Home » Kinderwens » Vruchtbaarheid » Ovulatie » Ovulatiesymptomen

Ovulatiesymptomen

Home » Kinderwens » Vruchtbaarheid » Ovulatie » Ovulatiesymptomen

Ovulatiesymptomen

Je ovulatie is het moment waarop een rijpe eicel je eierstokken verlaat. In iedere menstruatiecyclus heb je één eisprong en is er een eitje rijp voor bevruchting. Deze eisprong vindt meestal plaats tussen dag 11 en 16 van je cyclus, dit zijn dan ook jouw vruchtbaarste dagen om zwanger te worden. Begin altijd met tellen vanaf dag 1 van jouw menstruatie. De rijpe eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden door een zaadcel. Dat is dus eigenlijk maar een hele korte periode. Gelukkig kunnen zaadcellen tot 5 dagen overleven in je lichaam waardoor de vruchtbare periode wat langer duurt.

Bereken jouw vruchtbare dagen met onze ovulatietestovulatie, afscheiding, symptomen, ben ik zwanger

Lichte, elastische afscheiding

Voor en na je menstruatie heb je meestal wat vaginale afscheiding. Tijdens je ovulatie wordt deze afscheiding iets lichter en wat elastischer. Je kan het een beetje vergelijken met eiwit.

Buikpijn

De buikpijn die je voelt op het moment van je ovulatie is vergelijkbaar met de buikpijn die je soms hebt tijdens je menstruatie. Een stekende pijn ter hoogte van je eileiders, dat heet ovulatiepijn.

Hogere lichaamstemperatuur

Op het moment van je eisprong daalt je lichaamstemperatuur een klein beetje. Vlak erna stijgt die terug met ongeveer een halve graad. Om dit te controleren kan je elke ochtend van je maandstonden je temperatuur meten. Het nadeel is dat je wel pas achteraf ziet wanneer je eisprong plaatsvond waardoor je eigenlijk al te laat bent. Om je vruchtbare dagen te proberen inschatten kan je de metingen een aantal cyclussen herhalen.

Hoger libido en gevoelige borsten

Een gevolg van de hormoonverandering kan zijn dat je een hoger libido hebt. Het is als het ware een signaal van je lichaam om aan te geven dat je vruchtbaar bent. Het wil natuurlijk niet zeggen dat als je plots meer zin hebt in seks dat je ovuleert, maar het kan. Nog een gevolg van de hormoonveranderingen is dat je borsten gevoeliger kunnen zijn.

Ovulatiebloeding

Sommige vrouwen hebben licht bloedverlies wanneer ze ovuleren. Je verliest dan enkele druppels bloed of een bruine afscheiding op de dag van de eisprong. Bij het openbarsten van de follikel kan een bloedvaatje kapot springen. Dit kan helemaal geen kwaad, het kan juist een teken zijn van je eisprong.

Veranderingen aan de baarmoedermond

Vlak voor de eisprong komt de baarmoedermond hoger te liggen, opent die zich en voelt die zacht aan. Na de eisprong sluit die zich weer en wordt ze terug harder.

Ovulatietest

Om zeker te zijn dat je ovuleert doe je best een ovulatietest.

Laat je begeleiden

Heb je moeite om jouw ovulatie te herkennen? Neem dan contact op met een vruchtbaarheidsbegeleider die jou inzicht kan geven in jouw menstruatiecyclus en je leert om jouw lichaam beter te begrijpen om op een natuurlijke manier een zwangerschap na te streven.

zwanger worden

Advies bij zwanger worden

Jij en je partner hebben een kinderwens en willen zwanger raken. Om zwanger te worden is het belangrijk om te leren houden van je lichaam, jezelf te accepteren. Het is essentieel om je naast mentaal ook fysiek voor te bereiden op zwanger worden. Leer ook je lichaam kennen zodat je jouw menstruatiecyclus leert kennen en jouw vruchtbare dagen kan berekenen.  Wij geven jou alvast enkele tips mee:

Meer lezen over ovulatiesymptomen

Mamablog ervaring stoppen met de pil

Mamablog: van mijn laatste pil naar mijn eerste positieve zwangerschapstest

Toen ze stopte met de pil had Rebecca nooit verwacht dat het maanden zou duren voordat ze opnieuw haar menstruatie zou krijgen. Ze werd er heel onzeke...

mamablog endometriose ervaring zwanger worden

Mamablog: moeilijk natuurlijk zwanger worden door endometriose

Mama Liesanne kreeg te horen dat ze moeilijk natuurlijk zwanger zou raken door haar endometriose. Lees hier haar verhaal hoe ze zelf haar ovulatie gin...

Kinderwens natuurlijke manier zwanger worden tips advies podcast

Podcast #13 Kinderwens, op een natuurlijke manier zwanger worden

Deze aflevering zit vol tips en advies voor wie op een natuurlijke manier zwanger wil worden.

Load More