Home » Baby » Wasbaar luieren: een duurzaam alternatief

Wasbaar luieren: een duurzaam alternatief

Baby’s hebben ongeveer acht vuile luiers per dag. Dat zijn er zo’n zestig per week! Je kunt kiezen voor wasbare of wegwerpluiers. Wasbare luiers zijn nu stukken gebruiksvriendelijker en kunnen vaak net als een wegwerpluier gebruikt worden.

Decennialang was wasbaar luieren de norm. Ouders kregen pas in de jaren 1960 een alternatief. De laatste jaren zijn vernieuwde wasbare luiers echter weer in opmars. Ze zijn een milieu- en prijsbewuste keuze die bovendien ook nog eens de gezondheid van je kindje ten goede komt. Ze zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. De vierkante hydrofiele doeken met sluitspeld maakten plaats voor zachte, handige en mooie alternatieven.

Zijn wasbare luiers zoveel beter voor het milieu?

Een baby is goed voor ongeveer 1000 kilo aan luierafval in de eerste 2,5 jaar van zijn leven. Kies je voor wasbare luiers, dan help je dus actief mee om de afvalberg te verkleinen. Dankzij je wasbare luiers zet je per week een vuilzak minder buiten. Je draait er natuurlijk wel een of meerdere wasjes extra door. Toch zorgt dat waterverbruik niet noodzakelijk voor slechtere punten: voor het maken van wegwerpluiers is immers ook veel water nodig.

Zijn wasbare luiers niet veel duurder dan wegwerpluiers?

Het allergrootste nadeel aan een stapel wasbare luiers is dat ze inderdaad best duur zijn. Je koopt natuurlijk in één keer de luiers voor de hele luierperiode. Dat is een grote investering. Er zijn gelukkig ook steden of gemeenten die een kleine premie geven als je wasbare luiers gebruikt. Maar zelfs zonder premies kom je per kind al snel toch enkele honderden euro’s goedkoper uit.

Maakt het verschil voor mijn baby’s billetjes?

Stoffen luiers voelen niet extra-droog. Ze hebben geen ultra-absorberend laagje en zijn daardoor vriendelijker voor de billen van je kindje. Ze onttrekken geen vocht aan de huid.

Twee misverstanden over wasbare luiers

#1 Het is veel werk om al die luiers te wassen

Mensen denken vaak onterecht dat het wassen, drogen en vouwen van luiers veel tijd in beslag neemt. Dat valt al bij al wel mee: je rekent het best een uurtje of twee extra per week en minstens de helft kun je voor de tv doen. Wat je wel kunt gebruiken is een strakke wasroutine: afhankelijk van het aantal luiers dat je hebt, zal je elke paar dagen een wasje moeten draaien om genoeg luiers te hebben. Ben je dus eerder een chaotisch type of heb je geen eigen wasmachine, dan bestaan er misschien betere alternatieven voor jou. Wist je trouwens dat er ook bedrijven bestaan die de was voor jou doen? Je tekent dan in op een abonnement waardoor zij jou van schone luiers voorzien en jij de vuile luiers weer met hen kunt meegeven.

#2 Wasbare luiers zijn slecht voor de ontwikkeling van een kind

Nog al te vaak krijgen ouders te horen dat kindjes zich trager zouden ontwikkelen, O-benen zouden krijgen of permanente luieruitslag zouden moet verdragen wanneer ze wasbare luiers dragen. Dat zijn fabeltjes. Kindjes ontwikkelen zich even snel met een dunne luier tussen de benen dan met een dikke katoenen laag. Het duurt soms enkele dagen langer voor ze bijvoorbeeld omrollen, dat klopt. Maar zodra ze het kunnen, zijn ze er goed mee weg. Bij kindjes met heupdysplasie helpt een dikkere luier net om de heupjes beter in de heupkom te houden.

Happy Naps

Wees mild voor jezelf

Sommige ouders kiezen er bijvoorbeeld voor om op vakantie wegwerpluiers te gebruiken. Anderen gebruiken overdag wasbaar maar ‘s nachts wegwerp. Nog anderen leren eerst hun kindje helemaal kennen, wennen aan het nieuwe evenwicht in het gezin en starten pas na enkele weken of maanden met wasbare luiers. Er zijn ouders die alleen wasbare billendoekjes gebruiken en dan zijn er ook ouders die zich ingelezen hebben en beslisten dat het niets voor hen was. Er zijn geen foute keuzes. Niet iedereen is even enthousiast over wasbaar luieren en dat is helemaal oké!

Bron: Mama’s weten waarom, Sonia Pypaert. In samenwerking met Lien Verdickt, luierconsulente, lactatiekundige en draagconsulente.



Deel deze post