Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Als men het heeft over arbeid gaat het voornamelijk over de periode voor de bevalling waarbij het lichaam van de toekomstige mama zich voorbereidt op het uitdrijven van de baby. Het lichaam bereidt zich dus voor op de geboorte van jouw kleine spruit. Kenmerkend voor de arbeid zijn de weeën, die geven aan dat het lichaam zich klaarmaakt om de baby ter wereld te brengen. Lees alles over arbeid, de fases van de bevalling en pijnbestrijding in onderstaande blogjes.

Fases van de arbeid

Tijdens de bevalling kent het lichaam van de toekomstige mama verschillende fases. De eerste fase is opgedeeld in twee delen: de eerste is de latente fase, in deze fase gaat de baarmoedermond verstrijken en is er een omsluiting van 1-3cm. Het tweede deel is de actieve ontsluitingsfase, hierbij gaat de baarmoedermond ontsluiten tot ongeveer 10cm. De voorlaatste fase is de fase van de uitdrijving, hierbij vindt de geboorte van de baby plaats. In de laatste fase spreekt met over het nageboortetijdperk, in deze fase zal de placenta (moederkoek) ‘geboren’ worden. Meer info over de verschillende fases lees je in onderstaande blogjes.

inleiding tot de bevalling, wat weten over natuurlijke bevalling, keizersnede

Podcast #26 Inleiding tot de bevalling

Waaraan kan je je als toekomstige mama verwachten als je gaat bevallen. Beluister nu deze handige info van vroedvrouw Jana.

moederschap onderschat blog

Mamablog: hoe ik het moederschap onderschat heb

Lees hier het verhaal van mama Laura die een droom zwangerschap had, maar het moederschap initieel onderschatte.

mamablog, bewust alleenstaande mama, onder mama's

Mamablog: mijn helse bevalling als bewust alleenstaande mama

Lees hier het verhaal van Sascha, een bewust alleenstaande mama, waarbij de bevalling niet van een leien dakje liep.

De bevalling

Elke geboorte is anders, maar hoe bereid ik me voor op de grote dag? En over welke types bevallingen kan ik mij als zwanger mama informeren? We spreken van een vaginale, natuurlijke geboorte of een geboorte met een keizersnede wanneer een natuurlijke bevalling niet (meer) mogelijk is.

roze wolk, zwanger

Mamablog: mijn rit op de roze wolk

Na 1 jaar, 6 maand en 23 dagen samen waren Dagmar en pieter bewust in verwachting van hun klein wondertje. Het verhaal begon vliegensvlug maar het resultaat is ...

bevallingshoudingen, posities, waar bevallen, ziekenhuisbevalling, geboortehuis, thuisbevalling

Hoe en waar bevallen? Zo maak je een goede keuze

Waar en met wie je ook verkiest je kindje op de wereld te brengen, kies de persoon én de plek waar jij je veilig voelt. Lees hier de mogelijkheden.

inleiding tot de bevalling, wat weten over natuurlijke bevalling, keizersnede

Podcast #26 Inleiding tot de bevalling

Waaraan kan je je als toekomstige mama verwachten als je gaat bevallen. Beluister nu deze handige info van vroedvrouw Jana.

zwangerschapscursus vroedvrouw online

Online zwangerschapscursus

Zorgeloos doorheen je zwangerschap

Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?

test