Home » Kinderwens » Vruchtbaarheid » Ovulatie » Ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen

Home » Kinderwens » Vruchtbaarheid » Ovulatie » Ovulatie berekenen

Jouw ovulatie berekenen

Een ovulatietest brengt voor veel vrouwen meer duidelijkheid in hun menstruatiecyclus. De test kan immers hét moment aangeven om te vrijen wanneer je absoluut zwanger wil worden. Geef hieronder de eerste dag van jouw laatste menstruatie in, de lengte van jouw gemiddelde cyclus en bereken jouw meest vruchtbare dagen!zwangerschapstest eerste ben ik zwanger

Eisprong

De ovulatie, ook wel eisprong genoemd, is het moment waarop de rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Gemiddeld genomen vindt de eisprong ongeveer 14 dagen voor de eerstvolgende menstruatie plaats. De dagen rond de ovulatie, ben je het meest vruchtbaar.

Ovulatiesymptomen

De dagen rond de eisprong, merken sommige vrouwen veranderingen op in hun lichaam, dit kunnen ovulatiesymptomen zijn. Zo kunnen een hogere lichaamstemperatuur, pijnlijke borsten en veranderend slijm uit de baarmoederhals indicatoren zijn dat je aan het ovuleren bent. Wil je zekerheid over je ovulatie, dan opteer je best voor een ovulatietest.

De ovulatietest

De ovulatietest is een urinetest die de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH) meet. Twee dagen voordat de eisprong in je lichaam plaatsvindt, is de aanwezigheid van het hormoon het hoogst. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd.

Geeft de test een positief resultaat, dan bevind je je in jouw twee meest vruchtbare dagen. Wil je zwanger worden, dan zijn dit de beste dagen om te vrijen met je partner.

Wanneer een ovulatietest doen?

Vooraleer je begint met testen, is het van belang te weten hoe lang je menstruatiecyclus duurt. Wil je dit bepalen, dan tel je vanaf de eerste dag dat je menstrueert tot de dag waarop je opnieuw ongesteld wordt. Gemiddeld genomen is dit 28 dagen.

Regelmatige cyclus

Heb je een regelmatige cyclus, dan begin je 17 dagen voor je volgende menstruatie met testen. Test dagelijks tot het moment dat hij positief is of tot je zeker bent dat je een ovulatie gemist hebt. Om een representatief resultaat te bekomen, test je best elke dag op hetzelfde tijdstip. Je kan hier een gewoonte van maken, bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt van je werk.

Onregelmatige cyclus

Menstrueer je nogal onregelmatig, dan is de kans groot dat je de LH-piek mist. Ga daarom uit van de kortste cyclus van het afgelopen half jaar en begin eerder met testen, zo minimaliseer je de kans dat je de ovulatie mist. Valt je cyclus toch langer uit, dan heb je wel meer testen nodig. Maar alles voor een klein spruitje, toch?

Tips bij ovulatietest

Wij geven graag enkele tips mee voor het testen tijdens je ovulatie.

Wist je bijvoorbeeld dat…

  • … je best twee keer per dag een ovulatietest uitvoert? Een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag. Doordat sommige vrouwen een korte LH-piek hebben, bestaat de kans dat je de piek net mist bij één test per dag.
  • … je de test het beste in de verpakking bewaart tot je hem gebruikt? Door de verpakking op voorhand open te maken, kan er al vocht uit de lucht op het teststrookje terechtkomen. Dit kan zorgen voor niet-representatieve resultaten.
  • … je best altijd de bijsluiter leest? Zeker wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, kan het lezen van de bijsluiter meer duidelijkheid scheppen over het correct gebruik.
  • … je meestal binnen de 3 minuten het resultaat van de test kent?
  • … je best altijd de houdbaarheidsdatum van je test controleert? De meeste testen zijn een of twee jaar houdbaar maar eens vervallen, kan de uitslag minder betrouwbaar zijn.

Ovulatiesymptomen

Wanneer je als vrouw zwanger wil raken, is het interessant om meer inzicht te krijgen in jouw menstruele cyclus en wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Je kan deze aan de hand van een ovulatietest vastleggen maar je kan tussen dag 11 en 16 van jouw menstruatiecyclus ook last krijgen van ovulatiesymptomen. Dan voel je lichte veranderingen in jouw lichaam zoals verandering in afscheiding, temperatuur en gevoeligheid van de borsten. Wij hebben alle symptomen alvast voor jou opgelijst.

ovulatiesymptomen
zwangerschapscursus vroedvrouw online

Online zwangerschapscursus

Zorgeloos doorheen je zwangerschap

Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?

Meer lezen over ovulatietest

Mamablog ervaring stoppen met de pil

Mamablog: van mijn laatste pil naar mijn eerste positieve zwangerschapstest

Toen ze stopte met de pil had Rebecca nooit verwacht dat het maanden zou duren voordat ze opnieuw haar menstruatie zou krijgen. Ze werd er heel onzeke...

mamablog endometriose ervaring zwanger worden

Mamablog: moeilijk natuurlijk zwanger worden door endometriose

Mama Liesanne kreeg te horen dat ze moeilijk natuurlijk zwanger zou raken door haar endometriose. Lees hier haar verhaal hoe ze zelf haar ovulatie gin...

Kinderwens natuurlijke manier zwanger worden tips advies podcast

Podcast #13 Kinderwens, op een natuurlijke manier zwanger worden

Deze aflevering zit vol tips en advies voor wie op een natuurlijke manier zwanger wil worden.

Load More