Home » Zwanger » Geboorte » Waar bevallen? » Ziekenhuisbevalling

Ziekenhuisbevalling

Home » Zwanger » Geboorte » Waar bevallen? » Ziekenhuisbevalling

Ziekenhuisbevalling

 

Eenmaal je denkt in arbeid te zijn, ga je meteen richting ziekenhuis. Daar zal de ziekenhuisvroedvrouw je arbeid opvolgen en komt de gynaecoloog voor de geboortefase. Het grote voordeel van een ziekenhuisbevalling is de continue beschikbaarheid van een arts en operatiekwartier. Daar de ziekenhuisvroedvrouw mogelijks meerdere vrouwen tegelijkertijd begeleid, kan ze echter niet altijd continu aanwezig zijn. Ondersteuning van een externe doula kan dan een mooie aanvulling zijn: ze ondersteunt je emotioneel, ze zoekt samen met jou en je geboortepartner houdingen die minder intens aanvoelen, masseert, creëert sfeer, voorziet eten. Ze staat in voor je comfort maar heeft geen medische opleiding gehad. Indien je graag een doula meevraagt naar het ziekenhuis, contacteer je haar best al tijdens de zwangerschap om kennis te maken.

Arbeid van thuis?

Je kan kiezen om een stukje van de arbeid thuis te laten doorgaan onder begeleiding van een zelfstandige vroedvrouw. Wanneer je weeën starten neem je telefonisch contact op met je vroedvrouw. Aan de hand van enkele vragen zal zij proberen inschatten of je in arbeid bent en hoe ver deze al gevorderd is. Hierna kan je ofwel nog even alleen verder met enkele tips, ofwel spreken jullie af voor een eerste controle thuis. Jullie arbeiden de eerste opbouwende uurtjes rustig samen thuis. Zodra de arbeid steviger doorzet, kunnen jullie samen richting ziekenhuis gaan. Eenmaal daar toegekomen kan je vroedvrouw je verder medisch begeleiden tem de geboorte, of kan zij de rol van doula op zich nemen.

Meer lezen over ziekenhuisbevalling

bevallingshoudingen, posities, waar bevallen, ziekenhuisbevalling, geboortehuis, thuisbevalling

Hoe en waar bevallen? Zo maak je een goede keuze

Waar en met wie je ook verkiest je kindje op de wereld te brengen, kies de persoon én de plek waar jij je veilig voelt. Lees hier de mogelijkheden.

inleiding tot de bevalling, wat weten over natuurlijke bevalling, keizersnede

Podcast #26 Inleiding tot de bevalling

Waaraan kan je je als toekomstige mama verwachten als je gaat bevallen. Beluister nu deze handige info van vroedvrouw Jana.

mamablog, bewust alleenstaande mama, onder mama's

Mamablog: mijn helse bevalling als bewust alleenstaande mama

Lees hier het verhaal van Sascha, een bewust alleenstaande mama, waarbij de bevalling niet van een leien dakje liep.

Zwanger met diabetes An-Katrien Casselman

Mamablog: mijn zwangerschap met diabetes

Mama An-Katrien is diabetespatiënt en vertelt hoe dit een invloed had op de maanden voor en tijdens haar zwangerschap. Lees het nu in deze mamablog.