Home » Borstvoeding » Waarom is moedermelk zo goed voor je kindje?

Waarom is moedermelk zo goed voor je kindje?

Een natuurlijk proces

Het borstvoedingsproces begint op natuurlijke wijze zodra de placenta tijdens de bevalling is uitgedreven. Het is niet voor elke mama even makkelijk of vanzelfsprekend om borstvoeding te geven. Ook al wil je het misschien heel graag, het zou kunnen dat je door een bepaalde situatie niet in staat bent om borstvoeding te geven. Misschien werd je baby prematuur geboren, beviel je via een keizersnede, komt jouw productie niet op gang of ervaar je teveel ongemakken bij de borstvoedingsmomentjes. Jij bent steeds vrij in je keuze over het al dan niet geven van borstvoeding en voor hoe lang.

Weet wel dat moedermelk zéér goed is voor je kindje en dat de samenstelling en hoeveelheid die je aanmaakt, zich aanpast aan de behoefte van je kindje. Daarom wordt het ook aangemoedigd voor het nutritionele en psychologische welzijn van je kind. Indien je in staat bent en dat wenst, kan je jouw kind(eren) uitsluitend borstvoeding geven. Wees gerust dat jouw melk voldoende is om jouw kindje te voeden en te laten groeien. Studies tonen namelijk aan dat de melkklieren van nature meer melk produceren dan het kind nodig heeft voor de groei. Dus zelfs bij een meerlingzwangerschap is het een goede beslissing om borstvoeding te geven, omdat de productie van moedermelk zal toenemen om aan de grotere vraag te voldoen. Er zijn vroedvrouwen en lactatiekundigen die jou graag begeleiden doorheen het hele proces en een persoonlijk advies kunnen geven bij de opbouw en afbouw van jouw borstvoeding.

Wat maakt mijn moedermelk zo gezond?

De samenstelling van moedermelk is zeer rijk en volledig. Wist je bijvoorbeeld dat de samenstelling van moedermelk gedurende de borstvoeding evolueert? Van de ene dag op de andere, van de ene voeding op de andere verandert de samenstelling naar de behoefte van je kindje, en dat kan je natuurlijk niet nabootsen met poedermelk.

“Gedurende de eerste 3 dagen van je borstvoedingsverhaal, wordt moedermelk “colostrum” genoemd. Het bevat minder energie, minder vet, maar meer immunocompetente cellen. Dat wil zeggen dat de eerste melk vooral veel bescherming biedt aan de pasgeborene, die in zijn eerste dagen bijzonder kwetsbaar is voor infecties.”

Minder dan een week later vervangt de zogenaamde “rijpe” melk het colostrum. Vanaf dit moment zal de voeding van de mama ook een grote invloed hebben op de samenstelling van de moedermelk. Denk maar aan het gehalte aan vitaminen of mineralen zoals jodium of selenium in de voeding van de mama.

Zit er voldoende ijzer in moedermelk?

Van moedermelk is bekend dat het een laag ijzergehalte heeft, maar het ijzer in moedermelk is biologisch beter beschikbaar dan ijzer in koemelk. Dit betekent dat ijzer in moedermelk gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomt en op het lichaam inwerkt. Omdat de voorraad ijzer die je kindje meekrijgt na de geboorte vanaf 6 maanden moet worden aangevuld, is het aangewezen om te starten met meer variatie in de voeding en zijn of haar menu uit te breiden met vaste hapjes (groenten, vlees, vis…).

Deskundigen adviseren dat alle kinderen bij de geboorte vitamine K1 krijgen. Onvoldoende reserves van dit vitamine leiden namelijk tot een risico op aandoeningen bij de pasgeborene. Voor kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen, geef je best gedurende de gehele borstvoedingsperiode vitamine K1. Het is een vitamine dat ons lichaam nodig heeft voor het behoud van sterke botten. Ook vitamine D wordt aanbevolen tot de leeftijd van 6 jaar voor de groei en ontwikkeling van de botten. Er bestaan druppeltjes vitamine D die je gewoon bij de apotheek kan kopen. Raadpleeg hiervoor zeker altijd de aanbevelingen van het medisch personeel dat jouw zwangerschap begeleidt.

Moet ik opletten wat ik eet?

Moet je als mama op je voeding letten tijdens de borstvoeding? Het is vanzelfsprekend dat je best zo gevarieerd en evenwichtig mogelijk eet maar een specifiek dieet volgen hoeft niet. De vetinname bij je voeding moet wel van goede kwaliteit zijn. Deze gaat namelijk het omega 6- en omega 3-gehalte van jouw moedermelk bepalen, die dan weer een invloed heeft op de ontwikkeling van je baby. Denk maar aan gebrande noten, vette vis, eiwitten… Bovendien kan je kindje door jouw gevarieerde voeding ook vertrouwd raken met geuren en smaken. Op die manier raakt het kind al op jonge leeftijd vertrouwd met veel voedingsmiddelen, wat de overgang naar vaste hapjes met groenten en fruit vergemakkelijkt.

In samenwerking met She+




Deel deze post