Home » Momlife » Zorg voor je lichaam als mama

Zorg voor je lichaam als mama

Je lichaam heeft heel wat te verduren gekregen tijdens de zwangerschap en bevalling. En nu je kleine spruit er eindelijk is, begint voor velen pas de echte rollercoaster. Postpartum is no joke, met emotionele hoogtes en laagtes, een pijnlijk lichaam en weinig slaap. Daarnaast heb je een kleine oogappel die alle aandacht opeist. Maar hoe draag je nu zorg voor jezelf? 

Toon geduld en liefde

Het internet staat vol met tips zoals: beweeg! Eet gezond! Neem vitaminen! Voel jij de druk ook al? Daar zijn wij absoluut geen fan van, want ook als imperfecte mama kan je het fantastisch doen. De belangrijkste tip is dus vooral: toon liefde en geduld voor je lichaam en jezelf. Dat is niet altijd gemakkelijk, dat weten we, want het liefste voel je je zo snel mogelijk weer de oude maar je lichaam wil maar niet mee. Neem het van ons aan dat je je zeker weer beter gaat voelen, alles heeft gewoon soms tijd nodig. Vier daarom de kleine wins zoals een korte wandeling in het park, een rustig moment met je partner, een middagdutje of een heerlijke koffie in stilte. Lower the pressure, want jij, mama, doet het al fantastisch.

Schakel (professionele) hulp in

Eén van de grootste struggles anno 2022 is dat het lijkt alsof jonge ouders het precies allemaal alleen moeten doen. De vele zelfhulpboeken, podcasts en blogs, bewijzen het tegendeel: iedereen heeft nood aan hulp en advies, en eigenlijk loopt iedereen tegen dezelfde lamp. Onthoud dus altijd: we’re all in this together. Geef je partner ook zeker de kans om mee ouder te zijn, want ook als moeder hoef je het zeker niet alleen te dragen. Zit je met vragen, depressieve gedachten of maak je je ongerust over je pijnlijk lichaam? Schakel dan ook zeker professionele hulp in, zoals een postnatale kinesist die je kan helpen met je bekkenbodemspieren, je huisarts, gynaecoloog of een psycholoog. 

Get in touch with yourself

Last but not least: vergeet ook jezelf niet. Ook als ouder heb je zorg nodig, niet enkel je kindje verdient aandacht. Door jezelf volledig weg te cijferen, creëer je een onhoudbare situatie want ook jij moet soms je batterij eens kunnen opladen. En alleen zo kan je een nog sterkere en lieve mama voor je kleintje zijn. Durf dus zeker aan “lijf-liefde” te doen: wees aanwezig, geniet van een massage, dans in de woonkamer, en heb aandacht voor je lichaam. Samen met je partner of alleen, kan je opnieuw intimiteit ontdekken met sextoys, maar ook zachte strelingen en aanrakingen laden jouw lichaam weer helemaal op.



Deel deze post