Home » Podcast » Afl #5 Papa scoort, is dat zo?

Afl #5 Papa scoort, is dat zo?

De volledige aflevering vind je op Apple podcastSpotifyGoogle podcast. Luister en reageer.

Als vrouw wou je soms dat je in het hoofd van je partner kon kijken. Hoe ervaart een man de zwangerschap, de geboorte & het ouderschap? Met een papa als gast, Tyas Kastelijn Commercieel Manager van KAA Gent, durf ik nieuwsgierig zijn. Hij heeft thuis zijn eigen team met Kim & dochtertje Lucette. Wat betekent papa zijn voor hem? Welke positie neemt hij in op het (voetbal)veld van het vaderschap? Een gesprek over gender neutrality en het voortbestaan in je kinderen.

In juni 2019 veranderde het leven van Tyas voor goed, toen hij papa werd van Lucette. Hij ervaarde dit als een echte aardschok maar vindt dat je het vaderschap gewoon op je af moet laten komen.

De zwangerschap

Een zwangerschap is voor een man vrij abstract. Uit de getuigenis van Tyas blijkt dat de niet-zwangere partner het “niet aan den lijve” ervaart en het proces zowat ondergaat. Het geboorteproces daarentegen is de eerste confrontatie en voorbode dat er iets groot aankomt. Tyas voelde zich zoals een coach tijdens een bokswedstrijd, wat suikers in de mond spuitend en hand vasthouden, …. Nog niet helemaal beseffend wat er allemaal komt. De krachtinspanning die een vrouw op het moment van de bevalling presteert wordt door mannen als een immense prestatie beschouwd. Hun bewondering voor de oerkracht van vrouwen wordt er alleen maar groter door.

Het gevoel van papa zijn en de emotionele rollercoaster komt (pas) helemaal op gang onderweg naar huis, tijdens de autorit want dan is het voor echt dat “papa zijn”.

Dat is echt wel een camion die over je heen rijdt op dat eerste moment.

Tyas Kastelijn

Het leven als papa

Als papa hoef je niet bang te zijn om iets te doen. Er doen de wildste verhalen de ronde over pampers verversen en ‘s nachts opstaan en een baby in bad steken. Laat het op je afkomen en onder geplast worden hoort er nu eenmaal bij. De goesting om ’s nachts op te staan dat is een ander verhaal maar je doet het gewoon.

Alles wat je doet is voor haar, alles wat je achterlaat is voor haar. Dat kan van alles zijn en kan financieel zijn en kan het bezit zijn en kan een gevoel zijn, dat kan een boek zijn. Ja dat is een heel rare gedachtegang. En plots is zij misschien wel het belangrijkste in u leven.

Tya Kastelijn

Een kind krijgen dat is een pijl afschieten uit een boog en als ouders ben je in de wind en probeer je die pijl zo goed mogelijk te beïnvloeden in een richting. Maar uiteindelijk is het toch het kind dat mits de juiste en zo goed mogelijke ondersteuning zal raken in een roos waar het zal raken en zal willen raken.

You are the bows from which your children as living arrows are sent forth.

Khalil Gibran

Luister nu naar deze boeiende afleveringen via Apple podcastSpotify en Google podcast.

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be of reageer op dit bericht

Host: Sonia Pypaert
Gast: Tyas Kastelijn
Eindredactie: Annelies Vanderoost
Podcastproductie: WajooDeel deze post