Home » Momlife » Gezondheid » Anticonceptie » De verschillende types anticonceptie

De verschillende types anticonceptie

Er bestaan heel wat verschillende anticonceptiemethodes, wat goed is want dat zorgt ervoor dat jij een vorm van anticonceptie kan kiezen dat het beste past voor jouw lichaam op een bepaald moment in jouw leven.

Verschillende anticonceptiemethodes

Hormonale anticonceptie

De klassieke combinatiepil is de meest gekende vorm van hormonale anticonceptie. In deze pil zitten er 2 soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Er is ook de minipil, deze pil bevat enkel progestageen, en de prikpil, een prik en dus geen pil die enkel progestageen bevat. Hiernaast heb je ook een hormonaal implantaat, dit is een staafje met progestageen dat de dokter onder je huid plaatst. Als laatste hormonale anticonceptie is er de hormonenspiraal. Deze spiraal wordt door de arts in je baarmoeder geplaatst, biedt je enkele jaren bescherming en bevat enkel progestageen.

Anticonceptie zonder hormonen

De koperspiraal is hormoonvrij. Er wordt een koperen ankertje geplaatst in jouw baarmoeder en het koper stuurt ionen uit waardoor de zaadcellen niet kunnen overleven in je lichaam. Jouw cyclus blijft gewoon verder gaan. Je hebt dus nog steeds een natuurlijke eisprong, maar er kan gewoon bevruchting en innesteling gebeuren.

Hiernaast, heb je ook de mechanische methode zoals het condoom.

En dan volgen ook nog de natuurlijke methodes zoals Sensiplan. Dit zijn methodes waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van hormonen, maar gebaseerd op vruchtbaarheidsbewustzijn.  

De betrouwbaarheid

Sterilisatie bij de man is ontzettend betrouwbaar, maar je moet er rekening mee houden dat het soms niet omkeerbaar is. Het is echt belangrijk als koppel dat je jezelf de vraag stelt of je absoluut geen kinderen meer wilt en dat je daar meerdere gesprekken rond voert.

Ook de combinatiepil heeft een hoge betrouwbaarheid van 98 procent als je deze consistent gebruikt. Dat betekent dat je deze correct en elke dag inneemt en dat wanneer je ziek bent, diarree hebt of overgeeft, je daar rekening mee houdt en je het extra veilig kan doen met condoom. Als je de combinatiepil modaal gebruikt, is het 92 procent betrouwbaar. Het modaal gebruik representeert de effectieve bevolking en het nu en dan vergeten van een pilletje. Bij het modaal gebruik van de combinatiepil is het verschil met een hormoon- of koperspiraal veel kleiner omdat je bij deze methodes zelf geen fout kan maken. Als je een condoom consistent gaat gebruiken ga je ook hele mooie cijfers zien, gebruik je deze modaal dan is de betrouwbaarheid maar 85 procent.

Als je een methode gebruikt die gebaseerd is op vruchtbaarheidsbewustzijn dan is deze 75 of 80 procent betrouwbaar. Er zijn ook apps die je cyclus in kaart brengen en je vertellen wanneer je mees vruchtbare periode is, maar wees op je hoede. Die apps gebruiken namelijk de kalendermethode, maar in de realiteit kan je cyclus heel onregelmatig zijn.

Anticonceptie vrij van hormonen: vruchtbaarheidsbewustzijn

Steeds meer vrouwen kiezen bewust voor een anticonceptiemethode die vrij is van hormonen. Dit is een keuze die vooral met de bijwerkingen van hormonen te maken heeft. Het kan namelijk dat de pil ervoor zorgt dat je weinig libido hebt, dat je vaak hoofdpijn hebt, maar ook dat je last hebt van stemmingswisselingen. Heel wat vrouwen voelen zich plots meer zichzelf, sinds ze gestopt zijn met hormonale anticonceptie.

Een van de methodes gebaseerd op vruchtbaarheidsbewustzijn is Sensiplan. 100% natuurlijk en gebaseerd op je eigen cyclus. Dit wil ook zetten dat je bij deze methode voldoende gemotiveerd bent om tijdens je vruchtbare fase geen seks te hebben. Als je het consistent toepast heb je een betrouwbaarheid van maar liefst 99,6 procent.

De Sensiplan methode gaat verschillende natuurlijke methodes combineren. Zo gebruik je de kalendermethode in combinatie met de slijmmethode en de temperatuurmethode. Je meet elke ochtend je lichaamstemperatuur en je observeert je baarmoederhalsslijm. Deze observaties noteer je op jouw cycluskaart, waarna je na verloop van tijd samen met een Sensiplan consulent je lichaamssignalen correct kan interpreteren. Het is geen eenvoudig proces maar je leert als vrouw wel echt je eigen lichaam kennen. De begeleiding zorgt er ook voor dat je er niet alleen voor staat.

Rebecca Verhofstede

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #21 Anticonceptie, een bewuste keuze voor je lichaam.




Deel deze post