Home » Zwanger! » Verklap jij het geslacht?

Verklap jij het geslacht?

Een van de spannendste periodes tijdens de zwangerschap is het tweede trimester. Tenzij je het geslacht helemaal niet wenst te kennen, kom je het geslacht van je baby te weten via de NIP-test (rond 12 weken zwangerschap) of de echo (rond de zestiende week). Maar vaak wordt er gewacht tot de twintigste week om met meer zekerheid te zeggen of het een jongen of een meisje wordt. En als je het geslacht wenst te kennen wil jij dat dan verklappen en hoe?

Heb jij niet voor zo’n NIP-test gekozen, dan wordt het spannend wanneer je de twintigste week nadert. De arts kan het geslacht al afleiden uit de echo rond de zestiende week, maar vaak wordt er gewacht tot de twintigste week om met meer zekerheid te zeggen of het een jongen of een meisje wordt. De dokter zal wel altijd expliciet de vraag stellen of je het geslacht wilt kennen of niet. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de baby gezond is.

Hoe wil jij het geslacht van je kindje verklappen?

Wil je graag een feestje bouwen waarop je het geslacht bekendmaakt? Dat kan natuurlijk, net zoals je een feestje rond de nakende komst van de baby (babyshower) of een feestje rond de geboorte van de baby (babyborrel) kunt houden. De gender reveal kan ook gewoon gebeuren tijdens de babyshower, die wat later tijdens de zwangerschap plaatsvindt.

Bij mijn zwangerschapsaankondiging heb ik meteen op vijf en een halve maand het geslacht aangekondigd op social media: it’s a girl! Ik heb getwijfeld om het nieuws te delen met mijn volgers, omdat ik schrik had dat er vanwege mijn diabetes nog iets mis zou kunnen gaan.” An-Katrien

Gender reveal party

De gender reveal party komt overgewaaid vanuit Amerika.

Op dit feestje nodig je vrienden en familie uit die voor jou belangrijk zijn en onthul je het geslacht van je baby waar iedereen bij is.  

Ze bevatten vaak spelletjes waarbij het geslacht geraden moet worden. Sommige ouders laten de dokter het geslacht op een briefje schrijven om door te geven aan de persoon die de gender reveal party organiseert. Zo blijft het ook voor hen een complete verrassing.  

Wist je dat … het bij ons gebruikelijk is dat de winkel waar de geboortelijst ligt ook dit geheime briefje krijgt zodat de juiste geslachtsgebonden babyspullen behouden blijven en de andere uit de geboortelijst worden verwijderd. Dat is aangewezen als je heel specifieke meisjes- (roze) of jongensspulletjes (blauw) kiest.

Vijf ideeën om het geslacht van je baby te verklappen

  1. Je serveert een (cup)cake met daarin blauwe of roze snoepjes of met een roze of blauwe vulling.
  2. Je vult ballonnen met roze of blauwe confetti en laat de gasten die doorprikken.
  3. Je vult een verrassingsdoos met gekleurde ballonnen en confetti.
  4. Je speelt leuke spelletjes om het geslacht te raden.
  5. Je draagt onder je gewone T-shirt een T-shirt waar je partner in roze of blauwe verf zijn handen op heeft gedrukt en toont die als grote verrassing.

Dit is een topic in het boek Onder mama’s.
Lees verder in het boekDeel deze post