Home » Zwanger » Wat mag je wel of niet eten tijdens je zwangerschap?

Wat mag je wel of niet eten tijdens je zwangerschap?

Home » Zwanger » Wat mag je wel of niet eten tijdens je zwangerschap?

Wat mag je wel of niet eten tijdens je zwangerschap?

Veel zwangere vrouwen vragen zich af wat je wel of juist niet mag eten tijdens de zwangerschap. Het antwoord op deze vraag is te vinden op deze pagina. Er is één gouden regel tijdens je zwangerschap: gezond en gevarieerd eten. Alles wat jij als mama zal eten heeft telkens een invloed op de gezonde ontwikkeling van je baby’tje. Niet enkel jouw lichaam heeft de nodige voedingsstoffen nodig, ook dat kleine ukje in jouw buik heeft bouwstoffen nodig om te kunnen groeien. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen zijn de nodige voedingsstoffen dat je baby’tje nodig heeft. En dit kan hij enkel uit jouw voeding krijgen. Daarom is het dus extra belangrijk om op jouw voeding te letten en een gezond eetpatroon voorop te plaatsen gedurende de periode van je zwangerschap.

voeding tijdens je zwangerschap, wat wel of niet eten

Wat mag je nu wel eten tijdens je zwangerschap?

  • Vlees

In principe mag je de meeste soorten vlees veilig opeten zolang het door en door verhit wordt. Bovendien zitten er eiwitten, vitamines en ijzer in vlees en deze voedingsstoffen geven jou als mama extra energie tijdens de zwangerschap en helpt bij de ontwikkeling van je baby’tje.

  • Vis

Het is zeker aangeraden om minstens 1 keer per week vis te eten als je zwanger bent. Opnieuw zitten er veel vitamines, ijzer, gezonde vetten, mineralen en eiwitten in vis en dit helpt jouw kleintje om zijn hersenen en zenuwstelsel goed te laten ontwikkelen. Je mag veel verschillende soorten vis eten maar telkens volledig opgewarmd. Wanneer vis uit een blik komt, is het niet nodig om dit opnieuw op te warmen.

  • Eieren

Eieren mag je gerust eten maar hou in het achterhoofd dat de eitjes hardgekookt moeten zijn. Rauwe eieren en bereidingen met rauwe eieren zoals tiramisu kan je beter niet eten.

  • Kaas

Elke dag een stuk kaas eten hoort zeker thuis in jouw eetpatroon. Hou er wel rekening mee dat de kaas niet gemaakt mag zijn met rauwe melk of ‘lait cru’. Als de kaas gemaakt wordt met gewone gepasteuriseerde melk is het veilig om dit op te eten. Zo zijn mozzarella of geitenkaas al zeker twee gezonde keuzes van kaas.

  • Groenten en fruit

Het is goed om gevarieerd groentes en fruit te eten tijdens je zwangerschap. Om voldoende vitamines binnen te krijgen zou je vijf porties in totaal moeten eten per dag. In deze vitamines zitten folaten en deze zijn essentieel tijdens de zwangerschap. Voor je een stuk groente of fruit eet, was je deze best eerst met water. Let wel op met rauwe kiemgroenten want deze zijn niet goed voor jouw lichaam tijdens de zwangerschap.

  • Kruiden

Je kan veel verschillende soorten kruiden gebruiken in jouw eten zoals bieslook, peterselie, tijm en nog vele andere. Als je een gewoon matig gebruik hanteert van kruiden kan dit zeker geen kwaad. Wist je dat er kruiden bestaan dat bepaalde zwangerschapskwaaltjes doen verminderen? Zo kunnen gember en kamille helpen tegen de misselijkheid tijdens de zwangerschap. Zo zie je maar dat je sommige zwangerschapssymptomen kan doen verminderen met het matig gebruik van bepaalde kruiden.

Wat kan je beter niet eten tijdens de zwangerschap?

Nu het duidelijk is wat je wel veilig kan eten tijdens de zwangerschap moet je toch rekening houden met zaken die je beter niet eet als je zwanger bent.

  • Geen rauw vlees

Het is niet aangeraden om rauw vlees te eten zoals carpaccio, tartaar of een biefstuk. In rauw vlees zitten er mogelijke ziekteverwerkers zitten en dit zou een voedselinfectie kunnen veroorzaken en uiteraard is dit schadelijk voor je kindje. Dit geldt hetzelfde voor rauwe, gedroogde vleeswaren zoals salami, rauwe ham of rosbief en leverproducten zoals smeerworst en leverpaté.

  • Geen gerookte of rauwe vis

Bij het eten van vis eet je beter geen gerookte kant-en-klare vis uit de frigo. Ook eet je best geen rauwe vis zoals haring, vistartaar, sushi of rauwe schaal- en schelpdieren. Het is vooral rauwe gerookte vis die bacteriën kan bevatten en schadelijk kan zijn voor je baby’tje.

voeding tijdens je zwangerschap, wat wel of niet eten
  • Rauwe eieren & kaas van rauwe melk

Rauwe eieren en bereidingen met rauwe eieren zoals zelfgemaakte mayonaise eet je beter niet want dit kan schadelijk zijn voor je kindje. Kazen die bereid zijn met ‘lait cru’ of rauwe melk eet je beter niet op want dit is niet echt veilig.

  • Bepaalde kruiden

Er zijn kruiden die je beter niet gebruikt wanneer je zwanger bent omdat er bepaalde plantengifstoffen kunnen inzitten. Enkele kruiden die je beter niet eet zijn: salie of aloë vera. Ook neem je best geen gebruik van bepaalde kruidenpillen en etherische kruidenolies.

  • Koffie & thee

Tijdens je zwangerschap kan je koffie blijven drinken maar er wordt aangeraden om één of twee kopjes te drinken per dag. In koffie zit er cafeïne en een te grote hoeveelheid zou schadelijk kunnen zijn als je zwanger bent. De meeste gewone theesoorten mag je blijven drinken als je zwanger bent. Het is de gewone zwarte thee en groene thee waar je beter even afstand van neemt omdat er hier ook cafeïne inzit.

♡ Onze tips bij voeding tijdens je zwangerschap :

  • Drink voldoende water! Vocht dient niet enkel als dorstlesser, het voert ook voedingstoffen aan & verwijdert afvalstoffen.
  • Ga op zoek naar gezonde alternatieven, zoals een verfrissende mocktail of cafeïnevrije cola of koffie.
  • Vlees en vis altijd gaar bakken, zo zijn alle bacteriën zeker gedood door de hitte.
  • Zodra je zwanger bent, is het aangeraden om foliumzuur in te nemen.
  • Last but not least: eet gevarieerd! Variatie in jouw eetpatroon is heel belangrijk.

Waarom je bepaalde producten beter niet eet als je zwanger bent

Wanneer je zwanger bent, heb je een verminderde weerstand dan normaal en ben je sneller gevoelig aan voedselinfecties.

In principe heeft dit alleen op jou invloed als mama, maar de besmetting met de parasiet toxoplasmose of de bacterie listeria of listeriose kan tot een miskraam leiden of een vroeggeboorte. De kans tot besmetting is zeer klein, maar de gevolgen zijn wel ernstig. Zo zie je maar: een gezond en gevarieerd eetpatroon zoeken is heel belangrijk.

voeding tijdens je zwangerschap, wat wel of niet eten

Korte toelichting

  • Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Deze wordt verspreid via hele kleine eitjes die vooral uit kattenuitwerpselen komen. Omdat kattenuitwerpselen overal in het milieu voorkomen, zitten de eitjes op veel plekken in de grond. Op deze manier kunnen dieren ermee besmet zijn en zelfs groenten en fruit zijn er niet altijd vrij van. Omdat de parasiet door de placenta bij je baby kan komen, is het nadelig voor de ontwikkeling van je baby.
  • Salmonella is een darmbacterie. Ben je zwanger dan ben je hier extra vatbaar voor. Dit komt omdat je weerstand verminderd is. Hoewel een extra besmetting met Salmonella niet direct schadelijk is voor je kindje, kan je het toch maar beter voorkomen. Want je kan er zelf flink ziek van worden. Je krijgt diarree en kunt in het ergste geval zelfs uitdrogen.
  • Listeriose is een infectieziekte, veroorzaakt door de darmbacterie Listeria monocytogenes. Enkel ongeboren baby’s of erg verzwakte personen kunnen belangrijke gevolgen ondervinden.

Tot slot: bij alle 3 is het vooral van belang dat je voor verse voeding kiest, alles goed wast en geen rauwe voedingsmiddelen eet zoals rauw vlees/vis, rauwe eieren, rauwe melk en kazen o.b.v rauwe melk. You’ve got this!

zwangerschapscursus vroedvrouw online

Online zwangerschapscursus

Zorgeloos doorheen je zwangerschap

Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?