Home » Expertblog » Goede voornemens maken samen met je kinderen

Goede voornemens maken samen met je kinderen

Maak jij ook elk nieuw jaar opnieuw je goede voornemens bij een glaasje champagne? En ben je nadien stiekem ook al blij als je ze kan volhouden tot Blue Monday? Om ze tot slot met een beetje schaamrood op de wangen snel door te spoelen en er voor de rest van het jaar niet meer aan te denken? 😉

Psychologe en coach Tine van Unicorn your Life geeft in deze blog enkele praktische en leuke tips om het dit jaar anders te doen en ze zo ook vol te kunnen houden!

“De mens is een gewoontedier: ongeveer 80% van wat we doen, doen we op automatische piloot. Iets veranderen in je dagelijkse routine is daarom niet zo evident. Verandering vraagt van iedereen best wel wat volharding. Dus als het een troost kan zijn: je bent niet alleen!”

Experte Tine

Onderstaande trucjes kunnen je een extra duwtje in de rug geven om het dit jaar anders én succesvoller te doen. 

Bespreek samen je pieken en dalen

Onderzoek uit de positieve psychologie toont het positieve effect van terugblikken en dankbaarheidsoefeningen aan. Waarom dit jaar niet meer inzetten op het samen met je gezin terugblikken op de pieken en dalen van het afgelopen jaar? Wat waren jullie ‘pieken’ en willen jullie in het nieuwe jaar meer van doen? Door welke ‘dalen’ zijn jullie samen gesparteld en wat hebben jullie daaruit geleerd om mee te nemen naar het nieuwe jaar?

Extra tip: download de leuke pieken en dalen template die Tine daarvoor ontwikkelde en ga zelf of samen met je kids creatief aan de slag, Unicorn your Life! (Kunnen je kinderen nog niet schrijven, laat ze dan gerust tekeningen maken.)

Benieuwd naar de pieken van het afgelopen jaar van mijn kindjes Noah (9) & Juliette (6)? Dat zijn vooral gezamenlijke doe-activiteiten (vb. slijm maken, samen iets naaien, Halloween-knutselen)  en gezinsuitstapjes dicht bij huis (vb. naar de zee of de boerderij). En dat bevestigt wat veel pedagogen zeggen: kinderen herinneren zich vooral de tijd die ze samen doorbrengen en de dingen die ze doen met wie hun nauw aan het hart ligt. Een pleidooi dus om vooral (kwali)tijd en aandacht aan je kids te geven in plaats van materiële cadeautjes!  

Beperk je nieuwjaarsvoornemens in aantal.

Ik gebruik zelf graag het ‘stopcontactprincipe’: je kan maar zoveel dingen tegelijk doen als er stopcontacten zijn in je ‘stekkerdoos’! Dus soms moet je bewust één of meerdere stekkers uittrekken om plaats te maken voor een andere. Welke ‘stekkers’ zitten in jouw ‘stekkerdoos’ voor dit jaar? 

Hou het haalbaar!

Formuleer je voornemens zo concreet en haalbaar mogelijk. Beter muizestapjes die je kan realiseren, dan reuzestappen waar nooit iets van in huis komt. Een trucje dat daarbij kan helpen: #ikdoewerkwoordtijdstipkleinconcreethaalbaar

Zo ga ik bijvoorbeeld in het nieuwe jaar elke zondagnamiddag rond 16u een toertje gaan lopen in het park achter mijn huis. Voel je het verschil met ‘ik ga dit jaar meer sporten’? 

Succes! En laat eens weten met welke voornemens je dit jaar slimmer aan de slag gaat! 🙏 

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert


Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over TineDeel deze post