Home » Expertblog » Hoe blijf je actief tijdens je zwangerschap

Hoe blijf je actief tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het niet altijd eenvoudig om een actieve levensstijl te behouden. Afhankelijk van de fase waarin je bent, kan je last hebben van misselijkheid, duizeligheid en rug- of bekkenklachten. Bovendien voel je je steeds kortademiger en gaat je hartslag al snel de lucht in. Hierdoor ben je soms minder gemotiveerd om je sportschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Maar bewegen is nu minstens even belangrijk als voor de zwangerschap en heeft het bovendien verschillende voordelen voor zowel jou als je baby!

Waarom is bewegen zo goed?

Door gedurende de zwangerschap actief te blijven, blijf je werken aan je conditie, houd je je bloeddruk onder controle, zou je minder toenemen in gewicht tijdens de zwangerschap en helpt het een handje om terug op gewicht te komen na de bevalling. Er is ook bewijs dat je minder kans zou hebben op zwangerschapsdiabetes. Het kan ook bijdragen tot minder lage rugpijn en bekkenpijn. Door de endorfines voel je je beter in je vel en vermindert de kans op een pre-/postnatale depressie. Ook zou het de kans op complicaties tijdens de bevalling doen dalen. Bewegen tijdens de zwangerschap houdt het geboortegewicht onder controle en zou goed zijn voor de ontwikkeling van je kleine spruit.

Tips om te blijven bewegen

De algemene richtlijnen schrijven alle zwangere en postpartum vrouwen voor om minstens 150 minuten per week te bewegen, in delen van minstens 10 minuten, aan een matige intensiteit. Extra voorzichtigheid moet geboden worden bij onder andere placenta praevia, premature arbeid, persistente vaginale bloedingen, pre-eclampsie en bij ander advies van je dokter/gynaecoloog.

Je ademhaling mag dus een stukje sneller gaan, je mag het goed warm krijgen tijdens je sportieve activiteit, maar je moet nog steeds kunnen blijven babbelen. Kan dat niet? Dan neem je best een stapje terug.  Bovendien willen we zoveel mogelijk vermijden dat je gaat zitten. Dus elk halfuurtje even rechtstaan en bewegen is de boodschap!

Om actief en gezond te blijven tijdens de zwangerschap raden we een combinatie van 5 type oefeningen aan:

  1. Cardio
  2. Krachtoefeningen
  3. Bekkenbodemspieroefeningen
  4. Ademhalings- en relaxatie oefeningen
  5. Zachte stretchoefeningen

De beste sporten om te beoefenen tijdens de zwangerschap zijn ongetwijfeld wandelen, zwemmen en fietsen. Ook prenatale Pilates of yoga en dans mogen niet vergeten worden. Hierbij ga je meestal niet enkel spierversterkend gaan werken, maar wordt ook nog eens aandacht gegeven aan je ademhaling en krijg je er mooie lange spieren van!

De sporten die je voordien deed, mag je blijven doen, maar vermijd liever contactsporten zoals voetbal, basket enzovoort. Ook sporten waarbij een hoger risico is op vallen, zoals paardrijden en skiën, kan je beter achterwege laten. Was je voor de zwangerschap al een loper en zijn er geen complicaties, dan mag je dit in principe verder zetten tijdens de zwangerschap. Ga dan wel liever voor kortere loopjes en pas je tempo aan. Luister goed naar je lichaam en stop als je ongemakken (zoals incontinentie, zwaartegevoel op bekkenbodem en pijn t.h.v. bekken) voelt. Jouw lijf weet wanneer het genoeg is geweest.

Kortom, bewegen tijdens de zwangerschap is een must! Het heeft alleen maar voordelen voor jou en je baby! Doe wat goed voelt, doe wat je graag doet en geniet vooral van deze welverdiende me-time met je baby in je buik.

Geschreven door Ines Vandenbroucke, kinesiste die behoort tot het team van Mom+.Deel deze post