Home » Featured » Pre- en postnatale hulp van een lactatiekundige

Pre- en postnatale hulp van een lactatiekundige

Geschreven door lactatiekundige Lien Verdickt

Iedereen heeft een mening over borstvoeding. Het grote nadeel van heel wat online communities is dat er zonder veel filters dingen de wereld in gestuurd worden. Het is fijn dat er over gepraat wordt maar als (aanstaande) ouder kan het heel overweldigend overkomen om alle verschillende meningen op je af te voelen komen. Een gouden tip voor ouders is dan ook: kies een gepaste zorgverlener waar je je goed bij voelt en ga daarmee in gesprek.

Bij een lactatiekundige, een expert in borstvoeding, kan je zowel voor als na de geboorte terecht.

Hoe kan een lactatiekundige je prenataal helpen?

Sommige ouders verwachten op voorhand al een hobbeliger parcours. Heb je als mama zelf een onderliggende aandoening, gebruik je medicatie, heb je in het verleden een borstoperatie gehad, komt je kindje via adoptie in jullie gezin terecht, … Dan kan het fijn zijn om op voorhand met je lactatiekundige te bespreken welke impact dit zal hebben op jullie borstvoedingsverhaal.

Wist je dat er heel wat medicatie veilig gecombineerd kan worden met het geven van borstvoeding? Je hoeft je borstvoedingsdroom dus niet op te bergen omwille van je eigen gezondheid als je dat niet wil.

Verwacht je een tweeling of gaan zorgverleners ervan uit dat je kindje prematuur geboren zal worden, dan kunnen jullie bespreken wat belangrijk zal zijn tijdens die eerste uren, dagen en weken.

Misschien is dit ook niet je eerste kindje en gaf je al eens borstvoeding. Zelfs dan kan je bij een lactatiekundige terecht. Jullie kunnen samen bespreken wat er de vorige keer goed liep en wat er anders liep dan gedacht. 

Het is trouwens een mythe dat lactatiekundigen je niet kunnen helpen wanneer je maar kort borstvoeding wil geven. Ook als je maar heel kort wil voeden en daarna op een fijne manier wil afbouwen kan je bij hen terecht. Een goede lactatiekundige helpt jou met borstvoeding geven zolang jij dat wil: niet korter, niet langer, gewoon net zoals jullie dat willen.

pre en postnatale hulp van lactatiekundige onder mama's

Hoe kan een lactatiekundige je postnataal helpen?

Wanneer je kindje onverwacht te vroeg geboren werd of een ziekte of handicap heeft, kan borstvoeding heel wat minder evident lijken. Als jij dat zelf wil dan kan je met je eigen lactatiekundige of die van het ziekenhuis gaan uitvissen hoe je dit het best kan aanpakken. 

Het spreekt voor zich dat je in elk geval aan de alarmbel trekt wanneer het voeden pijn doet. Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen, het is geen kwestie van doorbijten of “niet flauw doen”. Een lactatiekundige kan de pijn misschien niet in een vingerknip wegnemen maar samen kunnen jullie wel werken naar een pijnloze en fijne borstvoedingsperiode. Samen andere manieren van aanleggen proberen, samen proberen om meer (of net minder) melk te gaan aanmaken, de groei van de baby opvolgen, … het kan allemaal. 

Ook postnataal zijn er geen foute beslissingen te nemen. Laat je dus goed informeren. Stop je toch vroeger dan je zelf wou met de borstvoeding, weet dan dat je met behulp van je lactatiekundige ook kan relacteren en dus de borstvoeding na langere tijd opnieuw kan hernemen als jullie dat willen.

Wist je trouwens dat je ook bij een lactatiekundige terecht kan wanneer je kindje helaas tijdens of kort na de geboorte kwam te overlijden? Je lichaam zal immers de melkproductie op gang laten komen en dat heeft zowel fysiek als mentaal toch een bijzondere impact in een heel intense periode.


borstvoeding hoort geen pijn te doen Lien onder mama's

Lien Verdickt werd in 2011 moeder, ze gooide het roer helemaal om. Ze besloot om haar passie in de moeder-kind-zorg na te streven. Zij is kindervoedingsadviseur, gecertificeerd lactatiekundige en deel van de huisartsenpraktijk “Groei” in Gent die jonge gezinnen helpt vanaf de kinderwens tot jonge kinderen.



Deel deze post