Home » Zwanger! » 5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Geschreven door huisexpert healthy lifestyle coach Laura van den Broeck

1. Wees niet bang om in beweging te blijven

Daarmee bedoel ik letterlijk in beweging blijven doorheen je dag. Je hoeft niet persé kei hard te sporten (zeker niet als je dat voor je zwangerschap ook al niet deed), maar probeer kleine bewegingen te doen. Elke fysieke activiteit is beter dan geen. Was je al gewend om te sporten en te bewegen voor je zwangerschap? Dan kun je dat in principe gewoon voortzetten tijdens je zwangerschap zolang het goed voelt en je geen klachten ervaart. Luisteren naar je lichaam is hier de boodschap! 😉

Het is zelfs bewezen dat sporten/bewegen tijdens je zwangerschap ervoor zorgt dat je minder overmatig gewicht gaat toenemen en minder risico hebt op zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, complicaties bij de bevalling, het krijgen van een depressie en zwangerschap gerelateerde bekken- en lage rugklachten

2. Eet slim en gevarieerd

Zwangerschapscravings, de ene vrouw heeft er last van en de andere niet:. Zin in de meest rare (lees: vaak ongezondste) dingen die je voor je zwangerschap niet at of waar je absoluut nooit door getriggerd werd. Probeer dit op te vangen door gezonde alternatieven. Heb je zin in zoet? Ga voor een stuk fruit, bak een gezonde bananencake of andere gezonde baksels. Zin in zout? Laat dat pak chips maar eens voor in het weekend en ga in de week voor een handje nootjes, wat gezouten crackers met eventueel wat smeerkaas of misschien wel wat gesneden groentjes met een dipsausje van honing + mosterd? Kortom: zoek het in de wereld van de voedzame keuzes en je zal zien dat je daar meer verzadigd door bent en dat je baby hier veel beter mee is dan te gaan voor snoep, koek en troep!

Ga tijdens je zwangerschap niet expres meer eten dan je gewend bent. Het fabeltje ‘je moet voor 2 eten’ laat je best achterwege. Gevarieerd en voedzaam eten is de boodschap. Heb je toch meer trek? Ga geen hongerlijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken.

Probeer kleine porties te eten verspreid over de dag in plaats van 3 grote maaltijden per dag. Dit om de reden dat je maag en darmen wat meer onder druk komen te staan tijdens de zwangerschap. In kleine porties en verspreid eten zorgt voor een makkelijke en betere vertering.

Voorbeeld dagmenu

Ontbijt

2 stuks volkoren knäckebröd met halvarine of margarine, 1 met 30+ kaas en 1 met jam

Kop thee (125 ml) zonder suiker

Glas water

Lunch

4 volkoren boterhammen besmeerd met halvarine of margarine, 1 dubbele boterham met gekookt ei en plakjes tomaat, 1 dubbele boterham met 100% pindakaas en plakjes komkommer

Glas halfvolle melk (150 ml)

Glas water

Warme maaltijd

Warme maaltijd van veel groentjes met stukje vlees of vis en wat volkoren rijst

Schaaltje magere of halfvolle yoghurt (150 ml) met 1 portie vers fruit (bijv. aardbeien, perzik, mandarijn)

Glas water

Tussendoor

1 volkoren boterham met halvarine of margarine en hüttenkäse met plakjes radijs

Kop thee (125 ml) zonder suiker

Glas water

Tussendoor 

Schaaltje magere of halfvolle yoghurt (150 ml) met stukjes peer

Kop koffie (125 ml) zonder suiker

Glas water

Tussendoor

Kop thee (125 ml) zonder suiker

4 gedroogde abrikozen

2 glazen water met een muntblaadje

Handje ongezouten noten (25 gram)

3. Hydrateren, hydrateren, hydrateren!

Probeer minimaal 1,5 liter vocht per dag te drinken: water, thee zonder suiker, koffie liefst zonder cafeïne, en als je wilt ook melk. Dit heb je nodig voor jezelf, maar ook voor je groeiende baby en het vruchtwater waarin de baby vertoeft. Vermijd zoete dranken, zoals sap en frisdrank.

4. Vermijd stress en geef jezelf extra rust

Extra rusten tijdens je zwangerschap is heel belangrijk. Je bent letterlijk een minimensje groot aan het brengen en dat vraagt ontzettend veel krachten en energie. Zit je voeding goed, maar rust je niet voldoende? Of omgekeerd? Dan ga je er vroeg of laat tijdens je zwangerschap negatieve effecten van ondervinden. Deze twee staan onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gun jezelf dus overdag en ’s avonds rustpauzes. Ja, ook op het werk of tijdens het werk! Je collega’s of baas gaan dit heus wel begrijpen als je even 15 minuten je ogen sluit en achterover leunt… Vind ontspanningsmomenten tussendoor zoals een boekje lezen, een bad nemen, … iets waar jij van tot rust komt. Boek een zwangerschapsmassage! Dat doet wonderen 😉

Probeer stress te vermijden. Situaties die je stress bezorgen kan je best omzeilen of activiteiten waarvan je vooraf al denkt ‘dit gaat me zoveel energie kosten’ kan je beter afzeggen. Het is nu niet de moment om je FOMO te laten spreken, maar neen te durven zeggen! Nu meer dan ooit. Luister naar je lichaam en pak je stressors of krachtontnemers aan. Geeft een vriendin je een gejaagd gevoel omdat ze vindt dat je niet genoeg tijd met haar doorbrengt? Praat met haar en leg uit hoe je je voelt en het nu even niet goed uitkomt. Heb je stapels werk waar je niet door raakt? Vraag om hulp!

5. Vitamines en extra’s

Foliumzuur neem je best van voor de bevruchting en tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Ga daarnaast voor een geschikte zwangerschapsvitamine zoals omnibionta pronatal (+). Hierin zitten extra vitamines zoals DHA, EPA (omega 3 vetzuren) en extra ondersteunende vitamines.

Neem niet teveel vitamine A binnen. Bij inname van te veel vitamine A via de mond loopt je kind een grotere kans op een aangeboren afwijking. Lever en leverproducten zoals paté bevatten veel vitamine A. Gebruik die producten met mate en eet bij voorkeur geen lever tijdens de zwangerschap. Neem geen supplementen met vitamine A.

*Het advies van een arts of vroedvrouw is altijd noodzakelijk. Gebruik daarom nooit geneesmiddelen, vitamines of homeopathische middelen op eigen houtje. Neem je om gezondheidsredenen al geneesmiddelen? Overleg dit ook met je arts of vroedvrouw.


expert voeding gezonde lifestyle laura van den broeck

Laura begeleid reeds jaren vrouwen in hun zoektocht naar een gezonde levensstijl die haalbaar is en die gericht is op een toekomstvisie. Voor snel gewichtsverlies of onhaalbare doelen ben je helaas aan het verkeerde adres. Laura zoekt net een gezonde way of life met aandacht voor voeding, sport en mentale gezondheid die past in het leven van de cliënt.

Meer weten over Laura



Deel deze post