Home » Baby » Borstvoeding

Borstvoeding

Home » Baby » Borstvoeding

Borstvoeding

Je bent zwanger! Op dit moment zit je kindje nog veilig in je buik. Jouw baby wordt nu beschermd door jouw lichaam en gevoed langs de navelstreng. In dat veilige coconnetje kan je kindje zich optimaal gaan ontwikkelen. Terwijl je kindje dankzij jouw lichaam kan groeien en bloeien wordt er door zorgverleners (en heel wat andere mensen) al gepolst hoe je je kindje zal gaan voeden wanneer het geboren wordt.

borstvoeding - wanneer en hoe starten - hulp bij borstvoeding - lactatiekundige

Informeer jezelf goed

De zwangerschap is het ideale moment om je te gaan informeren over de voedingskeuze bij je kindje. Samen met je partner kan je op verschillende plaatsen advies inwinnen. Infosessies, boeken, babbelgroepen, … De on- en offline mogelijkheden zijn eindeloos. Zie je door het bos de bomen even niet meer, dan kan je ook bij een lactatiekundige terecht om alle opties, vragen en bezorgdheden even op een rijtje te kunnen zetten. Lactatiekundige Lien Verdickt vertelt hieronder hoe je jezelf kan voorbereiden op het geven van borstvoeding.

Starten met borstvoeding

Wanneer je zwanger bent maakt je lichaam zich klaar om borstvoeding te geven. Of jullie nu kiezen voor borstvoeding of voor flesvoeding, jouw lichaam maakt zich klaar om dat nieuwe kindje te gaan voeden. De wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om je lichaam daarin te volgen en om minstens zes maanden exclusief borstvoeding te geven een daarna tot de tweede verjaardag of langer je kindje te voeden aan de borst.

In Vlaanderen wordt er gemiddeld minder dan drie maanden borstvoeding gegeven. Hoe lang en of jij borstvoeding wil geven is jouw keuze en jouw keuze alleen! Je kan bij een lactatiekundige terecht om samen te praten over jouw borstvoedingsverhaal of dat nu drie dagen, drie weken, drie maanden of drie jaar zou gaan duren. Het is heel belangrijk te weten dat er geen verkeerde beslissingen mogelijk zijn! Een geïnformeerde beslissing na een open babbel met een zorgverlener die echt naar je luistert zorgt ervoor dat je de goeie beslissing kan maken voor jouw gezin. Die goeie beslissing is overigens ook geen statisch gegeven. Wat je tijdens de zwangerschap voorop stelt kan helemaal veranderen eens dat kleine hummeltje in je armen ligt. Dat mag.

Sommige ouders geven aan dat er over borstvoeding wel heel veel informatie te vinden is maar dat het al heel wat moeilijker wordt wanneer je flesjes wil geven. Ook wanneer je flesvoeding wil geven hoef je het niet te doen met de verkoopspraatjes van de firma zelf. Een goeie vroedvrouw of lactatiekundige, zelfs apothekers of huisartsen die zich bijschoolden, kunnen met jou op zoek gaan naar de gepaste informatie.

Wat heb je nodig om borstvoeding te geven

Om borstvoeding te geven heb je weinig nodig. Tepelhoedjes, allerhande zalfjes, een afkolftoestel, … komen er eigenlijk alleen maar aan te pas als er een speciale situatie opduikt. In de eerste dagen en weken na de geboorte hoef je ze niet standaard bij de hand te hebben, want als ze noodzakelijk zijn, kan je snel en makkelijk bij de apotheek in de buurt terecht voor de juiste producten. De meeste mama’s geven aan dat voldoende borstcompressen en een tube lanoline wel handig zijn. Beiden liggen op de materniteit meestal voor je klaar en kunnen in veel gevallen ook op je geboortelijst geplaats worden.

In de eerste weken na de geboorte probeert je lichaam in evenwicht te komen, het zoekt uit hoeveel melk er precies gemaakt moet worden voor dit kindje. Daardoor kan het dus voorkomen dat je het gevoel hebt volle borsten te hebben of zelfs melk uit je borsten voelt komen tussen de voedingen door. Een absorberend borstcompres kan deze melk opvangen op een discrete manier.

In diezelfde periode probeert je kindje het drinken aan de borst meester te worden en is het ook voor jou zoeken waar die armpjes en beentjes allemaal best gaan eindigen. Preventief met lanoline smeren kan helpen om hele kleine kloofjes geen kans te geven. Niet nodig maar wel heel erg handig zijn voldoende tetradoeken. Het is immers heel normaal dat je kindje wat melk terug geeft of dat je ene borst wat melk lekt terwijl je kindje aan de andere kant aan het drinken is. Met een schone doek kan je de melk opvangen en je eigen kleding langer netjes houden (al is dat laatste misschien wel een utopie met zo’n nieuwe baby in huis).

borstvoeding - wanneer en hoe starten - hulp bij borstvoeding - lactatiekundige

Laat je begeleiden

Iedereen heeft dezer dagen een mening over borstvoeding. Het grote nadeel van heel wat online community’s is dat er zonder veel filter dingen de wereld in gestuurd worden. Het is fijn dat er over gepraat wordt maar als (aanstaande) ouder kan het heel overweldigend overkomen om alle verschillende meningen op je af te voelen komen. Een gouden tip voor ouders is dan ook: Kies een gepaste zorgverlener waar je je goed bij voelt en ga daarmee in gesprek. Bij een lactatiekundige, een expert in borstvoeding, kan je zowel voor als na de geboorte terecht.

Praat met andere mama’s over borstvoeding

Twijfel je nog aan borstvoeding geven of wil je graag met andere mama’s praten over de ups en downs van jouw of hun borstvoedingsavontuur? Maak je dan lid van ons forum en ga in gesprek met andere (toekomstige) mama’s en deel ervaringen, tips en tricks!

blogs over borstvoeding

pre en postnatale hulp van lactatiekundige onder mama's

Pre- en postnatale hulp van een lactatiekundige

Lactatiekundige Lien Verdickt legt uit wat je kan en mag verwachten van een lactatiekundige tijdens en na de zwangerschap.

borstvoeding mythes onder mama's

Vijf mythes over borstvoeding

Er wordt heel veel gepraat over borstvoeding. Samen met heel wat fijne weetjes doen er echter ook een aantal mythes de ronde. Lees ze hier.

borstvoeding hoort geen pijn te doen onder mama's

Borstvoeding hoort geen pijn te doen

Kleine en grote kwaaltjes vliegen je vaak om de oren wanneer er gepraat wordt over borstvoeding. Maar, borstvoeding hoort geen pijn te doen! Lees hier waarom ni...

  • 1
  • 2
  • 4
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief