Wat is foliumzuur?
Foliumzuur (ook wel vitamine B9) behoort tot de groep van de in water oplosbare vitaminen. In het algemeen helpt deze vitamine vermoeidheid te verminderen en draagt bij tot de goede werking van het immuunsysteem. Het speelt ook een rol in het proces van celdeling en bij de synthese van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.
Wat is de rol van foliumzuur bij zwangerschap?
De voordelen van foliumzuur voor de aanstaande moeder
Tijdens de zwangerschap wordt vitamine B9 essentieel. Het is noodzakelijk voor vrouwen die een kind willen of zwanger zijn. Deze vitamine is essentieel voor de vorming van de placenta en de groei van de baarmoeder tijdens de zwangerschap.
Belang van foliumzuur voor de foetus
Het is ook van groot belang voor de foetus zelf. Het zenuwstelsel van de foetus komt tot stand tussen de derde en de achtste week van de zwangerschap, d.w.z. tijdens het eerste trimester. Foliumzuur is nodig voor het sluiten van de neurale buis, waaruit het hele zenuwstelsel van de baby zich kan ontwikkelen.
Risico’s van neurale buisdefecten
Als de inname van foliumzuur niet voldoende is, kunnen er neurale buisafsluitingen ontstaan. In Frankrijk is de incidentie van deze afwijking 1,3 op 1000 geboorten. De inname van foliumzuur mag daarom niet worden verwaarloosd. Het is zelfs aan te raden om te anticiperen en te zorgen voor een goede inname, idealiter 2 tot 3 maanden voor het begin van de zwangerschap. Zodra je van plan bent een kindje te krijgen, is het dus belangrijk dat je zorgt voor een goede inname van foliumzuur.
Welke voedselbronnen?
Wat de voeding betreft, zijn verschillende voedingsmiddelen bijzonder rijk aan vitamine B9.
Kippenlever bevat bijvoorbeeld niet minder dan 578 µg per 100 g product. Foliumzuur is ook aanwezig in veel groene bladgroenten, vandaar de naam “folaat”.
Romaine sla (136µg/100g), spinazie (125µg/100g) of asperges (101µg/100g) zijn goede bronnen.
Ten slotte kunnen zonnebloempitten (254µg/100g) of lijnzaad (93,7µg/100g) gemakkelijk in uw dieet worden opgenomen.
Welke vorm van foliumzuur moet ik gebruiken in voedingssupplementen?
Genetische mutatie veroorzaakt lage opname
Om de voordelen van vitamine B9 in het lichaam te kunnen voelen, moet foliumzuur door het lichaam worden omgezet in een opneembare vorm. Deze omzetting wordt uitgevoerd door een specifiek eiwit, MHTFR genaamd (methyl tetra hydro folaat reductase). Om genetische redenen kunnen mutaties dit enzym aantasten, waardoor de synthese tot 75% afneemt. Door zijn beperkte aanwezigheid in het lichaam bij mensen met deze mutatie wordt foliumzuur dus niet voldoende omgezet in een vorm die het lichaam kan gebruiken.
Verschillende vormen van foliumzuur met wisselende effectiviteit
Gezien het belang van vitamine B9 tijdens de zwangerschap, en het bestaan van mutaties die de inname van vitamine B9 kunnen beperken, hebben laboratoria vormen van foliumzuur ontwikkeld die rechtstreeks kunnen worden opgenomen. Deze gepatenteerde vormen zijn direct bioactief en bruikbaar voor het organisme, zelfs indien de persoon een mutatie op de MHTFR draagt. Op de verpakking is deze gepatenteerde foliumzuur te herkennen aan zijn naam: methyl-tetrahydrofolaat of methylfolaat. Het enige nadeel van deze specifieke vormen is de prijs, die ongeveer 500 maal hoger ligt dan die van synthetische foliumzuurverbindingen.
Voordelen voor de gezondheid
Vitamine B9 biedt vele voordelen voor de gezondheid, zoals een vermindering van de vermoeidheid, een bijdrage tot de goede werking van het immuunsysteem, enz. Deze vitamine maakt de ontwikkeling van de baarmoeder en de placenta tijdens de zwangerschap mogelijk, maar garandeert ook een goede sluiting van de neurale buis van de foetus, de voorloper van de foetus zijn hele zenuwstelsel. Daarom wordt in de meeste Europese landen aanbevolen vóór de zwangerschap foliumzuur toe te dienen. Groene bladgroenten zijn zeer goede bronnen van vitamine B9. Wanneer u uw zwangerschapssupplement kiest, moet u controleren of de foliumzuur in de vorm van methylfolaat is. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam het goed kan opnemen, zelfs als u een mutatie in het MHTFR-omzettingsenzym hebt.
In samenwerking met She+