Home » Bevalling » Bereid je voor op de bevalling

Bereid je voor op de bevalling

In deze blog vertellen we wat meer over de bevalling, een onderwerp dat bij veel toekomstige mama’s met stip in hun agenda’s staat. Het is het meest spannende moment van de zwangerschap en heel wat mama’s kijken enorm uit naar dit moment!

Wanneer spreken we over een natuurlijke bevalling?

Een natuurlijke bevalling is een bevalling waarbij er geen medische interventies plaatsvinden. Het inleiden van de zwangerschap wordt ook gezien als een medische interventie en is bijgevolg dus geen natuurlijke bevalling.

Tijdens de bevalling wordt er ook gesproken over de termen arbeid en de bevalling. Als het over arbeid gaat dan wordt er bedoeld dat de toekomstige mama zich gaat voorbereiden op de bevalling zelf, ze gaat daarbij doorheen een aantal fases. Terwijl de bevalling het moment is dat het kindje naar buiten komt en geboren wordt.

Door welke fases gaat jouw lichaam voordat jouw kindje geboren wordt?

Eerst en vooral zijn er de oefenweeën, dan ben je nog niet in arbeid. Deze oefenweeën zullen geleidelijk aan overgaan in echte weeën. Op het moment dat de weeën beginnen is de kans ook groot dat je omsluiting zal beginnen. Sommige vrouwen gaan snel door deze fase en hebben heel snel een volledige omsluiting terwijl dit bij andere vrouwen langer kan duren.

Wanneer de weeën echt begonnen zijn en jij in het ziekenhuis bent aangekomen is er steeds de mogelijkheid om een epidurale verdoving aan te vragen. Er bestaan tal van verschillende hulpmiddelen, maar de epidurale verdoving is de meest voorkomende vorm van hulpmiddel tijdens de bevalling. In diverse ziekenhuizen maakt men ook gebruik van the walking epidural, dit is een vorm van epidurale verdoving waarbij de zwanger vrouw beweeglijker is en niet enkel hoeft neer te liggen, maar bijvoorbeeld ook kan zitten op een bal. Bij een epidurale verdoving is het helaas niet mogelijk om in bad te bevallen. Bij een onderwaterbevalling heb je die beweging en vrijheid nodig, en dit is net wat je verliest bij het kiezen voor een epidurale verdoving.

bereid je voor op de bevalling

De fase van de ontsluiting

Een volledige ontsluiting wil zeggen dat je ongeveer 10 cm opening hebt zodat jouw kindje vlot naar buiten kan komen. Eens de ontsluiting voldoende is zal jij als toekomstige mama de opdracht krijgen om te beginnen duwen. Soms vragen partners zich af wat zij kunnen doen tijdens de bevalling en het persen en voelen ze zich nutteloos.

“Partners kunnen een heel belangrijke rol spelen tijdens de arbeid en de bevalling zelf. Ze zijn eerst en vooral een vertrouwenspersoon.”

De vertrouwensband tussen de toekomstige mama en de dokter of vroedvrouw is nooit hetzelfde als de band met de partner. De aanwezigheid van de partner kan voor vele vrouwen dus al zorgen voor een enorme steun. Daarnaast kan de partner ook kleine dingen doen die voor de vrouw een echte hulp zijn zoals een kersenpitkussen opwarmen, water aangeven, …

Scheuren en knippen

Heel wat toekomstige mama’s maken zich zorgen in verband met het mogelijks scheuren of knippen tijdens de bevalling.  Over het algemeen is een scheur beter dan een knip. Waarom? Er wordt aangeraden om enkel te knippen als jouw kindje er echt uit moet. Bij gebrek aan plaats is knippen bijvoorbeeld niet aangeraden, want wanneer er geknipt wordt, worden onderliggende spieren ook doorgeknipt. En die spieren hebben verschillende functies, het is dus beter dat deze niet doorgeknipt worden. Een scheur zal ook veel vlotter genezen dan een knip!

De nageboorte

Na de geboorte van jouw kindje is het nog niet gedaan. Ook de moederkoek, de placenta, moet er nog uitkomen. Steeds meer vrouwen kiezen daarbij voor een lotusbevalling. Dit is wanneer de moederkoek na de geboorte nog even verbonden blijft met jouw baby’tje. Op dat moment zie je als mama de connectie die jij gedurende 9 maanden met jouw kindje gehad hebt.

Wat met een keizersnede?

Er bestaan verschillende vormen van een keizersnede. Enerzijds is er een geplande keizersnede, en anderzijds is er de keizersnede die niet gepland is, dit kan ook een spoedkeizersnede zijn.

Een geplande keizersnede komt regelmatig voor bij kindjes die in stuit liggen. Dit wil zeggen dat ze niet met hun hoofdje, maar met hun poep naar beneden liggen. Een spoedkeizersnede daarentegen vindt plaats als men tijdens de bevalling vaststelt dat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is en het kindje er zo snel mogelijk uit moet.

Vele mama’s hebben schrik om opnieuw een keizersnede te hebben als dit bij hun eerste kindje ook het geval was. Maar, dit is zeker en vast geen zekerheid. Zo is ook de term VBAC (vaginal birth after cesarean) ontstaan. Dit wil zeggen dat een spontane bevalling na een keizersnede nog mogelijk is!

Bij een keizersnede heb je ook de optie voor een gentle sectio. Bij deze soort keizersnede wordt er een doorzichtige doek geplaats, zodat jij als mama de het moment kan volgen waarop jouw kindje uit de buik komt.  Dit doorzichtige doek wordt zodanig geplaatst dat je de snee zelf niet kan zien, maar wel de bevalling beter kan ‘beleven’ dan bij een normale sectio. Je kindje kan achteraf ook gewoon bij jou op de borst gelegd worden. Dit is uiteraard enkel mogelijk bij een geplande keizersnede en niet bij een spoedkeizersnede wanneer alles heel snel moet gebeuren.

Ultieme tip

Onze laatste tip voor mama’s die binnenkort bevallen is: beweeg je vrij. Volg je eigen gevoel en blijf niet vastgenageld aan het ziekenhuisbed liggen tijdens de weeën. Beweeg (indien mogelijk) zoveel en zo lang mogelijk om je weeën op te vangen. Zo kan de zwaartekracht zijn werk doen en zal dit een positieve invloed hebben op het verloop van jouw arbeid!

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #26 Inleiding tot de bevalling.




Deel deze post