Home » Baby » Flesvoeding

Flesvoeding

Home » Baby » Flesvoeding

Flesvoeding

Moedermelk sluit van nature aan bij wat je baby nodig heeft. Kunstvoeding is een uitstekend alternatief, dat wetenschappers nauwkeurig hebben onderzocht en aangepast, om ervoor te zorgen dat je kindje alle voedingsstoffen die het nodig heeft, binnenkrijgt. Of je nu voor borstvoeding of flesvoeding gaat, is volledig je eigen keuze. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin.

flesvoeding onder mama's

Waarom kiezen voor flesvoeding?

Eigen gevoel

Sommige vrouwen voelen zich gewoon niet goed bij het geven van borstvoeding en dat is helemaal oké. Het is jouw lichaam dus jij mag erover beslissen. Er zijn nog tal van redenen waarom vrouwen kiezen voor flesvoeding.

Papa kan ook voeden

Als je kiest voor flesvoeding, of het nu met kunstvoeding of moedermelk is, kan de papa zelf ook voeding geven aan je kindje. Zo kan de papa ook een sterke band opbouwen tijdens het geven van flesjes. Ook papa kan ’s nachts uit bed komen om een flesje klaar te maken, wat jouw nachtrust ten goede komt.

Pijn bij het geven van borstvoeding

Er zijn vrouwen die tijdens het geven van borstvoeding pijn ervaren en dat kan er voor zorgen dat het voor jou helemaal geen positieve ervaring is. Ontstoken tepels, blaren door schuring of een borstontsteking kan het geven van borstvoeding belemmeren. Het kan ook zijn dat je kindje moeite heeft met het aanleggen. Hierdoor kan je kindje niet goed drinken en kan het erg pijnlijk zijn voor jou. Het voeden van je kindje hoort een intiem en rustig momentje zijn, of het nu met flesvoeding of borstvoeding is.

Te veel/te weinig melkproductie

Het kan heel frustrerend zijn voor jou en je kindje wanneer je te weinig melk produceert. Maar ook een te grote melkproductie kan problemen opleveren. Je melkkanalen kunnen verstoppen waardoor je heel pijnlijke en gespannen borsten krijgt. Dit kan zo oncomfortabel zijn dat je wil stoppen met borstvoeding.

flesvoeding onder mama's

Flesvoeding niet ten nadele van de hechting met je kindje

Moederliefde zit niet in de melk die je geeft. Knuffels, huid-op-huidcontact, enzovoort… zorgen ervoor dat je kindje liefde krijgt en voelt. Baby’s worden groot met borstvoeding, flesvoeding en kunstvoeding dus mama’s hoeven zich daar absoluut niet schuldig om te voelen en hoeven zich daar niet voor te verantwoorden. Lees onze blog met enkele flesvoedingstips voor als je ervoor kiest om je kindje te voeden via flesjes.

Kolven

Als je terug begint te werken of eens een avondje weg bent, kan je geen borstvoeding geven. Als je je kindje toch moedermelk wil geven kan je ervoor kiezen om te kolven. Je baby kan dan altijd de afgekolfde moedermelk drinken en jij kan overal kolven waardoor de kostbare moedermelk niet verloren gaat. Op deze manier kan iemand anders jouw kindje ook eten geven.

flesvoeding onder mama's

Tips om afgekolfde moedermelk te bewaren

 

  • Om moedermelk te bewaren zet je ze best meteen in de koelkast of vries je ze in.
  • Bewaar kleine porties. Zo voorkom je dat je overschotjes moet weggooien
  • Melk die in zakjes liggend ingevroren wordt, ontdooit later veel sneller.
  • Schrijf de datum op de zakjes en gebruik de ‘oudste’ moedermelk eerst.

Blogs over flesvoeding

kindje allergie mamablog onder mama's

Mijn kindje is allergisch aan …

Een kind met multiple allergieën. Het lijkt iets veelvoorkomends en toch zo on(g)bekend? Je hoort wel vaker dat kinderen een KMEA (koemelkeiwitallergie) hebben....

voeding postnataal herstel onder mamas

De kracht van voeding bij je postnataal herstel

Relaxatietherapeut en perinataal counselor Inge Van Gorp heeft het in deze blog over de de kracht van voeding bij postnataal herstel.

tips kleuter - eetproblemen - kinderen - jasmijn

Hoe kan ik het moeilijk eetgedrag van mijn kindje aanpakken?

In deze blog heeft kinderpsychologe Jasmijn het over eetproblemen bij jonge kinderen en hoe je dit eetgedrag het best kan aanpakken.

  • 1
  • 2
  • 4
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief