Wanneer je relatie eindigt, kan het voelen alsof je alleen bent met je emoties. Dat was althans mijn ervaring. Ik had gewild dat ik destijds een blog als deze had kunnen lezen. Het zou me gerustgesteld hebben, wetende dat ik niet alleen was in co-ouderschap, dat er andere moeders waren die hetzelfde doormaakten en uiteindelijk weer op hun pootjes terechtkwamen 😊 Daarom deel ik hier graag mijn ervaring met co-ouderschap.
Loslaten
Zes jaar geleden gingen mijn ex-partner en ik uit elkaar. Onze jongste was toen ongeveer twee jaar oud, en de oudste vijf. In het begin was het moeilijkste voor mij het loslaten van alles wat vertrouwd was: mijn thuis, mijn werkplek (ik was destijds zelfstandig en had mijn kantoor en atelier thuis), en natuurlijk de eerste keer dat de kinderen naar hun vader gingen en ik een hele week “alleen” was.
Leren alleen voor mijzelf te zorgen
Ik kwam mezelf tegen, geconfronteerd met een stortvloed van emoties en schuldgevoelens 😣 Plotseling had ik tijd voor mezelf! Als moeder is dat een zeldzaamheid: tijd voor jezelf, omdat je gewend bent om altijd klaar te staan voor je kinderen, om alles voor hen te doen.
“Maar daar was ik dan, een hele week met tijd die ik amper wist te vullen.” -Charlotte
In het begin voelde dat heel onwennig, maar als een geruststelling kan ik zeggen: het wordt beter. Zoals alles heeft ook dit tijd nodig. Na verloop van tijd kon ik genieten van die zelfzorg, en dat voelde geweldig!☺
Een nieuwe liefde
Ik ben nu gelukkig met mijn nieuwe partner, Lander. We hebben samen een huis en vier maanden geleden kregen we een dochtertje. Met mijn twee zonen, onze twee katten, en ons dochtertje vormen we een gezellig nieuw samengesteld gezin van vijf. Wat voor mij onwerkelijk leek, is werkelijkheid geworden: ik vond een lieve en zorgzame man die het geweldig kan vinden met mijn jongens. Mijn tip: geef het tijd, de juiste persoon komt vanzelf op je pad.
Samenwerken voor de kinderen
Mijn ex en ik hebben nog steeds een goede relatie als het gaat om onze kinderen, wat helpt als je allebei op dezelfde lijn zit wat betreft opvoeding en het welzijn van de kinderen. We hebben destijds een ouderschapsovereenkomst laten opstellen door een scheidingsbemiddelaar. Op die manier zijn alle afspraken duidelijk vastgelegd en is er weinig tot geen discussie. Dit is veel beter dan wanneer je naar de rechtbank moet stappen, dat is niet goed voor de kinderen 😉
“Als ik met mijn kinderen over dit onderwerp praat, benadrukken ze zelf hoe dankbaar ze zijn dat hun ouders nog goed met elkaar kunnen praten.” – Charlotte
Als kind van ouders die een vechtscheiding doormaakten, weet ik hoeveel pijn dat kan doen. Daarom zal ik er alles aan doen om een goede relatie met mijn ex te behouden, voor mijn jongens.
Alles komt goed
Soms moet je door de storm en de regen heen om weer te kunnen bloeien in het leven. Mijn jongens zijn nu trotse grote broers van hun zusje Louwé, en in beide gezinnen hebben ze een warm nest. Als je alles wilt geven aan je kinderen, begin dan met een thuis vol liefde. Dat is het gevoel en de herinnering die ze hun hele leven zullen koesteren.
Hartelijk dank aan mama Charlotte voor het delen van haar verhaal. Ook jouw verhaal delen op onze mamablog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op onze website.