Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Home » Zwanger » Geboorte » Arbeid

Arbeid

Als men het heeft over arbeid gaat het voornamelijk over de periode voor de bevalling waarbij het lichaam van de toekomstige mama zich voorbereidt op het uitdrijven van de baby. Het lichaam bereidt zich dus voor op de geboorte van jouw kleine spruit. Kenmerkend voor de arbeid zijn de weeën, die geven aan dat het lichaam zich klaarmaakt om de baby ter wereld te brengen. Lees alles over arbeid, de fases van de bevalling en pijnbestrijding in onderstaande blogjes.

Fases van de arbeid

Tijdens de bevalling kent het lichaam van de toekomstige mama verschillende fases. De eerste fase is opgedeeld in twee delen: de eerste is de latente fase, in deze fase gaat de baarmoedermond verstrijken en is er een omsluiting van 1-3cm. Het tweede deel is de actieve ontsluitingsfase, hierbij gaat de baarmoedermond ontsluiten tot ongeveer 10cm. De voorlaatste fase is de fase van de uitdrijving, hierbij vindt de geboorte van de baby plaats. In de laatste fase spreekt met over het nageboortetijdperk, in deze fase zal de placenta (moederkoek) ‘geboren’ worden. Meer info over de verschillende fases lees je in onderstaande blogjes.

onderwaterbevalling, badbevalling, geboorte, arbeid

Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Hierbij alvast de belangrijkste voordelen én de voorwaarden om in bad te mogen bevallen.

bereid je voor op de bevalling

Bereid je voor op de bevalling

In deze blog vertellen we wat meer over de bevalling. Het meest spannende moment van de zwangerschap waar heel wat mama’s enorm naar uitkijken.

geboorteplan, hoe opmaken

Geboorteplan, jouw wensenlijst bij de geboorte van je baby

Een geboorteplan kan een mooie hulp zijn om je voor te bereiden op de bevalling. Maar wat moet je daar allemaal in vermelden?

De bevalling

Elke geboorte is anders, maar hoe bereid ik me voor op de grote dag? En over welke types bevallingen kan ik mij als zwanger mama informeren? We spreken van een vaginale, natuurlijke geboorte of een geboorte met een keizersnede wanneer een natuurlijke bevalling niet (meer) mogelijk is.

onderwaterbevalling, badbevalling, geboorte, arbeid

Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Hierbij alvast de belangrijkste voordelen én de voorwaarden om in bad te mogen bevallen.

keizersnede, effect, luchtwegen, kwaaltjes baby

Hoe kan een geboorte via keizersnede ervoor zorgen dat je kindje sneller kwaaltjes krijgt?

Baby’s geboren via een keizersnede hebben vaker last van ademhalingsproblemen. Hierbij alvast enkele tips om de darmflora van je kindje een boost te geven.

zwanger, keizersnede, borstvoeding

Mamablog: mijn onvergetelijke reis naar ouderschap

Anouschka deelt in deze blog haar reis naar het ouderschap, een avontuur met zowel hoogte- als dieptepunten waaronder haar keizersnede en de borstvoeding.

zwangerschapscursus vroedvrouw online

Online zwangerschapscursus

Zorgeloos doorheen je zwangerschap

Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?