Home » Expertblog » Drie quick wins voor rust en structuur in je gezinsleven & op het werk

Drie quick wins voor rust en structuur in je gezinsleven & op het werk

Hoe kan je rust en structuur bewaren voor jezelf en in je gezinsleven? Psychologe en stress- en burn-out coach Tine van @unicorn_your_life geeft drie quick wins uit haar praktijk! Lees je even mee?

Unicorn your home

De kracht van rituelen en voorspelbaarheid

Ik merk dat zowel kinderen als ouders gebaat zijn bij rituelen en voorspelbaarheid in het gezin. Deze zorgen vaak voor rustmomenten en kunnen ankerpunten zijn in een druk gezinsleven. Denk bijvoorbeeld aan een vast afspraakvrij moment in het weekend waarin iedereen thuis is en jullie samen iets leuk doen of rituelen die jullie graag doen om specifieke momenten in het jaar te koesteren.

Zo doet Tine zelf met haar gezin op vrijdagavond na een drukke werkweek vaak een gezellig aperitief moment en houdt ze zondagmorgen zo veel mogelijk afspraakvrij om samen met haar gezin lang te ontbijten en wat te cocoonen in huis.

Ik hoor ook vaak in mijn praktijk dat de komst van kinderen ervoor kan zorgen dat je bewuster stil staat bij de overgang van de seizoenen en de feestdagen intenser viert, vertelt Tine. Wat zijn jouw gezinsrituelen die de komst van een nieuw seizoen inluiden? Denk met de lente op komst aan het samen planten van bloembollen, het zetten van een paasboom of een jaarlijkse voorjaarsschoonmaak met je gezin. Wat past bij jou en je gezin?

Unicorn your mind

Let’s braindump!

Ken je dat, het gevoel dat je hoofd zo vol zit met vanalles en nog wat (van kleine praktische to do’s tot grotere beslissingen die je nu toch wel echt eens moet nemen…) dat je precies niet meer helder kan nadenken?

Experte Tine

Breng je gedachten dan uit je hoofd op papier! Regelmatig een braindump doen, kan echt verfrissend en verhelderend werken. Schrijf dus regelmatig alles wat in je hoofd ronddwaalt op zonder hierbij te veel na te denken (het hoeft dus zeker niet gestructureerd te zijn!). Eens alles op papier staat, kan je op zoek gaan naar groepjes (wat heeft met elkaar te maken en kan je beter samen doen – hello batchen!) of een onderscheid maken tussen wat dringend en belangrijk is. Dringende zaken vragen meestal vrij onmiddellijke actie en hebben een meer dwingend karakter (wat moet ik?). Belangrijke zaken hebben meestal een kleinere tijdsdruk maar een meer voedend karakter voor jezelf (wat wil ik?). Geef jij ook voldoende tijd en energie aan wat écht belangrijk is voor jou?

Unicorn your work

Time management of aandachtsmanagement?

We zijn erop gericht om steeds meer te kunnen doen in minder tijd. Enerzijds zorgt dit er meestal voor dat we efficiënter werken en leven, anderzijds doen we soms zoveel tegelijk dat we dit vaak vluchtiger doen, er niet meer echt van kunnen genieten en FOMO (‘fear of missing out’) ervaren. Durf jij bewuste keuzes te maken voor wat je energie geeft? Kies je voor aandachtsmanagement in plaats van timemanagement in je werk en in je leven?

Workshops

Wil je nog meer te weten komen over hoe je rust en structuur kan brengen in je gezinsleven en je werk? Volg dan één van de voorjaarsinspiratiesessies of workshops van Tine over deze thema’s.

🌷 Hoe rust en structuur bewaren in je gezinsleven & je werk:

op woensdagavond 08/03/2023 in korte versie via een online inspiratiesessie, op zaterdagnamiddag 15/04/2023 in uitgebreide workshopvorm in het mooie Chateau Flow nabij Gent inclusief een zoet tussendoortje!

🌷 Alles wat je aandacht geeft, groeit: hoe je talenten meer inzetten in je werk & je leven!

Start je zondagmorgen op 23/04/2023 vol energie met een inspirerende ochtendworkshop in Chateau Flow (Gent- Evergem)

Geschreven door Tine Callebaut, experte loopbaancoach en stress- & burn-out coach


Tine Callebaut, psychologe, expert


Tine is hoogstwaarschijnlijk één van de weinige bedrijfspsychologen die een passie voor HR & mensen combineert met een grote liefde voor woord & vormgeving. Individuen en bedrijven kunnen bij haar en in haar ont-haast-praktijk Unicorn your Life terecht in hun zoektocht naar de meest authentieke, energieke en betekenisvolle versie van zichzelf. Centraal in haar aanbod staat het werken rond de thema’s talent- en vitaliteitsmanagement.

Meer weten over TineDeel deze post