Home » Expertblog » Tips om de relatie met je partner te versterken na de komst van een baby

Tips om de relatie met je partner te versterken na de komst van een baby

Geschreven door huisexpert kinderpsychologe Jasmijn Malfliet

Er valt veel te lezen over de kraamperiode en de lichamelijke veranderingen die daarbij komen kijken. Wat de psychologische impact betreft na de bevalling lezen we vaak over wat de roze wolk wordt genoemd. Wanneer je Google doorzoekt naar omschrijvingen over de roze wolk, lezen we veel over cocoonen, theekransjes, tranen van geluk,… Soms lijkt deze wolk niet roze te zijn, maar eerder een donderwolk.

De roze wolk tijdens je kraamperiode

“De roze wolk”, het wordt omschreven als een normaal iets. Maar wat is normaal? Wanneer we denken aan iets normaal, dan denken we spontaan aan de afwezigheid van iets negatiefs. Het is iets wat we verwachten, iets wat voorspelbaar is, hoe iets hoort te zijn. Wanneer we iets als normaal zien, zijn er ook onvermijdelijk extremen. En extremen, uitersten zijn negatief. Iets wat afwijkt is dus niet goed, niet normaal. Maar klopt dit wel? Inderdaad, je kan jezelf dan ook écht wel de vraag stellen met wat je eigenlijk aan het vergelijken bent. Normaal beantwoordt niet meer aan de realiteit van diversiteit.

Zwanger zijn en moeder worden zorgt voor een grote verandering in je leven. Een mooie verandering. Toch kun je het er ook heel moeilijk mee hebben en is de roze wolk soms ver te zoeken. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen als je denkt dat je de enige bent die moeite heeft om een nieuwe balans te vinden. Maar mama, je bent helemaal niet alleen! Hulp zoeken klinkt vaak moeilijk en uitdagend, iets dat vaak nog niet aanvaard wordt. Terwijl hulp zoeken juist iets positief is dat niet gelijkgesteld mag worden met zwakheid.

Hoe meer kinderen ik krijg, hoe gelukkiger ik word?

De komst van een eerste kindje is een belangrijke transitieperiode voor een gezin. Er komt heel wat bij kijken. Héél wat om voor te bereiden: wat wil ik mijn kindje aandoen van kleertjes, welke voeding geef ik, voor welke schoolvorm kies ik, welke opvoedingsnormen hanteer ik, welke waarden wil ik meegeven? Zoveel vragen die erbij komen kijken. Wat je echter niet voor kan bereiden is de impact van die gezinsuitbreiding op je gezin.

“Recent wetenschappelijk onderzoek toont ons dat het geluksniveau van gezinnen stijgt naarmate de geboorte van het eerste kind nadert.”

Kinderpsychologe Jasmijn

Dit weerspiegelt de dynamiek van de partnerrelatie en het toeleven naar de geboorte van de baby. Er wordt samen afgeteld, voorbereid en gedroomd. Na de geboorte zien we helaas vaak een scherpe terugval in het geluksgevoel van zowel papa als mama. Na verloop van tijd herstelt het geluksniveau zich wel terug naar het initiële niveau. Bij de komst van een tweede kindje zien we een minder hoge gelukspiek vlak voor de geboorte en ook de terugval naar het initiële geluksniveau verloopt harmonieuzer. Wanneer er een derde kindje op komst is zien we dat dit niet bijdraagt tot een hogere toename van het geluk.

relatie partner tips verbeteren expert psycholoog mama's

Tips om de relatie met je partner te versterken

Terug een evenwicht vinden in je gezin na de komst van een kindje, is een zoektocht. We willen liefst dat alles weer zo snel en zo spontaan mogelijk als vroeger wordt. Vaak gaan we ervan uit dat het wel goed komt en “we onze weg wel vinden”. Maar deze mythe moeten we ontkrachten. Plannen is daarbij belangrijk en vooral “qualitytime” tussen partners is een belangrijke factor in deze periode. Om qualitytime zijn werk te laten doen is ook een zekere kwantiteit nodig. Kortom: veel tijd samen met je partner is goed! Er zijn nog een aantal succesfactoren om die positieve dynamiek tussen jullie te versterken:

  • Tijd maken en prioriteit geven aan het gezin
  • De kwaliteit van de gezinsrealties: samen beslissingen nemen, gedeelde verantwoordelijkheid (zonder verwijt), gelijkheid op vlak van het financiële
  • Elkaars waarden en levensdoelen respecteren
  • Het delen van de zorg voor de kinderen
  • Play & fun momenten, zorgtaken leuk maken
  • Work-life scheiden, al is dit een grote uitdaging
  • Eenvoud: voorzie niet te veel activiteiten, zorg voor een vast ritme en ritueel
  • Efficiëntie: het opzetten van een goed tijdsmanagement
  • Ochtend en avondrituelen organiseren: organiseer zoveel mogelijk de avond voordien en sta op tijd op zodat je de rush kan vermijden
  • Rituelen om afscheid te nemen & thuis te komen: geef elkaar de kans om elk je verhaal te doen

Ook voor broer of zus is het aanpassen

Wanneer er in jullie gezin al één of meerdere kinderen aanwezig zijn, is de komst van het nieuwe gezinslid ook voor hen een belangrijke transitieperiode. Een periode waarin ze opnieuw op zoek moeten naar hun plekje in het gezin. De aandacht van beide ouders die voordien vanzelfsprekend was moet nu plots gedeeld worden. Soms kan dit gepaard gaan met jaloezie. Het is belangrijk om deze gevoelens niet als iets ongewenst of negatief te zien. Erken dat dit ook voor de oudere broer of zus een grote aanpassing is. Deze gevoelens van jaloezie kunnen we tegengaan door de oudere broer of zus bij de verzorging van de baby te betrekken. Aandacht verdelen tussen de kinderen is ook een goed idee.

“We zien vaak dat de meeste jaloezie plaats vindt wanneer het kind van beide ouders tegelijkertijd geen aandacht krijgt.”

Kinderpsychologe Jasmijn

Competitie tussen broer(s) en/of zus(sen) wordt dan weer versterkt wanneer een kind ervaart te moeten delen in iets wat beperkt is. Beperkte tijd met mama en papa, beperkt speelgoed, de snelste moeten zijn om iets te hebben, knuffels, complimenten,… en hiervoor moet gevochten worden. Jaloezie tussen oudere broers en zussen pak je het beste aan door in te zetten op tijd, aandacht en erkenning.

Wees dus niet bang om hulp te vragen en je te laten ondersteunen als jonge ouder, want je bent helemaal niet alleen met je zorgen en twijfels!


Jasmijn Malfliet kinderpsychologe experte onder mama's

Jasmijn Malfliet is kinder- en jongerenpsycholoog, leerkracht en oprichtster van kinderpraat. Ze werkt vanuit het kader van de cognitieve gedragstherapie, aangevuld met andere denkkaders om zo een aanbod te kunnen bieden op maat van de cliënt. Ze helpt kinderen blij worden en helpt de draken te temmen.

Meer weten over Jasmijn



Deel deze post