Home » Expertblog » Is een thuisbevalling iets voor mij?

Is een thuisbevalling iets voor mij?

Het overgrote deel van de zwangere vrouwen gaat nog steeds naar een ziekenhuis voor haar bevalling. Maar wist je dat je ook thuis kan bevallen? Of in een geboortehuis? Eén van de belangrijkste elementen voor een vlotte bevalling is je helemaal veilig en ontspannen voelen. Aangezien jouw omgeving daar voor een groot deel aan bijdraagt is het belangrijk goed na te denken over waar je graag wilt bevallen. Dus overweeg je een thuisbevalling? Lees dan zeker verder.

Bevallen is een volledig natuurlijk proces. Zelfs als je het nog nooit eerder gedaan hebt, weten je lichaam en je baarmoeder perfect wat ze moeten doen om jou baby geboren te laten worden. Vergelijk het maar met ons hart dat weet hoe het ons bloed moet rondpompen of zoals onze longen in- en uitademen. Maar net zoals je ademhaling en hartritme versnellen bij stress en angst, zal ook het natuurlijk geboorteproces verstoord worden als je je gespannen en onrustig voelt.

Daarom loont het om na te denken over waar je je het gemakkelijkste zal kunnen ontspannen tijdens je bevalling. Is dat wel in het ziekenhuis? Of misschien blijf je liever gezellig thuis en laat je jouw geboorteteam naar je toekomen? Je kan ook overwegen om tijdens je arbeid zo lang mogelijk thuis te blijven of naar een geboortehuis te gaan, waar naast twee vroedvrouwen ook een arts aanwezig is.

Kan iedereen thuis bevallen?

“In principe kan iedereen waarbij er geen complicaties tijdens de bevalling verwacht worden thuis bevallen vanaf 37 weken zwangerschap. Uiteraard laat je je dan wel bijstaan door een vroedvrouwenpraktijk die hier ervaring mee heeft. Zij zullen doorgaans wel eisen dat ze jouw zwangerschap ook opgevolgd hebben. Dus je neemt best zo snel mogelijk contact op als je een thuisbevalling wilt. Zij zullen tijdens een huisbezoek ook bekijken of jouw huis daarvoor geschikt is.”

Expert Sofie

Wat heb je daarvoor nodig?

Eerst en vooral heb je dus een ongecompliceerde zwangerschap en een vroedvrouwenteam nodig. Van zodra je actief in arbeid bent komt de eerste vroedvrouw naar je toe. Wanneer de geboorte nadert komt de tweede vroedvrouw of een arts. Je betaalt aan hen een vergoeding voor de wachtperiode en voor het begeleiden van de bevalling. Het goede is dat de meeste hospitalisatieverzekeringen dit deels terugbetalen 😉

Daarnaast zal je ook wat materiaal in huis moeten halen. Spullen zoals kraamverbanden, onderleggers, handschoenen, handdoeken, vuilniszakken… Elke vroedvrouwenpraktijk heeft hun eigen materiaallijst en meestal kan je bij hen een compleet pakket aankopen! Als je onder water wilt bevallen is een opblaasbaar bevallingsbad een aanrader. Gelukkig hoef je dat niet aan te kopen maar kan je dat ook huren, bijvoorbeeld bij Bloomilly.

Wat als?

Stel dat er toch complicaties optreden, dan starten de vroedvrouwen thuis met de nodige behandelingen en wordt je indien nodig overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Meestal zal de vroedvrouw dan ook in het ziekenhuis nog bij jou blijven tot de baby geboren is.

En nadien?

Als je in het ziekenhuis bevalt verblijf je nadien meestal nog enkele dagen op de dienst materniteit. Bij een thuisbevalling worden jij en je baby uiteraard ook goed opgevangen. De eerste vijf dagen komt iemand van je vroedvrouwenpraktijk dagelijks langs om te kijken hoe het met jullie gaat. In de dagen en weken nadien komt ze minder vaak langs, maar tot een jaar na de geboorte kan je een bezoekje van je vroedvrouw vragen.

Zo mama, hopelijk heb ik je zo op weg kunnen helpen naar of een thuisbevalling nu iets voor jou is

Geschreven door Sofie Lobbens, doula en draagconsulent


Sofie lobbens doula, perinataal counselor


In 2017 volgde Sofie een scholing tot draagconsulent. Sindsdien volgde ze allerlei bijkomende opleidingen tot doula en perinataal counselor, zowel in België als in Nederland. Zo verruimde en verdiepte ze haar kennis over zwangerschap, geboorte, mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind en ergonomisch dragen.

Meer weten over SofieDeel deze post