Home » Zwanger! » Vijf weetjes over het Groeipakket en startbedrag

Vijf weetjes over het Groeipakket en startbedrag

Wist je dat…

Er heel wat administratie komt kijken bij een zwangerschap? 

Ja, hoor, net op het moment dat je zeer rationele brein in een soort emotionele pulp verandert, wordt er van je verwacht dat je heel wat regelt en bijhoudt. Afspraken met gynaecologen, vroedvrouwen, mutualiteiten… En daarnaast héél veel papierwerk met je werkgever, de aanvraag van je startbedrag… Wij hebben deze handige checklist voor toekomstige ouders waar je elke maand met een gerust gevoel vinkjes mag zetten. Zodat je zeker niets vergeet. 

Je Groeipakket niet gewoon één maandelijkse uitbetaling is? 

Je Groeipakket omvat naast het basisbedrag ook toeslagen, specifiek voor jouw situatie en gezin. Je weet natuurlijk al dat je startbedrag (het bedrag dat je vanaf twee maanden voor de geboorte van je kind kunt ontvangen) deel uitmaakt van het Groeipakket. Meer weten over het Groeipakket.

Je de uitbetaler van je Groeipakket zelf kunt kiezen? 

Eén ding is zeker: je centjes. De overheid voorziet de nodige fondsen en een aantal uitbetalers kunnen dit uitkeren en verzorgen jou en je gezin met een vlekkeloze service. Vroeger werd je automatisch aangesloten bij een uitbetaler van het Groeipakket. Vaak via de werkgever van de papa. Hell yeah, blij dat we die patriarchale fase voorbij zijn. Welke uitbetalers zijn er in Vlaanderen? 

Er een verschil is tussen de uitbetalers? 

En waarom zou je niet gewoon de eerste uitbetaler kiezen die je tegenkomt? Omdat elke uitbetaler een eigen focus legt in dienstverlening. Sommige hebben een meer directe aanpak, anderen specialiseren zich in bepaalde beroepen, anderen spreken vooral bepaalde doelgroepen aan… Wij hebben een goede ervaring met Infino. Lees hier hoe je een duurzame overstap kan maken? 

Er heel wat verschillen zijn tussen Brussel, Wallonië en Vlaanderen? 

De wetgeving verschilt tussen de gewesten. En hoewel we het er gelukkig over een zijn dat “de kinderbijslag” (want in Brussel en Wallonië heet dat zo) moet dienen om elk kind individueel te ondersteunen, liggen de accenten een beetje anders. De bedragen verschillen en de supplementen worden anders berekend. Ook de terminologie is anders! Een startbedrag noemen onze Brusselse vrienden bijvoorbeeld ‘kraamgeld’ en onze Waalse buren ‘geboortepremie’. Maar wat is nu het verschil tussen de regio’s 


groeipakket infino

Infino, uitbetalingsactor (het vroege kinderbijslagfonds) heet jullie welkom. En met ‘jullie’ bedoelen we natuurlijk in de eerste plaats jouw kind of kinderen. Wat ons elke dag opnieuw motiveert: elk kind, zonder onderscheid, helpen groeien in het leven en in de samenleving. Daarnaast willen we ook zoveel mogelijk jullie, de ouders, een steuntje in de rug geven. Met een vlotte en stipte uitbetaling van het Groeipakket (het vroegere kinderbijslag) en andere toelagen, maar ook met onze jarenlange expertise en onze levenservaring.Deel deze post