Home » Expertblog » Tips voor de eerste schooldag van je kleuter

Tips voor de eerste schooldag van je kleuter

Het is misschien al lang geleden dat je je kleintje hebt ingeschreven op school (vaak als je baby nog geen jaar is…), maar nu is het eindelijk zover. Na de zomervakantie mag je kindje naar school. Spannend! Een nieuw mijlpaal in het leven van je kleine uk.

Hoe kan je je kleintje voorbereiden? Want ja, jouw kindje groeit en bloeit. Wordt groter en zelfstandiger. Maar dit is toch best wel een grote stap…

Enkele tips voor de eerste schooldag

  • Jullie zijn waarschijnlijk zijn nieuwe klasje al eens gaan bezoeken, als dat niet zo is kan je dat best toch nog eens doen voor 1 september.
  • Maak kennis met de klas, de eetzaal, de sportzaal, de leerkracht, de speelplaats,… Voorspelbaarheid en structuur geven altijd rust, ook nu. Doe samen de weg naar school zoals het zal zijn (met de fiets, auto, openbaar vervoer, te voet,…).
  • Zijn jullie samen gaan shoppen? Maak hiervan een leuk moment voor jullie samen. Kies samen een boekentas, koekendoos, fruitdoos, eventueel boterhamdoos, drinkfles, … Oefen thuis al eens samen om alles zelfstandig te openen en sluiten.
  • Ook het aan- en uittrekken van de jas kunnen jullie al eens samen oefenen. De meeste scholen gebruiken onderstaand stappenplan:

  • Label alles met de naam van je kind, dat maakt het ook voor de leerkrachten veel gemakkelijker!
  • Vertel gedurende de maand vooraf regelmatig iets over school: de naam van de juf of meester, iets over het klasje, wat er allemaal zal gebeuren in de klas. Je hoeft daarom geen interactie of positieve bevestiging te krijgen. Laat het langzaam doordringen bij je kleintje wat er te wachten staat.
  • Peuters en kleuters hebben nog geen tijdsbesef, je kan ze best een beetje helpen om te weten wanneer die grote dag eraan komt. Jullie kunnen samen een aftelkalender maken. Doe dit niet teveel op voorhand, zodat het behapbaar blijft. Bovendien kan je de onrust aanwakkeren bij sommige kinderen. Begin maximum 7 dagen op voorhand, maar als je weet dat je kind hierdoor stress ervaart kan je dit beter inkorten naar 3 of zelfs 2 dagen. De bedoeling is dat je kleintje weet wat er zit aan te komen en dat hij op de eerste schooldag ’s morgens niet plots hoort dat hij of zij naar school moet.
  • Is je peuter nog niet zindelijk?

Zorg ervoor dat je zeker voldoende pamper(broekje)s en vochtige doekjes in de boekentas stopt. Sowieso voorzie je best altijd propere kledij, een ongelukje kan altijd.

  • Doet je peuter nog een dutje ’s middags en moet hij toch op school blijven?

Op sommige scholen kan dat ook (meestal bij instapklasjes), bespreek dit zeker op voorhand met de juf. Laat weten hoelang je kindje thuis nog slaapt zodat zijn ritme niet plots onderbroken wordt. Is dit langer dan op school?

Bouw het middagdutje op voorhand af:

Kan je kindje niet slapen op school?

Indien je peuter nog een dutje doet van 1,5h of langer kan je hem best goed voorbereiden alvorens de school start. Doe dit stapsgewijs: verkort per 2 of 3 dagen zijn middagdutje met een kwartier totdat je kindje nog ongeveer een halfuurtje slaapt. Tegelijkertijd vervroeg je de bedtijd ’s avonds zodat je kindje evenveel uren blijft slapen per 24h.

Indien mogelijk zijn een dutje op woensdagnamiddag en tijdens het weekend aan te raden. Probeer deze dut dan ook te beperken tot ongeveer een halfuurtje en behoud de vroegere bedtijd ’s avonds. Als je kindje echt oververmoeid is mag je het middagdutje zeker langer laten duren totdat hij vanzelf wakker wordt.

Pak het afbouwen aan op een tempo dat het best werkt voor jullie situatie. Probeer dutjes in de late namiddag te vermijden. Ze zorgen voor een minder kwalitatieve nachtslaap en die is het belangrijkst voor het herstel waar je kleuter nood aan heeft. Maak je kindje dus wakker als hij in de auto onderweg naar huis toch in slaap zou vallen. Vervroeg de bedtijd ’s avonds indien nodig.

Doordat je kindje de eerste weken en maanden heel veel nieuwe indrukken opdoet is het mogelijk dat hij ’s nachts minder goed slaapt. Consequent blijven is de boodschap.

Breng je kindje zelf naar school

Het is natuurlijk leuk als je je kersverse kleuter de eerste dag zelf naar school kan brengen. Spreek ook goed af wie hem ’s middags of ’s avonds komt halen. Op sommige scholen mogen de ouders de eerste dag mee in de klas, op andere scholen dan weer niet. Beide hebben voor- en nadelen.

“De aanwezigheid van mama en/of papa maken het afscheid voor bepaalde kleuters makkelijker, ander kindjes denken dan weer dat het altijd zo zal gaan en zijn verdrietig en teleurgesteld als dit de tweede dag niet kan.”

Expert Natasja

Geef je kleuter wel de tijd om te wennen, laat het afscheid de eerste dagen niet te bruusk verlopen. Er zullen misschien ook tranen bij te pas komen maar de impact is voor je kind veel kleiner. Je kleuter mag niet het gevoel hebben dat hij achtergelaten wordt. Hou rekening met wat jouw kindje nodig heeft en speel daar op in. Kijk zelf op een positieve manier naar deze gebeurtenis, je kleuter neemt meer van je gevoelens over dan je denkt.

Je kan iets vertrouwd meegeven, maar dat is vaak lastig voor leerkrachten en het kan ook verloren gaan. Het is beter om een symbool op jouw hand en dat van je kindje te tekenen dat jullie verbindt (vb. een hartje, een bloempje, een lachend gezichtje,…).

Ben je benieuwd hoe de eerste dagen verlopen?

Sommige kleuters zijn een spraakwatervel en zullen honderduit vertellen, van anderen kom je dan weer niets te weten. Forceer je kind niet en geef de ruimte om te vertellen wat het wil.

Tip: open vragen kunnen helpen.

De eerste schooldagen kunnen best vermoeiend zijn, je kindje kan na school dan ook wel lastiger zijn. Probeer hier begrip voor te hebben en zorg voor voldoende rust.

Geniet nog van de laatste vakantiedagen en een fijne eerste schooldag voor iedereen!

Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche


Natasja Mussche kindercoach onder mama's

Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach

Meer weten over Natasja



Deel deze post