Home » Expertblog » Wat is een doula en wat doet ze?

Wat is een doula en wat doet ze?

Steeds vaker laten mama’s zich tijdens de zwangerschap niet enkel maar ondersteunen door een vroedvrouw en een gynaecoloog, maar ook door een doula. Maar wat is nu een doula en wat doet ze? Waaruit bestaat de ondersteuning door een doula en wat kost het en waar vind je een doula?

Een aanvulling op jouw geboorteteam

In het verleden bevielen vrouwen omringd door andere vrouwen, heel vaak thuis. Sinds enkele decennia worden bevallingen meer gemedicaliseerd en gaan veel vrouwen naar het ziekenhuis om te bevallen. Daar worden ze ontvangen in het verloskwartier, waar een team aan vroedvrouwen en gynaecologen bevallende mama’s zo goed mogelijk ondersteunen. Dit team draagt de medische verantwoordelijkheid, maar zij hebben steeds meer taken en rollen te vervullen en moeten hun tijd en energie verdelen over verschillende patiënten en alle bijhorende administratie. Een doula is daarom een mooie aanvulling in jouw geboorteteam.

“Doula is het Griekse woord voor “dienende vrouw”. Zij blijft de hele bevalling bij jou en je partner en zorgt voor een emotioneel veilige bubbel. Ze geeft emotionele, fysieke en praktische ondersteuning.”

Experte Sofie

De positieve invloed van een doula

Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van een doula zorgt voor een kortere bevalling, meer kans op een vaginale geboorte, minder nood aan pijnstilling, een positievere ervaring en een betere Apgar-score bij de baby.

Je doula helpt jou om te gaan met de weeën, ondersteunt jou en je partner letterlijk en figuurlijk, zowel op fysiek als emotioneel vlak. In deze veilige bubbel kan jij tijdens je bevalling gemakkelijker ontspannen. Daardoor kan je beter luisteren naar jouw intuïtie en jouw lichaam.

Heel wat doula’s bieden ook tijdens de zwangerschap al ondersteuning. Afhankelijk van haar manier van werken, haar expertise en jouw noden kan dat gaan van het geven van informatie, het bespreken van angsten en twijfels, het verlichten van kleine zwangerschapskwaaltjes tot jou helpen ontspannen d.m.v. massages, meditaties, zwangerschapsyoga…

Het verschil tussen een vroedvrouw en een doula

Het grote verschil tussen een doula en een vroedvrouw is dat je tijdens je bevalling de onverdeelde aandacht van je doula krijgt. Zij bekommert zich over jouw emotionele veiligheid en helpt jou om gemakkelijker om te gaan met de weeën. Je vroedvrouw levert de medische zorgen. Zij luistert naar de harttonen, volgt jouw bloeddruk, temperatuur, ontsluiting en weeën op en overlegt met de gynaecoloog. Beiden zorgen dus voor jou tijdens de zwangerschap en de bevalling, maar ze leggen daarbij elk hun eigen accenten.

Wat kost een doula?

De kostprijs voor een doula aan jouw zijde tijdens dit unieke moment, hangt enorm af van haar manier van werken, hoeveel gesprekken er vooraf en nadien voorzien zijn, hoeveel ervaring en expertise ze heeft en of je graag een fotoreportage wilt tijdens je zwangerschap en/of bevalling. Vergeet zeker niet te informeren bij jouw mutualiteit of zij een (gedeeltelijke) terugbetaling voorzien.

Wil je graag de warme ondersteuning van een doula tijdens je zwangerschap en je bevalling? Dan kan je daarvoor terecht bij onze expert Sofie Lobbens van Bloomilly. Je kan haar contacteren voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ze ondersteunt mama’s in Oost- en West-Vlaanderen, zowel voor thuisbevallingen als geboorte in het ziekenhuis. Komt Sofie niet tot bij jou thuis? Dan kan je op dedoula.be of birthwise.be zien wie er dichter bij jou in de buurt woont.

Geschreven door Sofie Lobbens, doula en draagconsulent

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling


Sofie lobbens doula, perinataal counselor


In 2017 volgde Sofie een scholing tot draagconsulent. Sindsdien volgde ze allerlei bijkomende opleidingen tot doula en perinataal counselor, zowel in België als in Nederland. Zo verruimde en verdiepte ze haar kennis over zwangerschap, geboorte, mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind en ergonomisch dragen.

Meer weten over Sofie



Deel deze post