hormoon zorgt dan ook voor de kleine stijging van je lichaamstemperatuur, die blijft gedurende de hele zwangerschap wat hoger.
-
Stemmingswisselingen
Je zal merken dat je ineens veel gevoeliger bent en ook makkelijker gaat huilen. Deze stemmingswisselingen komen al vanaf de 3de week voor en kunnen zich gedurende de hele zwangerschap voordoen, opnieuw dankzij het aanmaken van het zwangerschapshormoon hCG.
-
Lage rugpijn
Krampen in de buik of rug tijdens de eerste weken zwangerschap lijken op de pijn die je normaal ervaart tijdens jouw menstruatie. Daardoor zal het ook moeilijk zijn om een onderscheid te maken of je nu zwanger bent of ongesteld zal worden. Door het gewicht van de buik en het veranderen van je houding doorheen je zwangerschap, zal je steeds meer last krijgen van je onderrug. De baarmoeder is met banden aan de rug bevestigd waardoor je een hollere rug zal krijgen naarmate de buik groter wordt. Rust ook hier voldoende om de rug te ontlasten.
-
Hoofdpijn
Een ander zwangerschapssymptoomen kwaaltje dat je tijdens je eerste weken zwangerschap kan ervaren is hoofdpijn. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van zwangerschapskwaaltjes en door het zwangerschapshormoon hCG. Dat is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd.
♡ Wat kan je doen tegen hoofdpijn:
- drink voldoende zodat je vochtgehalte op peil blijft
- eet gezond
- haal eens een frisse neus
- beweeg voldoende
- zorg voor een rustige omgeving zonder te veel prikkels
-
Meer afscheiding
Vlak voor je eisprong verandert het slijm, zodat het doordringbaar is voor spermacellen. Het slijm wordt helderder, elastischer en minder zuur en is dus vriendelijker voor sperma. Vanaf je zwanger bent zal je ook meer last van afscheiding dan anders. Dit komt doordat je vagina beter doorbloed is. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen
-
Vochtige schaamlippen
Het natuurlijke gevolg van meer afscheiding te hebben tijdens je zwangerschap is dat je ook vaak vochtigere schaamlippen zal hebben. Dat komt opnieuw omdat je vagina meer doorbloed is als je zwanger bent, waardoor je slijmvliezen extra gestimuleerd worden. Vochtige schaamlippen kunnen echter ook een teken zijn dat je vlak voor je eisprong zit. Je lichaam maakt dan meer afscheiding aan om te zorgen dat de spermacellen tot bij de baarmoeder kunnen komen. De afscheiding is wat vloeibaarder dan anders, helder van kleur en vrijwel reukloos.
-
Vaker plassen
Je lichaam en hormonen gaan door een hele verandering. Nu je zwanger bent wordt er meer bloed door je nieren gepompt waardoor je vaker zal moeten plassen. Je baarmoeder is nu ook aan het groeien en die drukt extra op je blaas.
-
Afkeer van voedsel en geuren
Ook op het vlak van smaak en geur kan je als vrouw ineens een verandering doormaken en zwangerschapskwaaltjes ervaren. Het eten dat je voorheen heel lekker vond vind je misschien nu walgelijk of je wordt helemaal misselijk van geuren die je voordien wel aangenaam vond. Maar waarom is dat zo? Het is nog niet wetenschappelijk bewezen waarom je reukvermogen verandert. Er zijn wel een paar veronderstellingen dat zwangere vrouwen een sterker reukvermogen hebben om te voorkomen dat ze dingen eten die schadelijk zijn voor de baby.
♡ Wat kan je doen aan je afkeer voor voedsel en geuren?
- probeer de geuren die je niet aangenaam vindt te vermijden
- zorg voor voldoende ventilatie, zet af en toe de ruiten open
- gebruik schoonheidsproducten met een neutrale of zonder geur
Meer lezen over zwangerschapssymptomen
Natuurlijke hulpmiddelen bij zwangerschapskwaaltjes
Natuurlijke hulpmiddelen en tips bij zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid, zuuroprisping, constipatie, aambeien, rugpijn of bekkenlast.
Oh boy, ik wou dat ik nog eens ongestoord kon slapen?!
Relaxatietherapeut en perinataal counselor Inge Van Gorp geeft in deze blog tips voor een betere nachtrust tijdens je zwangerschap.
Hoera, ik ben zwanger! Wat gebeurt er nu met mijn lichaam?
Yay, je bent zwanger maar wat nu? Wanneer maak je de eerste afspraak voor een medische controle en wat gebeurt er allemaal in jouw lichaam?
- 1
- 2
Online zwangerschapscursus
Zorgeloos doorheen je zwangerschap
Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?