Home » School » Een gezonde schoollunch? Hier alvast enkele snelle en lekkere tips

Een gezonde schoollunch? Hier alvast enkele snelle en lekkere tips

Geschreven door huisexpert healthy lifestyle coach Laura van den Broeck

Ben jij die supermom of superdaddy die van de brooddoos een waar feestje maakt: denk dan aan uitgesneden groentjes in allerlei vormen en kleuren, boterhammen in de vorm van een smiley 😛 en verrassingetjes verstopt hier en daar? Of hou jij het graag sober en kies jij voor een boterham met wat beleg? Alles is goed! Besef dat en weet dat. Het is super dat jij de tijd neemt om je kind een lekker lunchmoment te voorzien. Ik geef jou graag nog wat extra tips om ervoor te zorgen dat je kleine spruit voldoende vitamientjes binnen heeft, de lunch gevarieerd is en de lunchbox toch in een mum van tijd klaar is!

Voorbereiding en communiceren is KEY!

Bereid jezelf voor. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en vul je koelkast/kasten. Een weekplannertje kan daarbij helpen: schrijf even op, eventueel samen met je kind, wat er allemaal in de brooddoos kan gestopt worden. Je kan de weekplanner samen met je kind opmaken, ga in gesprek en stel leuke dingen voor. Samen naar de winkel gaan kan ook helpen! Zo heeft je kind het gevoel samen leuke lunchtrommels te samen te stellen. Eens je alles in huis hebt is het nog zo gemakkelijk in de week.

Groentesnacks kan je van te voren snijden en luchtdicht bewaren scheelt ‘s morgen een hoop snijwerk! Kook je eitjes van tevoren hard en bewaar ze in de koelkast. Een hardgekookt eitje smaakt een kind ook erg vaak.

Hou het simpel maar voedzaam

Maak de lunch een voedzaam momentje door groentjes en/of fruit te integreren en je snacks, naast hier en daar eens een chocolaatje.

Zoals ik al heb gezegd, het is oké om voor een klassieke boterham te gaan! Vermijd wit brood, hierin zitten helaas geen goede voedingsstoffen. Let er dus op dat die boterham ietwat voedingsrijk is. Ga dus voor volkoren brood of brood met een graantje. Ga op zoek welk graantje je kind graag lust, want niet elk kind is dol op volkoren brood bomvol vezels.

Groentjes en/of fruit

Stop een stuk fruit of gesneden groentjes in de brooddoos. Dit zorgt niet alleen voor kleur in de brooddoos, maar zo zal je zoontje of dochter die extra vitamientjes binnen hebben. Kies de ene dag voor wat snippers paprika, reepjes wortel of wat snacktomaatjes. Verras de andere dag je ukkepuk met zijn of haar favoriete stukje fruit. Ontdek samen wat je zoon of dochter lekker vindt, pushen werkt nooit! Ga in gesprek en vraag eventueel ’s morgens in welk stukje fruit of groente hij of zij zin heeft. Probeer afwisseling te motiveren door hen zelf in de koelkast te laten kijken wat er allemaal in ligt. Varieer elke week zelf met wat je in die koelkast stopt 😉

lunchbox, gezonde lunch, kind, school, ideetjes

Ga geregeld voor voedzame ‘verrassingetjes’

Zo nu en dan een chocolaatje of snoepje meegeven is zeker 100% oké. Maak je kind ook gewoon dat iets voedzamere snackjes ook lekker kunnen zijn. Denk aan wat gedroogd fruit (abrikozen/appel/dadels/rozijnen/bananenchips), rijstwafeltjes (eventueel met een smaakje).

Wissel voldoende af en hou het boeiend op simpele manier

Dit geldt niet alleen qua lunch op zich, maar ook qua fruitje of groentje dat je erbij stopt (zoals ik hierboven al zeg). Je kan eens gaan voor iets minder ‘doordeweeks’. Bijvoorbeeld voor een creatief receptje dat je, eventueel samen met je kind, klaarmaakt.

Eens iets anders dan een boterham:

  • Wat dacht je van een volkoren wrap met zuivelspread, kipfilet en een reepje paprika. Of doe eens gek met een wrap met pindakaas en banaan.
  • Een gezonde pasta salade met rucola, avocado, tomaatjes, komkommer, pijnboompitjes.
  • Een groentetaart of quiche
  • Een groentepannenkoek of groentewafels
  • … Je vindt zoveel leuke recepten online hiervoor! Ook in mijn boeken ‘be fit be awesome 1,2 en 3’ vind je veel recepten hiervoor

Gebruik je fantasie en wees niet te streng voor jezelf en je kind.  

Ga vooral voor hetgeen je denkt dat voor jouw kind het beste werkt. Dat is wat zoeken, maar communicatie en veel fantasie (zowel van jezelf als van je kind) doen al heel veel. Wees niet te streng voor jezelf. Lukt het eens niet creatief te zijn, hou het dan makkelijk en voedzaam. Heeft je kind de broodtrommel niet helemaal op? Vraag eens hoe het komt, zat er misschien iets geks in? Straffen helpt niet, samen naar leuke oplossingen zoeken wel!


expert voeding gezonde lifestyle laura van den broeck

Laura begeleid reeds jaren vrouwen in hun zoektocht naar een gezonde levensstijl die haalbaar is en die gericht is op een toekomstvisie. Voor snel gewichtsverlies of onhaalbare doelen ben je helaas aan het verkeerde adres. Laura zoekt net een gezonde way of life met aandacht voor voeding, sport en mentale gezondheid die past in het leven van de cliënt.

Meer weten over LauraDeel deze post