Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwanger en gezondheid

Zwanger en gezondheid

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwanger en gezondheid

Zwangerschap en gezondheid

 

Tijdens de zwangerschap kunnen er (helaas) heel wat moeilijkheden optreden. De meeste van deze moeilijkheden zijn makkelijk op te vangen en aan te pakken, bij andere ‘probleempjes’ is dit net iets moeilijker. Lees hier meer over de gezondheid tijdens de zwangerschap. 

Covid-19

Wat betekent het coronavirus voor mijn zwangerschap en bevalling? Is vaccineren tijdens de zwangerschap veilig? En wat als mijn baby’tje besmet raakt met het coronavirus?

coronavirus, zwanger, risico

Coronavirus en zwanger, wat zijn de risico’s?

Wij beantwoorden de meest gestelde vragen van zwangere vrouwen over zwangerschap in tijden van het coronavirus. Lees ze op de blog.

lockdownbaby bevallen tijdens corona ervaring verhaal

Mamablog: mijn lockdownbaby wordt 1 jaar

Sydney beviel tijdens de eerste corona lockdown & vindt het na een jaar nog steeds moeilijk dat haar familie en vrienden zoveel gemist hebben van haar zoontje.

mamablog onderwaterbevallen corona pandemie ervaring

Mamablog: bevallen tijdens de coronapandemie

Wat als je moet bevallen tijdens de coronapandemie? Deze mama deelt met ons hoe haar onderwaterbevalling verliep.

Prenatale depressie

 Een prenatale depressie is een depressie die ontstaat tijdens de zwangerschap, of een depressie die reeds voor de zwangerschap bestond maar gedurende de zwangerschap erger wordt. Tijdens een prenatale depressie kan je maandenlang somber, triestige en een angstig gevoel hebben. Tijdens een prenatale depressie kan je moeilijk genieten van jouw zwangerschap. Lees hier meer over prenatale depressie.

Zwanger en depressief - prenatale depressie blog getuigenis

Mamablog: Prenatale depressie, de fijne lijn tussen geluk en angst

Deze mama vertelt het verhaal over hoe ze zwanger werd toen ze net aan het revalideren was van een burn-out en depressie. Zo wil ze mentale gezondheid...

Eetstoornis

Soms hebben vrouwen last van een eetstoornis. Iedereen die hiermee geconfronteerd wordt zal dit als moeilijk ervaren, zeker als jij op dat moment ook zwanger bent. Als toekomstige mama is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt aangezien je een deel hiervan doorgeeft aan jouw kleintjes. Lees hier meer over een eetstoornis tijdens de zwangerschap.

Laurence Bauffe, opname, podcast, eetstoornis

Podcast #28 Mama met een eetstoornis

Laurence vertelt hoe haar leven als mama is met een eetstoornis. De impact die het heeft op haar gezin en hoe ze 4 maanden in opname ging.

zwangerschap - eetstoornis - pregorexia - mama getuigenis

Mamablog: zwanger en een eetstoornis, mijn verhaal

Een moedige getuigenis van een mama die gedurende haar volledige zwangerschap vocht tegen een eetstoornis en de extra kilo's.

Zwangerschapsvergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk, daarnaast zullen er steeds eiwitten in de urine te vinden zijn. Deze aandoening ontstaat door een minder goede werking van de moederkoek of placenta. Als je deze ziekte niet laat behandelen dan kan dit voor jezelf en jouw ongeboren baby’tje gevaarlijk zijn. Lees hier meer over een zwangerschapsvergiftiging.

prematuur, zwangerscchapsvergiftiging

Mamablog: 2 maanden te vroeg bevallen na een zwangerschapsvergiftiging

Lees hier het verhaal van mama Eline over haar dochtertje Leonie die 2 maanden te vroeg geboren werd en door een reeks klaplongen vocht voor haar leven.

Leven met Mucoviscidose

Mamablog: mijn kindje heeft Mucoviscidose

Wat als de hielprik van je dochtertje alarm geeft? Mama Laura vertelt in deze blog het verhaal van haar dochtertje Stella die Mucoviscidose heeft.

HELLP

HELLP, is een syndroom waarbij bloedarmoede kan ontstaan door het uit elkaar vallen van de rode bloedcellen. Hierdoor kan er een verminderde werking ontstaan van de lever en kunnen er zich inwendige bloedingen voordoen. Lees hier meer over HELLP. 

prematuur, zwangerscchapsvergiftiging

Mamablog: 2 maanden te vroeg bevallen na een zwangerschapsvergiftiging

Lees hier het verhaal van mama Eline over haar dochtertje Leonie die 2 maanden te vroeg geboren werd en door een reeks klaplongen vocht voor haar leven.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte die ontstaan tijdens de zwangerschap. Op het moment dat je dit hebt zit er te veel suiker in jouw bloed. Deze suikerziekte ontstaan als je zwanger bent en gaat na de zwangerschap vanzelf terug over. De meeste vrouwen ondervinden hier niets van, maar moeten wat opletten voor wat ze eten.

podcast zwangerschapsdiabetes wat is dat

Podcast #41 Omgaan met zwangerschapsdiabetes

Er zijn steeds meer mama's die gediagnosticeerd worden met zwangerschapsdiabetes. Verwacht je alvast aan een podcast vol waardevolle tips en advies in de keuze ...

zwangerschapsdiabetes blog ervaring mama advies

Mamablog: hoe ik leer omgaan met mijn zwangerschapsdiabetes

Mama Santana vertelt haar verhaal over hoe ze optimistisch omgaat met haar zwangerschapsdiabetes en zelfs haar angst voor naalden overwon.

Zwanger met diabetes An-Katrien Casselman

Mamablog: mijn zwangerschap met diabetes

Mama An-Katrien is diabetespatiënt en vertelt hoe dit een invloed had op de maanden voor en tijdens haar zwangerschap. Lees het nu in deze mamablog.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

We spreken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als de bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit in plaats van in de baarmoeder. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan helaas nooit uitgroeien tot een echte baby. Deze zwangerschap zal nooit voldragen worden.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap betekent niet steeds het slechtste (een miskraam). Er kunnen ook tal van andere oorzaken zijn die niet allemaal zo slechte gevolgen hebben, bijvoorbeeld een infectie, poliepen, inwendige wondjes,.. Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Mamablog: mijn zwangerschapsverhaal

Mama Jessie moest even wachten op haar droom van een kindje en werd tijdens haar zwangerschap af en toe wakker geschud door bloedverlies.

Zwanger zijn maar plots bloed verliezen - mama blog

Mamablog: Zwanger! Maar opeens bloedverlies…

Wat als je plots te horen krijgt dat je met 99% zekerheid een miskraam had? Deze mama hield zich vast aan die 1% hoop en deelt haar verhaal.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (of extra-uteriene zwangerschap) is een zwangerschap waarbij het vruchtje zich niet genesteld heeft in de baarmoederholte, maar elders in het lichaam. Meestal bevindt de zwangerschap zich dan in de eileider, meer uitzonderlijk ter hoogte van een van de eierstokken, in de buikholte, in de baarmoederhals, in een oud sectiolitteken of in een van de hoornen van de baarmoeder.

buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Mamablog: hoe ik mijn kindje verloor door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Lees hier het verhaal van mama Aurelie over hoe ze haar kindje verloor door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

buitenbaarmoederlijke zwangerschap, gynaecoloog

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat is dat nu eigenlijk?

Dit is een zwangerschap waarbij het vruchtje zich niet genesteld heeft in de baarmoederholte, maar elders in het lichaam. Lees meer.

CMV

CMV of het cytomegalovirus is een virus dat wereldwijd voorkomt en mensen van alle leeftijden kan besmetten. Meestal wordt dit virus gezien als erg onschuldig, maar ongeboren baby’s en mensen met een verminderde afweer kunnen hier wel gevolgen van ondervinden.

Listeria

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen van een besmetting kunnen wel ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten hier voorzichtig voor zijn. Zij kunnen hier een miskraam of vroeggeboorte van krijgen.

Hyperemesis gravidarum

De meeste vrouwen hebben gedurende de zwangerschap in meer of mindere mate last van misselijkheid, en het kan zijn dat ze regelmatig moeten braken. Soms wordt dit braken zo erg dat er ook andere lichamelijke klachten ontstaan. We noemen dit Hyperemesis gravidarum, ofwel: overmatig braken bij de zwangerschap.

Hyperemesis gravidarum, misselijkheid, zwangerschap

Mamablog: mijn zwangerschappen met extreme zwangerschapsmisselijkheid

Mama Joni ervaarde tijdens haar beide zwangerschappen extreme misselijkheid. Het was zo erg dat ze zes kilo verloor op een week tijd.

prenatale depressie, mentale gezondheid, zwangerschap

Mamablog: hoe mijn mentale gezondheid als zwangere vrouw genegeerd werd

Deze mama vertelt haar verhaal over hoe haar mentale gezondheid helemaal genegeerd werd tijdens haar zwangerschap.

Prenatale kine

Prenatale kine gaat jou als toekomstige mama gaan begeleiden bij het opvangen van de veranderingen van jouw lichaam die ontstaan door de zwangerschap. Daarnaast zullen deze kine-sessies jou leren hoe je klachten zoals rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap kan voorkomen of kan gaan behandelen.

Geen items gevonden.

Placenta praevia

Een placenta praevia is een placenta die zich te laag onderaan de baarmoeder gaan vasthechten aan de baarmoederwand. De placenta kan in zo een situatie over de inwendige opening van de baarmoeder liggen. Dit vormt de overgang van de baarmoederholte naar de baarmoederhals.

Gewicht

Tijdens de zwangerschap neemt het lichaamsgewicht van de toekomstige mama toe. Een deel van dit toegenomen gewicht is te wijten aan de foetus, aan vet, aan bloed, aan lichaamswater en aan de baarmoeder. Het is dus heel normaal dat je als zwangere vrouw in gewicht zal toenemen. Als je reeds overgewicht hebt voor de zwangerschap, of meer gewicht bijkomt tijdens de zwangerschap dan nodig is, heb je meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Als je daarentegen ondergewicht hebt voor de zwangerschap, bestaat het risico dat je tekorten heb aan bepaalde voedingsstoffen. De kans is groot dat jouw kleintje in jouw buik ook tekorten zal hebben.

zwangerschapscursus vroedvrouw online

Online zwangerschapscursus

Zorgeloos doorheen je zwangerschap

Host Sonia Pypaert en vroedvrouw Jana nemen je tijdens 7 online videolessen mee op de magische reis naar jullie baby. Geen ellenlange consultaties of uitjes naar de vroedvrouw, maar een handige online zwangerschapscursus die je van a tot z kan volgen op jouw eigen tempo. Je start gewoon wanneer je het lekker zelf wil, download de handige checklists, drukt even op pauze en kijkt makkelijk verder op een ander tijdstip. Een cursus die zich helemaal aanpast aan jouw drukke schema, zalig toch?