Home » Featured » Het moederschap is iets wat je ambitie en potentieel kan versterken

Het moederschap is iets wat je ambitie en potentieel kan versterken

Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools

Een én/én verhaal

Je kan perfect én ambitieus zijn én een “goede” moeder zijn. Niet door het moeder zijn af te bakenen van het vrouw/ondernemer/leider zijn. Maar door er een én/én verhaal van te maken. En ‘the motherhood’ journey niet te zien als iets wat je naast je ambitie ook doet. Maar iets wat je ambitie en je potentieel kan versterken.

Succesvol zijn en in je kracht staan, hebben volgende gemeenschappelijk noemer: het gaat over je volle potentieel in de wereld zetten. En je kind toont jou de weg naar je volle potentieel.

Je kan stukken in jezelf, die onbewust sluimeren, bewust maken. Stukken of eigenschappen van jezelf die ongeliefd zijn, terug ruimte geven. Dingen die je jezelf niet gunt en ongeleefd zijn, geleefd en beleefd maken. Zolang je niet kijkt naar die onbewuste, ongeliefde en ongeleefde stukken, zal er altijd een stukje potentieel onbenut blijven. En dat is jammer. Want jij hebt deze wereld iets te bieden. Niet voor 80%, maar voor de volle 100%. Jij verdient niet minder. Je kind(eren) ook niet. En de wereld ook niet. Want de wereld heeft jou nodig.


“De zwaarste last op de schouders van een kind

Is het niet geleefde leven van een moeder”

K. JUNG

Je kind toont jou de weg naar jouw volle potentieel

Als iets jou raakt door je kind, maar dit kan evengoed bij je partner, je collega, je vennoot of je medewerker zijn, dan kan je bij jezelf onderzoeken welk onbewust, ongeliefd of ongeleefd stukje jou in de weg zit om je volle potentieel te ontwikkelen en de wereld te bieden wat jij te bieden hebt. We kunnen heel veel leren over die onbewuste, ongeliefde, ongeleefde stukken. En dus over hoe we ons volle potentieel in de wereld kunnen zetten, door onze ergernissen te spiegelen.

Enkele concrete voorbeelden die je kunnen helpen

VOORBEELD 1: De zoon van Mieke die 2,5 jaar is, kan met veel geduld en focus, met 1 bepaald stuk speelgoed bezig zijn. Als ze hem dan aanspreekt, is het alsof hij haar negeert of niet hoort. Mieke ergert zich hier enorm aan.

Voor Mieke moet het allemaal snel gaan. Ze leeft op automatische piloot en mist daardoor echt focus en onvoorwaardelijke aandacht. Haar dagen zijn gevuld met 1001 to do’s en ze multi-tasket er op los.

Gaat het hier over de eigenschap van haar zoontje die ze eigenlijk bij zichzelf meer ontwikkeld wil zien? Waar ze in kan groeien? Een kwaliteit van zichzelf die ze meer mag inzetten? We komen te weten, dat in haar kindertijd, dat deeltje ‘in volle flow’ iets doen, bekritiseerd werd. Ze kreeg commentaar als ze bepaalde taken niet snel genoeg tot een einde bracht. En dat ze “flink” bevonden werd, als ze niet al te veel mopperde en door deed. Vandaar dat ze zich onbewust zo kan ergeren aan het gedrag van haar zoontje. Haar zoontje toont hier in dit geval de weg naar die onbewuste, ongeliefde en ongeleefde stukken.

Ze beseft dat ze zelf ‘steken laat vallen’ in haar onderneming en dan terug moet keren op haar stappen. Dat ze veel meer geniet van een proces als ze er met volle focus voor kan gaan, dan als ze met verschillende zaken tegelijk bezig is en op heel korte deadlines moet gaan werken. Ze beslist om versterking in te schakelen zodat zij zich kan focussen en prio’s kan stellen.

VOORBEELD 2: Caroline vertelt dat ze zich wel iets kon voorstellen bij de “ik ben twee en ik zeg nee” fase. Maar dat het zo lastig zou zijn, dat had ze nooit zien aankomen.

Wat haar kind doet, ‘nee zeggen’, is dat iets wat zij zichzelf ook meer mag/moet gunnen? We onderzoeken wat die “nee” voor haar betekent en komen uit op grenzen stellen en bij jouw waarheid blijven, geen water bij de wijn doen. “Dat doe ik eigenlijk veel te vaak, ik geef altijd toe.” Daardoor zit ze opgezadeld met projecten waar ze eigenlijk geen energie van krijgt. Daar kruipt zoveel tijd in, dat ze geen ruimte heeft voor nieuwe projecten waar ze in kan uitblinken. Ze besluit een samenwerking stop te zetten en naar een andere klant duidelijk te communiceren wat binnen haar service valt en wat niet. Sindsdien is de “peuterpubertijd” niet minder geworden, maar ze kan er veel geduldiger mee omgaan. Veel minder innerlijke strijd en veel minder strijd binnen haar gezin.

moederschap en ambitie

Wat zegt dit over mij?

Als er een kwartje gevallen is bij een van vorige vragen, bepaal dan jouw eerste stap om er iets mee te doen. Ga in de actie.

  • Op welke manier kan je morgen, die eigenschap die onderbelicht was, terug aandacht geven?
  • Wanneer ga je tijd nemen om te doen wat je jezelf te weinig gunt? Plan het in.

In plaats van met de vinger te wijzen over wat de ander verkeerd doet, kan je de vinger naar jezelf wijzen: wat zegt dit over mij? De ander geeft jou eigenlijk een cadeau, om in je kracht te gaan staan en je volle potentieel te gaan ontwikkelen.

En voel het effect, zowel op korte als op lange termijn. Ongeliefde en ongeleefde stukken die geliefd en geleefd worden, zorgen voor meer energie en flow. Dat heeft een effect op je welbevinden, meer harmonie en rust in jezelf en in het vervullen van al je rollen, zowel op zakelijk als op privé vlak.

Je verliest minder tijd aan ergernissen en dingen die voor jou niet kloppen, want je zet meer en meer je zone in en gebruikt daarbij alles wat je in je mars hebt waardoor je moeitelozer succes en verbinding ervaart, zowel thuis als op professioneel vlak.

En jij in je volle potentieel, laat dat net zijn, wat de wereld nodig heeft.


Benieuwd naar hoe jij jouw én/én verhaal kan doen kloppen? Via deze link heel concrete tips hoe je thuis meer rust en balans kan ervaren. Of boek meteen jouw gratis groei-sessie.

De namen in dit artikel zijn fictief, uit respect voor de desbetreffende personen, de cases zijn ook persoonlijk, als er een situatie herkenbaar is, dan hoeft wat eronder zit voor jou, niet hetzelfde te zijn als het voorbeeld.

Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.

Meer weten over HadeDeel deze post