Home » Expertblog » De kracht van holisme en de impact op je welzijn

De kracht van holisme en de impact op je welzijn

In de dynamische wereld van het moederschap, waar elke fase een nieuwe reeks uitdagingen met zich meebrengt, biedt de holistische benadering een waardevol kompas.

De principes van het holisme, die al zo’n 2500 jaar bestaan, draaien om het idee dat het geheel meer is dan de som van de delen. Het plaatst de persoon in het middelpunt van aandacht en neemt alle invloeden, van fysiek tot emotioneel, mentaal, sociaal en de omgeving, mee in overweging. Het draait niet om het behandelen van symptomen, maar om het begrijpen van de connecties tussen alle aspecten van ons leven.

Holisme in actie: alles is energie en verbindt

“Holos,” het Griekse woord voor ‘geheel’, vormt de basis van het holisme. Het gelooft in de onderlinge verbondenheid van alles om ons heen. Elke actie heeft een reactie, en de holistische visie leert ons bewust te worden van deze connecties. Wat we fysiek ervaren, beïnvloedt ons mentale, emotionele, energetische en spirituele welzijn en dit bewustzijn is cruciaal voor ons algehele welbevinden.

Welvaart versus wel-zijn

In een wereld waar ‘hebben’ vaak wordt geassocieerd met materiële rijkdom en succes, benadrukt de holistische benadering het belang van wel-zijn boven welvaart.

Een holistische benadering betekent niet dat je niet naar je arts mag gaan, geen voorgeschreven medicijnen mag slikken of dat je de wetenschap achter gezondheidsadviezen moet negeren. Het is eerder een aanvulling, gericht op preventie en het creëren van een beter leven. Begrip van holistische gezondheidszorg vergroot kennis over het eigen lichaam en levensstijl, waardoor een persoonlijke balans kan worden gevonden.

holisme, zelfzorg, balans

Bewustwording en balans

Hoe meer we leren over holistische gezondheidszorg, des te beter begrijpen we ons eigen lichaam en levensstijl. Het draait om het vinden van balans, maar holisme erkent dat deze balans voor iedereen anders is. Het stimuleert bewustwording en bewustzijnsontwikkeling, een proces waarin we stap voor stap onnodige ballast loslaten, op ons eigen tempo en op onze eigen manier.

Je moet dus doen wat jou een goed gevoel geeft. Kies bewust voor het bewust worden van jezelf en alles om je heen. En die bewustzijnsontwikkeling is een prachtig proces waarin je stap voor stap al het overbodige in jezelf leert loslaten. Doe dit op jouw tempo en op jouw manier, want de holistische visie is geen kant-en-klare methode, maar een ontdekkingsreis naar wat voor jou werkt.

Expert Natasja

Tips voor holistisch welzijn

De holistische visie stelt dat iedereen authentiek is, en dit geldt in het bijzonder voor mama’s. Elke mama heeft haar unieke behoeften op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Holistische voeding op deze niveaus draagt bij aan het ervaren van eenheid tussen lichaam, geest en ziel, en dit is van onschatbare waarde tijdens de zwangerschap en het moederschap.

  • Fysiek niveau: Gezond eten, beweging en voldoende slaap.
  • Mentaal niveau: Informatie tot je nemen die je brein prikkelt en inspireert.
  • Emotioneel niveau: Doen wat je een gevoel van veiligheid en liefde geeft, zoals een liefdevolle knuffel, een warm bad, een massages, …
  • Spiritueel niveau: Bewust bezig zijn met jezelf en je bewustwording.

Het vinden van een goede balans is essentieel voor de eenheid tussen lichaam, geest en ziel. Het helpt (energetische) blokkades op te lossen en brengt ons dichter bij onze ware zelf, waardoor het zelfherstellend vermogen van ons lichaam wordt aangewakkerd.

Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche


Natasja Mussche kindercoach onder mama's

Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach

Meer weten over NatasjaDeel deze post