Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Als men het heeft over arbeid gaat het voornamelijk over de periode voor de bevalling waarbij het lichaam van de toekomstige mama zich voorbereidt op het uitdrijven van de baby. Het lichaam bereidt zich dus voor op de geboorte van jouw kleine spruit. Kenmerkend voor de arbeid zijn de weeën, die geven aan dat het lichaam zich klaarmaakt om de baby ter wereld te brengen. Lees alles over arbeid, de fases van de bevalling en pijnbestrijding in onderstaande blogjes.

Fases van de arbeid

Tijdens de bevalling kent het lichaam van de toekomstige mama verschillende fases. De eerste fase is opgedeeld in twee delen: de eerste is de latente fase, in deze fase gaat de baarmoedermond verstrijken en is er een omsluiting van 1-3cm. Het tweede deel is de actieve ontsluitingsfase, hierbij gaat de baarmoedermond ontsluiten tot ongeveer 10cm. De voorlaatste fase is de fase van de uitdrijving, hierbij vindt de geboorte van de baby plaats. In de laatste fase spreekt met over het nageboortetijdperk, in deze fase zal de placenta (moederkoek) ‘geboren’ worden. Meer info over de verschillende fases lees je in onderstaande blogjes.

geboorteplan, hoe opmaken

Geboorteplan, jouw wensenlijst bij de geboorte van je baby

Een geboorteplan kan een mooie hulp zijn om je voor te bereiden op de bevalling. Maar wat moet je daar allemaal in vermelden?

doula, sofie lobbens, podcast

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Een doula biedt naast emotionele ook fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van je kindje. Kom hier meer te weten.

gynaecoloog podcast, fabels, mythes

Podcast #32 Gynaecoloog beantwoordt de populairste zwangerschapsfabels

Kom in deze podcast te weten welke feiten en fabeltjes rond de zwangerschap en bevalling er nu wel of niet kloppen.

De bevalling

Elke geboorte is anders, maar hoe bereid ik me voor op de grote dag? En over welke types bevallingen kan ik mij als zwanger mama informeren? We spreken van een vaginale, natuurlijke geboorte of een geboorte met een keizersnede wanneer een natuurlijke bevalling niet (meer) mogelijk is.

mamablog bevalling zwangerschap

Mamablog: van een droomzwangerschap naar een zware bevalling

Na een lang fertiliteitstraject als alleenstaande mama vertelt Katja ons in deze blog over het verloop van haar zware bevalling.

Thuisbevalling, waarom wel of niet, ervaring

Is een thuisbevalling iets voor mij?

Het overgrote deel van de zwangere vrouwen gaat nog steeds naar een ziekenhuis voor haar bevalling. Maar wist je dat je ook thuis kan bevallen?

Ben ik wel een goede mama

Ben ik wel een goede mama voor mijn baby?

Baby's kunnen je helaas niet vertellen wat ze nodig hebben en huilen om te communiceren. Het is dan ook normaal dat je vaak twijfelt of je het wel goed doet als...

zwangerschapscursus vroedvrouw online

Online zwangerschapscursus

Zorgeloos doorheen je zwangerschap

Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?

test