Home » Expertblog » Seksuele voorlichting aan je kind

Seksuele voorlichting aan je kind

Geschreven door huisexpert vruchtbaarheidsbegeleiding Rebecca Verhofstede

Het is fantastisch mooi om te zien hoe een kind al op jonge leeftijd nieuwsgierig is naar alles wat met voortplanting en seksualiteit te maken heeft. Van jongs af aan beginnen ze vragen te stellen en zijn ze benieuwd naar jouw geslachtsdelen of die van je partner. Net zoals met andere dingen in de natuur willen ze gewoon heel graag bijleren, stap voor stap. En daar kan jij als ouder een hele mooie rol in spelen. Misschien vind je deze gesprekken wat onhandig, maar bedenk je dat je je kind een cadeau doet door hem of haar in verwondering te brengen over zijn of haar eigen lichaam, het ontstaan van nieuw leven.

Volg je kind en begin bij het begin

Luister en kijk naar wat er zich afspeelt in je kind. Probeer te antwoorden op de vragen die zich op dat moment bij jouw kind aandienen maar maak ook gebruik van situaties waarin je merkt dat je kind nieuwsgierig is en open staat voor nieuwe informatie. Houd je uitleg heel eenvoudig, speels en kort. Afhankelijk van zijn of haar leergierigheid kan je hier al dan niet dieper op ingaan. Begin vooral bij de basis en laat je kind verwonderen over de schoonheid van de natuur en onze lichamen. Wanneer kinderen zich verwonderen over hun eigen lichamen en die van hun mama of papa, over hoe ze zelf zijn ontstaan en zelfs over waarom hun mama haar maandstonden krijgt, zullen ze hier veel respect voor opbrengen. Datgene dat ze respecteren en waarderen, zullen ze dan ook voor altijd willen beschermen.

Verhaal voor mijn dochtertje

Ik leg dit graag uit aan de hand van twee persoonlijke voorbeelden die ik gebruikte bij mijn dochter.

Een peertje als baarmoeder

Op een ochtend kwam mijn dochtertje (5 jaar) me vragen waarom ik elke ochtend mijn temperatuur meet (nota: ik gebruik dit als onderdeel van de sympto-thermale methode Sensiplan om op een natuurlijke manier een zwangerschap te voorkomen). Om te vermijden dat ze zou denken dat ik ziek was, maakte ik van deze vraag gebruik om te beginnen bij de basis. Want op die vraag antwoorden, is zelfs voor volwassenen complex.

Ik moest ergens beginnen en nam daarom een peer, twee tandenstokers en twee chocoladerozijntjes. Om een baarmoeder (peer), eileiders (tandenstokers) en eierstokken (chocoladerozijntjes) te representeren, legde ik de verzamelde voorwerpen in de juiste verhouding tot elkaar. Aan de hand daarvan legde ik haar uit dat wij beiden in onze buik een nestje hebben (zo groot als een peertje) waarin een baby kan groeien. In de chocoladerozijntjes liggen duizenden eicellen gestockeerd. Bij haar, een jong meisje, liggen ze nog allemaal lekker te slapen. Tot ze een vrouw zal worden, want dan worden de eitjes één voor één uit hun winterslaap gehaald. Bij mij, vrouw en mama, worden er af en toe enkele wakker geschud. Van alle gewekte eicellen zal er elke maand één eicel de grootste worden, de koningin, en zo nieuwsgierig zijn dat ze naar buiten komt piepen en haar sprong naar de tandenstoker of eileider wil maken. Daar kan ze, maar dat gebeurt héél erg weinig, een zaadcel van papa ontmoeten. Als de eicel en de zaadcel elkaar zoenen, ontstaat er op magische wijze een ieniemienie baby’tje. Die gaat dan naar haar knus nestje om te groeien en bloeien, tot ze klaar is om geboren te worden.

Menstruatie is gezond

Hoewel het lang geduurd heeft voordat ik een positieve relatie had met mijn maandstonden, heb ik het thuis voor de meisjes nooit verstopt. Ze hebben van jongs af aan gezien dat ik ‘bloedde’, mezelf verzorgde en waste, en extra tijd nam om zacht te zijn voor mezelf in die periode (door bijvoorbeeld een bad te nemen). Het benoemen hiervan deed en doet nog steeds wonderen. Het helpt mij om die periode te omarmen en hen om het te normaliseren en aanvaarden dat het een belangrijk onderdeel is van vrouw-zijn. Hoe ouder ze worden, hoe meer vragen ze hierover stellen en hoe meer mogelijkheden ik krijg om hen uit te leggen waarom ik nu precies menstrueer.

Er zijn genoeg synoniemen zoals ‘brol’, ‘bucht’, ‘rommel’, ‘vodden’ of ‘boel’ die het negatieve van de maandstonden onterecht suggereren. Vroeger werd ons verteld dat maandstonden giftig en vies waren omdat men ook amper wist wat het écht was. Die negativiteit is blijven hangen en bijgevolg hangt er nog steeds een schaamte en taboe rond die wij als jonge vrouwen bij onze eigen kinderen dringend moeten veranderen. Zeker nu we weten wat de menstruatie ook echt is: een begin van iets nieuws, een herkansing van je lichaam, het afbreken van een onbewoond nestje, het opgebouwd baarmoederslijmvlies dat naar buiten komt door middel van bloed, een teken dat je lichaam rijk, gezond en luxueus is, een signaal dat jij vruchtbaar bent en je een kind op de wereld kan zetten. Soms hoor ik onze oudste dochter vragen ‘Mama, verlies jij nog bloed?’. Ze houdt er rekening mee, dat voel ik, en daarom weet ik ook dat ze veel kans heeft om dat later ook bij zichzelf te doen.

Naar aanleiding van een vraag over mijn maandstonden, ging ik met hen naar het citroenboompje buiten. Ik vertelde hen dat het bloed dat ik verlies vol voedingsstoffen zit omdat het eens de basis was voor het nestje van een baby’tje. Wanneer er zich geen baby’tje komt innestelen, laat het nestje los en komt dat nestje met wat bloed naar buiten. Omdat ik een menstruatiecup gebruik, kon ik hen dat ook echt duidelijk maken door het cupje leeg te gieten in het boompje. Want een boompje groeit en bloeit nu eenmaal als het voedingsstoffen krijgt. Elke maand bloeden is helemaal niet vies of giftig. Het is iets heel erg proper want je lichaam is niet spaarzaam en laat het nestje niet bestaan tot er ooit een baby en innesteling is (bijvoorbeeld na 10 jaar). Het wordt elke maand opnieuw ‘ververst’. Je kinderen, meisjes én jongens, hebben recht op deze boodschap. Het zal hen helpen hun eigen lichaam en vrouwelijkheid te omarmen.

Leuke synoniemen voor kids:

  • Baarmoeder: luxehotel
  • Eileider: levenstunnel
  • Eierstok: schatkist
  • Eicellen: parels
  • Vagina: liefdestunnel
  • Vulva: liefdesgazon of bloem

Rebecca Verhofstede vruchtbaarheidsbegeleiding onder mama's expertenteam

Rebecca Verhofstede studeerde af als vroedvrouw en behaalde een Master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Ze werkte haar doctoraatsonderzoek in de Sociale Gezondheidswetenschappen met succes af en sedert de geboorte van haar oudste dochter ging ze zich verdiepen in het onderwerp vruchtbaarheid en startte ze haar eigen project Vrouw en Vruchtbaarheid op.

Meer weten over Rebecca



Deel deze post