Home » Zwanger worden » Een kinderwens? Zo kan je jouw lichaam voorbereiden op een zwangerschap

Een kinderwens? Zo kan je jouw lichaam voorbereiden op een zwangerschap

Hebben jullie als koppel een zwangerschapswens? Dan zijn er verschillende zaken die je kan doen om je lichaam voor te bereiden op een potentiële zwangerschap 🤰

Stoppen met hormonale anticonceptie

Eerst en vooral is het cruciaal om je lichaam en cyclus te leren kennen. Stop dus reeds enige tijd voor je zwanger wenst te worden met hormonale anticonceptie. Zo krijgt je lichaam de tijd om zijn normale hormonale balans terug te vinden en kan je natuurlijke cyclus terug op gang komen.

Daarbij is het dan ook interessant om je te verdiepen in de vrouwelijke cyclus: hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat zijn vruchtbaarheidssignalen waar je kan op letten. Bijvoorbeeld: verandering van slijmverlies, verhoging van basale lichaamstemperatuur etc. Zo kan je precies te weten komen wanneer je vruchtbaar bent.

“Wist je bovendien dat de pil je lichaam “berooft” van bepaalde essentiële voedingsstoffen? Denk hierbij aan B-vitamines, magnesium, selenium en zink. De kans is dus groot dat je een tekort hebt opgebouwd. Vandaar dat het dan ook cruciaal is om je lichaam tijd te geven en je voorraden terug aan te vullen door de juiste voeding.”

Expert Alexis

Op je voeding letten 🥗

Nutriëntrijke voeding speelt een belangrijke rol bij het beïnvloeden van de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Hierbij focussen we dus op voeding die het lichaam voorziet van essentiële voedingsstoffen, nodig voor een gezonde fertiliteit. Waar kan je op letten:

  • Voedingsmiddelen zoals bessen, noten, zaden en groene thee zijn rijk aan antioxidanten (zoals folaat, vit A, C, zink…). Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden door schade aan de eicellen en zaadcellen te verminderen.
  • Focus op gezonde vetten zoals omega-3 (vette vis zoals zalm, makreel, sardines) en omega 9 vetzuren (bv olijfolie) en vermijd transvetten. Transvetten worden vaak gevonden in industriële voeding, margarine, gefrituurde voeding, bewerkte producten en koekjes.
  • Eiwitten zijn bouwstenen voor hormonen en enzymen die betrokken zijn bij de voortplanting. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt via vlees, vis, eieren, zuivelproducten en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en noten.
  • Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraten. Denk hierbij aan suikerrijk eten en drinken en bewerkte granen zoals witte pasta, brood en rijst. Het eten van veel geraffineerde koolhydraten zorgt namelijk voor een verhoging van de insulinewaarden, waardoor het risico op onvruchtbaarheid vergroot. Dit speelt bovendien een grote rol in het voorkomen van zwangerschapsdiabetes.
  • Folaat of foliumzuur is een B-vitamine die cruciaal is voor de vroege ontwikkeling van de foetus en kan helpen bij het voorkomen van neurale buisdefecten. Het wordt aanbevolen voor vrouwen die zwanger willen worden en tijdens de vroege zwangerschap. Voedingsmiddelen zoals bladgroenten, bonen, citrusvruchten en volkoren granen zijn goede bronnen van folaat. Kies bij een supplement steeds voor een actieve vorm (Folaat, 5-MTHF of 5-methyltetrahydrofolaat, Quatrefolic, Metafolin) ipv de synthetische vorm. De synthetische variant is een lichaamsvreemde stof, waardoor je lichaam dit eerst moet omzetten naar folaat en vervolgens naar de actieve vorm. Het is dus een complex omzettingsproces dat traag en inefficiënt verloopt. Bovendien heeft bijna de helft van de vrouwen een gendefect die die omzetting naar actief folaat verhinderd.
  • Wil je je lichaam nog extra ondersteunen? Dan kan je steeds kiezen voor een kwalitatieve multivitamine, speciaal voor zwangere vrouwen. Deze mag je dan ook doornemen tijdens de borstvoedingsperiode.

“Eigenlijk komt het er dus op neer om zo puur en natuurlijk mogelijk te eten en de bewerkte voeding links te laten liggen. Kies voor eten die je lichaam echt gaat voeden en vermijd de hyper bewerkte en industriële voeding die je lichaam eigenlijk alleen maar uitputten.”

Expert Alexis

Hoe kan ik zwangerschapsdiabetes voorkomen?🍪

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van suikerziekte, die ontstaat na de twintigste zwangerschapsweek. Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen die de werking van insuline verminderen. Iedere vrouw wordt dus tijdens haar zwangerschap wat meer insulineresistent. Het probleem zit hem echter in de situatie voor de zwangerschap. Diabetes moet je zien als een spectrum. Je krijgt dit niet van vandaag op morgen, maar dit is een proces dat al eventjes sluimert. Insulineresistentie wil zeggen dat je lichaamscellen ongevoelig worden voor insuline. Onder invloed van de zwangerschapshormonen zal je insuline gevoeligheid nog verder dalen. Dat bovenop een bestaande insulineresistentie zorgt dus voor zwangerschapsdiabetes.

Wil je zwangerschapsdiabetes voorkomen? Dan moet je dus reeds voor een zwangerschap aan je insulineresistentie gaan werken.

Herken je jezelf hierin:

  • Je eet om de 2u a 3u.
  • Je hebt vaak zin in zoet, ook na de maaltijd.
  • Je bent vaak “hangry”.
  • Je hebt heel veel zin in brood, pasta etc.
  • Je voelt je vaak moe na een maaltijd.
  • Je kan maar moeilijk een maaltijd overslaan.

Dit zijn allemaal signalen die wijzen in de richting van insuline resistentie en dan is het wel een goed idee om hiermee aan de slag te gaan.

Geschreven door Alexis Verschueren, Orthomoleculair therapeut voor vrouwen en kinderen


Alexis verschueren

Alexis startte haar carrière binnen IT, maar gooide door eigen gezondheidsproblemen het roer helemaal om. Ze volgde bijkomende opleidingen tot gezondheidscoach en orthomoleculair therapeut. Sinds ze zelf mama werd van 2 dochtertjes, werd het duidelijk dat ze verder wou werken met vrouwen en kinderen. In haar praktijk FOVEO kan je als vrouw terecht vanaf je eerste menstruatie tot aan je laatste.

Meer weten over Alexis



Deel deze post