Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Als men het heeft over arbeid gaat het voornamelijk over de periode voor de bevalling waarbij het lichaam van de toekomstige mama zich voorbereidt op het uitdrijven van de baby. Het lichaam bereidt zich dus voor op de geboorte van jouw kleine spruit. Kenmerkend voor de arbeid zijn de weeën, die geven aan dat het lichaam zich klaarmaakt om de baby ter wereld te brengen. Lees alles over arbeid, de fases van de bevalling en pijnbestrijding in onderstaande blogjes.

Fases van de arbeid

Tijdens de bevalling kent het lichaam van de toekomstige mama verschillende fases. De eerste fase is de latente fase, in deze fase gaat de baarmoedermond verstrijken en is er een omsluiting van 1-3cm. De tweede fase is de actieve ontsluitingsfase, hierbij gaat de baarmoedermond ontsluiten tot ongeveer 10cm. De voorlaatste fase is de fase van de uitdrijving, hierbij vindt de geboorte van de baby plaats. In de laatste fase spreekt met over het nageboortetijdperk, in deze fase zal de placenta (moederkoek) ‘geboren’ worden. Meer info over de verschillende fases lees je in onderstaande blogjes.

drieling bevalling onder mama's

Mamablog: bevallen van een drieling

De grote dag was aangebroken. Ik ging bevallen van mijn drie baby'tjes. Ze kwamen alle drie helemaal gezond op de wereld.

gezondhied, momlife, ondermama's

Breathe in, breathe out. Belang van ademhaling tijdens bevalling

Relaxatietherapeut en perinataal counselor Inge Van Gorp geeft in deze blog uitleg over ademhalingstechnieken die je controle kunnen bieden tijdens het opvangen...

De bevalling

Elke geboorte is anders, maar hoe bereid ik me voor op de grote dag? En over welke types bevallingen kan ik mij als zwanger mama informeren? We spreken van een vaginale, natuurlijke geboorte of een geboorte met een keizersnede wanneer een natuurlijke bevalling niet (meer) mogelijk is.

moederschap onderschat blog

Mamablog: hoe ik het moederschap onderschat heb

Lees hier het verhaal van mama Laura die een droom zwangerschap had, maar het moederschap initieel onderschatte.

keizersnede onder mama's

Alles wat je weten wil over bevallen met een keizersnede

Wanneer beval je met een keizersnede, wat zijn de risico's, de gevolgen? Gynaecoloog Patricia legt het voor je uit.

drieling bevalling onder mama's

Mamablog: bevallen van een drieling

De grote dag was aangebroken. Ik ging bevallen van mijn drie baby'tjes. Ze kwamen alle drie helemaal gezond op de wereld.