Home » Expertblog » Breathe in, breathe out. Belang van ademhaling tijdens bevalling

Breathe in, breathe out. Belang van ademhaling tijdens bevalling

Geschreven door huisexpert relaxatietherapeut en perinataal counselor Inge Van Gorp

Elke bevalling verloopt anders. Dat is iets dat met zekerheid vaststaat. Je kan het niet controleren. De controle hierbij loslaten kan een uitdaging zijn. Sommige vrouwen lopen verschillende dagen rond met weeën terwijl andere op een paar uur ervan verlost zijn. Wat we wel weten is dat weeën in elke fase van de bevalling aanwezig zijn en dus ook in meer of mindere mate als lastig of pijnlijk ervaren worden. De intensiteit hiervan verschilt van vrouw tot vrouw. Een goede ademhalingstechniek kan je controle bieden. Een kapstok om je aan vast te houden tijdens het opvangen van die wee.

Waarom is goed ademen bij de bevalling zo belangrijk?

Wanneer je bewust in- en uit gaat ademen voel je de ontspanning in je lijf toenemen. In onze prenatale lessen of in de relaxatietherapie gebruik ik hiervoor geleide meditaties of visualisatietechnieken. Met een goede ademhaling kan je ontspannen en rustig blijven onder alle omstandigheden. Tegelijk zorg je ervoor, door goed te blijven ademen, dat je je lijf en dus ook je baby’tje van de broodnodige zuurstof voorziet. Hierdoor ga je jezelf en je kindje in optimale conditie houden waardoor je de nodige draagkracht houdt om die bevalling goed door te komen.

Hoe ga je nu ademen tijdens die eerste weeën?

Wanneer je een wee op voelt komen, probeer zo lang als mogelijk op een gewone manier verder te ademen. Gewoon, zoals je dat altijd doet, maar met meer aandacht. Hoeft in niet gecompliceerder te zijn dan dat. Just breathe in en out!

Pas wanneer je merkt dat dit niet meer lukt, ga je over naar een andere en diepere ademhaling. Is de wee voorbij, zucht dan even uit. Laat los. Om vervolgens weer over te gaan naar je gewone ritme van in en uit.

Hoe ademen of puffen bij pijnlijke weeën?

Op een gegeven moment ga je ervaren dat het ademen naar de buik toe niet meer zo goed lukt. Door het hard worden van de baarmoeder bij een ontsluitingswee voelt het als dat je vooraan bij die buik geen ruimte meer kan maken.

Ademen naar je rug toe

Ademen naar je rug toe??, hoor ik je al zeggen. Hoe doe je dat nu weer. Zet je handen in je lage onderrug, dit is de ruimte tussen je bekken en je ribben en probeer goed door je neus in te ademen naar je handen en dus rug toe. Als je goed voelt, kan je op die plek subtiel ruimte maken. Het is een manier van ademen die je gans je arbeid door kan blijven inzetten waardoor je als het ware ruimte kan maken vertrekkende van achter in je rug. Hierdoor kan je naar voren toe als het ware je baby’tje en je buik omhullen met adem. Het makkelijkst om dit te oefenen is door op je rug te gaan liggen of in kleermakerszit, sluit je ogen en kruip met gans je voelsprieten in je lijf.

Puffend ademen

Wanneer ook dit ademen naar de rug niet meer mogelijk lijkt, kan je overstappen naar het puffend ademen. Denk om te puffen aan een verjaardagstaart met 10 kaarsen en blaas deze één voor één uit. Stel hierbij vast dat puffen eigenlijk vooral uitademen of uitblazen is. Tussen twee pufjes door ga je slechts kleine teugjes terug inademen. Dat laatste is belangrijk en voldoende. Wanneer je te diep gaat inademen tussen twee pufjes door, dan ga je te veel zuurstof binnenhalen wat tot gevoelens van hyperventilatie en mogelijks paniek gaat leiden. Blijf hier bij voorkeur van weg.

Probeer ook wanneer je de wee voelt aankomen om pro-actief al in een ademritme te komen. Dan gaat de wee en de pijn je minder overspoelen. Als je te laat start, is het vaak lastig om een goed ritme te krijgen. Blijf dit herhalen tot de wee en de pijn wegebben. Even is er terug een pauze en tijd om bij te komen. Dus blaas even alle stress uit en laat los. Even is er tijd en rust om gewoon in- en uit te ademen. Jij kan dit! Door dit ritme te volgen kom je weldra in een soort van ingetogenheid en trance terecht waarbij jij helemaal de controle hebt over je ademhaling.

Persdrang

Als je nog niet mag persen

Als je wel persdrang hebt maar je mag nog niet persen omdat er nog geen 100% ontsluiting is, dan kan je de roosademhaling toepassen, oftewel hoog ademen. Deze manier van ademen leren we aan in onze yogalessen. Probeer daarbij zacht door je mond en neus tegelijk in te ademen en ook zo weer uit te ademen. Visualiseer je lievelingsbloem en adem de geur van die bloem naar binnen. Het is handig om je hoofd daarbij iets omhoog te houden. En ook hier: blijf bij deze techniek rustig hanteren om hyperventilatie te vermijden.

Als je mag persen

Dit is een heel andere techniek. Er zitten gelijkenissen in de adempers die je maakt bij het maken van stoelgang. Let er maar eens op de volgende keer dat je naar het toilet gaat om stoelgang te maken. Maar toch is het niet hetzelfde. Bij het voelen aankomen van een perswee neem je een hap lucht die je gebruikt om naar je bekkenbodem te persen. Het is hierbij de kunst om je adempers juist te richten namelijk naar je vagina en niet naar je anus vanwege de kans op aambeien. Wanneer je niet goed voelt in welke richting je je adempers best richt, kan je je vroedvrouw vragen om even een warm nat washandje te houden tegen je bekkenbodem en meer bepaald je schaamlippen. Dat zal je de nodige tactiele informatie geven waardoor je de juiste richting zomaar zal aanvoelen.

Waar kun je deze ademhalingstechnieken leren?

Ademhalingstechnieken voor je bevalling kan je leren bij je kinesitherapeut door prenatale lessen te volgen of bij de zwangerschapsyoga of hypnobirthing.

Ademhaling is één van de technieken uit een brede waaier aan tools die je kan inzetten bij je bevalling. Maar wel een krachtige techniek en makkelijk inzetbaar. Je koffer mag je met een gerust hart vergeten bij de bevalling, geen probleem. Je belangrijkste tool die je door deze tijd loodst, heb je immers bij.

Just breathe!


Inge Van Gorp experte Onder mama's relaxatietherapie

Inge Van Gorp is opgeleid als kinesitherapeut met specialisatie in de perinatale en pediatrische periode. Na haar studies werkte ze een twaalftal jaren met baby’s en kinderen met een motorische en/of mentale beperking. Door zelf zwanger te zijn en moeder te worden, ondervond Inge dat deze periode niet zo gemakkelijk is als ze vaak wordt voorgesteld. Deze intens emotionele tijd liet een diepe indruk op haar na waardoor Inge besloot om vroedkunde te studeren. En zo startte ze haar eigen praktijk Blauwemaan op.

Meer weten over Inge



Deel deze post