Home » Zwanger! » Een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde zwangerschap

Een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde zwangerschap

Waarom zijn voedingssupplementen nuttig tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap en het verwelkomen van een baby in huis is een emotionele tijd. Er vinden veel veranderingen plaats in het lichaam van de vrouw, want ja, een baby verwekken is magisch en pittig! Een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding is dus noodzakelijk voor een goed voedingsevenwicht. Hierdoor voelt mama zich minder moe en wordt de afname van energie beperkt.

Voor een goede ontwikkeling en groei van de foetus moeten de voedingsreserves van de mama op hun best zijn! Als de baby namelijk onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal hij rechtstreeks putten uit de reserves van de mama. Daarom zijn speciaal op de zwangerschap afgestemde voedingssupplementen een kompaan: zij leveren alle noodzakelijke voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, specifieke actieve bestanddelen), in optimale doses, en versterken de synergiën tussen de ingrediënten.

Overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde zwangerschap en goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

Vitamine B9 (foliumzuur)

Foliumzuur is van vitaal belang vanaf de vroege stadia van de foetale ontwikkeling tot het einde van het eerste trimester van de zwangerschap. Het maakt de groei van maternale weefsels zoals de placenta mogelijk. Het is ook essentieel voor de vorming van de hersenen, het bloed en het zenuwstelsel van de baby.

Vanaf de vierde week na de bevruchting wordt de neurale buis gevormd. Hieruit kan zich het hele zenuwstelsel ontwikkelen. Als de inname van foliumzuur niet voldoende is, kan er een neurale buisafsluiting optreden. In Frankrijk bedraagt de incidentie van deze afwijking ongeveer 1 op 1000 geboorten. Het is daarom van essentieel belang om over een goede foliumzuurreserve te beschikken voordat u zwanger wordt, idealiter 2 tot 3 maanden voor de zwangerschap. 

Omega-3

Omega-3, met name DHA, speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de foetus. Omega-3 zit in vette vis zoals zalm en makreel. Tijdens de zwangerschap is echter waakzaamheid geboden. De zeeën en oceanen worden immers steeds meer vervuild door zware metalen en microplastics. Deze verontreinigende stoffen zullen zich ophopen, vooral in vissen aan het eind van de voedselketen. Daarom verdient het de voorkeur om tijdens de zwangerschap omega-3 te kiezen uit plantaardige bronnen, zoals bepaalde algen die van nature rijk zijn aan DHA.

Jodium

Jodium is een mineraal dat bijdraagt tot een normale cognitieve functie. Deze voedingsstof is in minimale concentraties in het lichaam aanwezig, maar is essentieel voor schildklierhormonen. Schildklierhormonen worden geproduceerd uit jodium en zijn betrokken bij veel stofwisselingsreacties. Daarom is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van jodium. Let wel dat een zout voedingsmiddel niet noodzakelijk gejodeerd is. Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat het jodiumhoudend zout is!

Choline

Choline is een essentiële voedingsstof voor de goede werking van het lichaam. Tijdens de zwangerschap houdt een laag cholinegehalte ook een risico op neurale buisdefecten bij de zuigeling in. Choline kan de placenta barrière passeren en ervoor zorgen dat de hersenen zich goed kunnen ontwikkelen.

De zwangerschap is een periode waarin bijzondere aandacht moet worden besteed aan de kwaliteit en de diversiteit van de voeding.

Dit laatste is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de voedingsreserves van de mama optimaal zijn met het oog op de ontwikkeling van de foetus. Tijdens het eerste trimester worden de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus gevormd. Voedingsstoffen zoals foliumzuur, omega-3, choline of jodium zijn bijzonder belangrijk. Andere voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D en ijzer zijn echter ook belangrijk tijdens de zwangerschap. Varieer dus zo veel mogelijk uw voeding om goed voor jezelf en je baby’tje te zorgen.

In samenwerking met She+Deel deze post