Home » Expertblog » Spijsvertering in de knoop tijdens je zwangerschap: klachten & oorzaken

Spijsvertering in de knoop tijdens je zwangerschap: klachten & oorzaken

Het belang van een goede vertering

Wanneer je zwanger bent doe je extra je best om gezond te eten; je wil natuurlijk dat je kindje niets tekort komt! Dus kook je wanneer het kan liefst vers, eet je meer fruit dan voor je zwangerschap en slik je (hopelijk) extra omega-3; want: dat is goed voor de ontwikkeling van je kindje (en voor jezelf).

MAAR die gezonde voeding komt alléén goed binnen wanneer je vertering goed gaat; en soms gaat het daar mis. Door chronische stress kan het bijvoorbeeld zijn dat je spijsvertering niet goed gaat, waardoor er tekorten kunnen ontstaan en dat is wel het laatste dat je wil, nu je een baby  ‘aan het bouwen’ bent.

Wat bij voedingstekorten?

Gelukkig krijgt je baby nu voorrang -je zou het niet anders willen- maar toch is dit een onwenselijke situatie, die klachten kan veroorzaken, in eerste instantie bij jezelf en wanneer de tekorten ernstiger worden, eventueel bij je kindje. Tekorten geven klachten omdat processen in je lichaam niet meer gaan zoals je lichaam zou willen, en dit uit zich in ‘symptomen’, klachten dus.

Bij tekorten heb je sneller zwangerschapskwaaltjes en ben je minder goed voorbereid op de sportieve periode die volgt na de bevalling (die óók ‘sportief’ is). Ja: een baby, dat is topsport, ook een rustige baby trouwens ( ik spreek uit ervaring).

Hoe herken je een slechte vertering?

  • je ziet soms onverteerde voedingsresten in de ontlasting
  • je hebt soms last van zure oprispingen of
  • het gevoel dat je eten ‘niet goed zakt’
  • je voelt je meer moe na het eten
  • je hebt vaak windjes die naar ‘rotte eieren’ ruiken
  • je hebt vaak de toiletborstel nodig om ‘remsporen’ te verwijderen
  • je haar is minder gezond of je hebt zwakke nagels

De opname van mineralen, eiwitten, vetten en suikers is afhankelijk van een goede vertering. Bij een ontoereikende vertering van een of meer van deze stoffen riskeer je tekorten, die zich op vele manieren kunnen tonen, de lijst van mogelijke klachten is eindeloos.

Wat zijn mogelijke oorzaken van verteringsproblemen?

  1. Tekort aan maagzuur

Een tekort aan maagzuur komt relatief vaak voor; en omdat de symptomen van een teveel en een tekort zo op elkaar lijken, wordt er vaak ten onrechte maagzuurremming genomen: de snelste weg naar tekorten en klachten. Want maagzuur heeft wel degelijk belangrijke functies! De vertering van eiwitten is in belangrijke mate afhankelijk van een correct zure maag.

  1. Chronische stress

We zijn OF in rust, OF in actie; en stress valt onder de actie-modus. Helaas werkt onze vertering enkel goed wanneer we in rust zijn. Soms, na een langdurige periode van stress, kan het voorkomen dat het ons lichaam niet meer lukt om in rustmodus te komen, dan is ondersteuning van het zenuwstelsel de eerste stap om dit te herstellen.

  1. Tekorten

Tekorten aan goede bacteriën, mineralen en aminozuren die nodig zijn voor de aanmaak van verteringsstoffen, zoals maagzuur en enzymen, liggen vaak aan de basis van verteringsdeficiëntie: het ideale recept voor een vicieuze cirkel

Wat nu?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je vertering of je darmflora aandacht nodig heeft kan orthomoleculair darmtherapeute Tinneke Matterne je helpen, je kan haar contacteren via haar website.

Orthomoleculair darmtherapeut en kindertherapeute Tinneke Matterne

Tinneke Matterne darmfloriste

Tinneke Matterne is orthomoleculair darmtherapeute en kindertherapeute. En trotse mama van Nikki, Ward en Céline. Tinneke’s praktijk, ‘Darmflorist’, gevestigd in Zeeuws-Vlaanderen, is gespecialiseerd in het optimaliseren van de spijsvertering, darmflora en tekorten aan voedingsstoffen.

Meer weten over Tinneke



Deel deze post