Home » Expertblog » Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Een onderwater- of badbevalling is een bevalling waarbij je minstens een deel van de arbeid doorbrengt in een bad. En is sommige gevallen wordt de baby ook in het bad geboren. In steeds meer ziekenhuizen kan je gebruik maken van een bevallingsbad en ook voor een thuisbevalling zijn er nu verschillende mogelijkheden. Maar waarom is dat nu zo’n goed idee en hoe bereid je je voor op een badbevalling?

Waarom is een badbevalling een goed idee?

Een onderwaterbevalling, waarbij je wordt gedragen door het warme water, helpt de pijn van de weeën te verzachten en biedt een kalme omgeving voor zowel de mama als de baby. Het creëert een comfortabele, gewichtloze setting die de stress van de bevalling kan verminderen, vooral als je al enige tijd in actieve arbeid bent. Maar daar stopt het niet, want een onderwaterbevalling biedt heel wat voordelen.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Natuurlijke pijnstilling: de warmte van het water en het gedragen worden helpen de spierspanning te verlagen, waardoor de pijn van de weeën verzacht wordt.
  • Rust en ontspanning: voor een soepele bevalling is het cruciaal dat je je fysiek en emotioneel veilig en ontspannen voelt. Een warm bad is van nature een plek waar we gemakkelijk tot rust komen en waar de stress van ons afglijdt.
  • Bewegingsvrijheid: In het water kun je moeiteloos bewegen en comfortabele posities aannemen. Door de warmte en actief te blijven, wordt het voor je baby eenvoudiger om zijn weg te vinden door je bekken.
  • Minder medische interventies: onderzoek wees uit dat er vaak minder behoefte is aan medische interventies, zoals een epidurale verdoving of een episiotomie (de zogenaamde knip).
  • Positievere ervaring: veel vrouwen vertellen enthousiast dat ze een krachtige en positieve geboorte-ervaring hebben gehad met een onderwaterbevalling.
  • Minder abrupte overgang: deze methode zorgt ervoor dat je baby zachter in de wereld komt, aangezien de overgang van de baarmoeder naar het bevallingsbad minder drastisch is dan bij een standaard bevalling.

Wanneer mag je in bad bevallen?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het in bad kunnen bevallen. Meestal behoort dit tot de mogelijkheden als jouw gezondheidstoestand het toestaat, je zwangerschap voldragen is (dus vanaf 37 weken zwangerschap) en zonder complicaties verliep. Heb je een epidurale verdoving, een actieve herpesinfectie of een huidinfectie? Dan is een onderwaterbevalling vaak niet zo’n goed idee. Overweeg je in bad te bevallen, bespreek dit dan vooraf met jouw gynaecoloog.

onderwaterbevalling, badbevalling, geboorte, arbeid

Over het in bad bevallen als je positief testte op de GBS-bacterie zijn de meningen verdeeld, al heeft een Duits onderzoek uitgewezen dat de kans op een GBS-infectie bij je baby verkleind wordt door onder water geboren te worden.

Ik raad je wel aan om pas in bad te gaan als je regelmatige weeën hebt die pijnlijk aanvoelen. Als je te vroeg in je bevalling al in bad gaat, bestaat de kans dat je weeën weer afzwakken. Je volgt hiervoor het best het advies van de vroedvrouw die jou op dat moment begeleidt.

Expert Sofie

Wat zijn je mogelijkheden bij een badbevalling?

In Vlaanderen zijn de verloskamers in heel wat ziekenhuizen voorzien van een klassiek ligbad, ook wel bekend als een relaxatiebad, vergelijkbaar met wat je wellicht thuis hebt. Dit type bad is zeker geschikt om de pijn van de weeën te verzachten, maar het is te klein voor de daadwerkelijke geboorte van je baby. Ook is je bewegingsvrijheid wat beperkter. Daarom hebben steeds meer ziekenhuizen een echt bevallingsbad staan in minstens één van hun verloskamers. Dit is een groot bad voorzien van alle comfort, zoals een zitje en verschillende handgrepen.

Wist je dat in 2021 ongeveer 43% van de thuisbevallende moeders koos voor een opblaasbaar bevalbad?

Expert Sofie

Wil je thuis of in een geboortehuis bevallen? Dan kan je een opblaasbaar bevallingsbad huren. Dit bad is speciaal ontworpen in samenwerking met verschillende vroedvrouwen om jouw badbevalling zo comfortabel en praktisch mogelijk te maken.

De grote voordelen van een opblaasbaar bad

  • Je kan het overal neerzetten, bijvoorbeeld in je woonkamer.
  • Het is diep genoeg zodat je hele buik en/of rug onder water kan komen.
  • Het heeft een opblaasbare bodem zodat je ook comfortabel op je knieën kunt zitten.
  • De brede rand rondom en het ingebouwde zitje geven jou extra steun en zorgen ervoor dat je gemakkelijk verschillende houdingen en bewegingen kunt aannemen.
  • De witte bodem geeft de vroedvrouwen een goed zicht en de effen kleur leidt jou niet af.
  • De hygiënische binnenhoes en andere wegwerpmaterialen zorgen ervoor dat je 100% zeker bent dat alles schoon is.
  • Het bad is zelfs voorzien van verschillende handgrepen en een bekerhouder.

Nadien is het bad gemakkelijk leeg te laten en op te vouwen voordat je het terug brengt. Daar wordt het dan helemaal opnieuw ontsmet en gecontroleerd voordat het naar de volgende mama gaat.

Een onvergetelijke start voor jou en je baby

Of je nu in een bevallingsbad in het ziekenhuis of in je eigen opblaasbare bad thuis bevalt, het belangrijkste is dat de ervaring jou en je baby een gezonde start geeft. Een badbevalling is niet alleen een unieke manier om nieuw leven te verwelkomen, maar ook een intieme en bijzondere herinnering die je voor altijd zult koesteren.

Geschreven door Sofie Lobbens, doula en draagconsulent


Sofie lobbens doula, perinataal counselor


In 2017 volgde Sofie een scholing tot draagconsulent. Sindsdien volgde ze allerlei bijkomende opleidingen tot doula en perinataal counselor, zowel in België als in Nederland. Zo verruimde en verdiepte ze haar kennis over zwangerschap, geboorte, mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind en ergonomisch dragen.

Meer weten over Sofie



Deel deze post