Home » Baby » Slaapregressie, waarom je kindje plots slecht slaapt

Slaapregressie, waarom je kindje plots slecht slaapt

Misschien heb je zelf ook al gemerkt dat je baby of kind plots, uit het niets, (heel) slecht begint te slapen, terwijl dat voorheen misschien helemaal geen probleem was? Zelfstandig inslapen lukt plots niet meer, de dutjes zijn hazenslaapjes geworden en je moet er tijdens de nacht meerdere keren uit om je kind te troosten. De kans is groot dat je baby op dat moment door een slaapregressie gaat.

“Slaapregressies hangen meestal samen met fysieke en/of emotionele ontwikkelingen waar je kind op dat moment doorgaat. We mogen echt niet onderschatten hoeveel een baby leert tijdens zijn eerste levensjaren, en in wat voor een tempo! Het is dus heel normaal dat dit zich kan reflecteren op de nachten en/of dutjes.”

Slaapcoach Ana

De meest voorkomende slaapregressies

De meest voorkomende slaapregressies doen zich voor op volgende momenten (hou je vast, dat zijn er heel wat!😉):

  • 4 maanden: hier moet ik wel een kleine side-note bij maken. Dit is nl. niet echt een slaapregressie, maar eerder een progressie. Op deze leeftijd worden de slaapcycli ’s van je kindje, ‘s nachts matuurder, waardoor je baby nu elke 2-4u even zal wakker worden uit een slaapcycli.
  • 8-10 maanden
  • 12 maanden
  • 18 maanden
  • 24 maanden

Een slaapregressie duurt gewoonlijk 2 tot maximum 4 weken. Als je het gevoel hebt dat je baby al maanden in een slaapregressie zit, is er allicht wat meer aan de hand. Dan zou er, eventueel door een slaapcoach, eens moeten gekeken worden naar waar het probleem juist kan liggen.

Slaapregressie aanpakken? Dat doe je zo

Ga eerst en vooral niet te snel panikeren, dit leidt vaak tot het toepassen van verschillende strategieën om je kind tóch te doen slapen. Je gaat bijvoorbeeld opnieuw een nachtvoeding invoeren, je kindje wiegen om in slaap te vallen, dutjes snel laten vallen, … En dit allemaal kan slaapproblemen op langere termijn veroorzaken. In de plaats daarvan, probeer je beter consistent te zijn in één aanpak, en hou je die best lang genoeg vol. Je zal zien dat je baby na enkele weken vanzelf weer beter begint te slapen!

Enkele tips waarmee je aan de slag kan:

  • Werk aan een goede slaapbasis. Baby’s die zelfstandig in slaap kunnen vallen en geleerd hebben om mooi hun saapcycli aan elkaar te kunnen knopen, hebben vaak minder last van slaapregressies. Lukt dit nog niet? Geen zorgen, het is nooit te laat om hieraan te gaan werken!
  • Concludeer niet te snel dat je baby gewoon minder slaap nodig heeft, en daardoor slecht slaapt. Vaak is net het omgekeerde waar, en is je kind wat oververmoeid geraakt. Laat dus zeker niet te snel dutjes vallen, en blijft letten op de wakkertijden. Dit is vaak een gevaarlijke bij de 12 maanden slaapregressie, waarbij veel ouders het ochtenddutje iets te snel laten vallen (doorgaans is dit pas het geval tussen 15-18 maanden), en bij de 24 maanden slaapregressie, waarbij het middagdutje te snel wordt weggelaten.
  • Start beter geen zaken die je jezelf op lange termijn niet ziet doen. Zoals wiegen om in slaap te vallen, met de auto rondrijden voor dutjes, je kind bij jou in bed nemen tijdens de nacht, …
  • Bij de 8-10 maanden en 18 maanden slaapregressie, zien we verlatingsangst vaak meespelen, het is zeker oké om dan even wat meer nabijheid te bieden bij het inslapen en/of doorslapen, maar bouw deze na 2 à 3 weken ook weer af (tenzij je het oké vindt om telkens bij je kind te blijven tot hij slaapt).
  • Oefen de nieuwe fysieke mijlpalen zoals rollen, van zitten naar liggen, kruipen, stappen,… allemaal heel goed overdag. Op die manier zal je baby deze nieuwe zaken snel onder de knie krijgen, en zal de rust ’s nachts ook weer terugkeren.

Andere spelbrekers

Naast deze slaapregressies, kan de slaap van je baby ook even achteruit gaan bij het doorkomen van tandjes, na een periode van veel ziek zijn, of tijdens zogenaamde ‘sprongetjes’. Mijn advies blijft dan ook hetzelfde: ga lang genoeg consistent om met deze mindere slaapmomentjes, en ga niet halsoverkop allerhande zaken wijzigen aan je baby’s slaapritme 😊

Stay calm mommy, bacause this too shall pass!


Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over Ana



Deel deze post