Home » Expertblog » Vijf mythes over borstvoeding

Vijf mythes over borstvoeding

Geschreven door lactatiekundige Lien Verdickt

Er wordt heel veel gepraat over borstvoeding. Samen met heel wat fijne weetjes doen er echter ook een aantal mythes de ronde. De allergrootste mythe, die bovendien heel wat pas bevallen ouders behoorlijk onzeker kan maken, is ongetwijfeld dat borstvoeding natuurlijk is en daarom vanzelf zal gaan. Laat je als jonge ouder niet aanpraten dat je maar een beetje moet doorzetten of gewoon wat beter je best moet doen: borstvoeding is natuurlijk maar gaat daarom niet vanzelf.

Weet je even niet hoe het moet, doet het pijn of ben je onzeker? Raadpleeg dan zeker een lactatiekundige. Borstvoeding hoort geen pijn te doen en je moet ook niet zelf het warm water opnieuw uitvinden! Hieronder nog enkele mythes over borstvoeding:

“Bij sommige moeders is de kwaliteit van de melk niet goed genoeg”

De kwaliteit van jouw melk is prima! Enkel bij moeders die zwaar ondervoed zijn, worden er tekorten opgemerkt. Dat is heel uitzonderlijk. Wanneer je je kindje elke keer gaat voeden wanneer die daar om vraagt (en dus niet op de klok gaat kijken om “voldoende” tijd tussen te laten) dan is de samenstelling van jouw melk helemaal aangepast aan wat jouw kindje nodig heeft.

Slaapt je kindje (nog) niet door terwijl alle andere kinderen in je omgeving dat wel lijken te doen? Ook dan is er niets mis met de kwaliteit van je moedermelk: moedermelk is licht verteerbaar omdat het lichaam van je kindje dat nodig heeft voor de hersenontwikkeling en zoveel meer.

“Van borstvoeding geven, krijg je hangborsten”

Fabel! Gelukkig maar. Het zijn vooral de zwangerschapshormonen en je eigen leeftijd die een invloed hebben op de stevigheid van jouw borsten. Omwille van je melkproductie zie je het “resultaat” vaak wel pas enkele maanden na het stoppen met de borstvoeding.

borstvoeding mythes onder mama's

“Baby’s moeten op tijd andere voeding krijgen om allergie en ijzertekort tegen te gaan”

Kindjes zijn ongeveer halverwege het eerste levensjaar klaar om andere voeding dan melkvoeding te krijgen. Zelfs wanneer je flesjes geeft, kan je dus zes maanden melkvoeding aanbieden. De ijzervoorraad van je kindje is ook niet van dag op dag “op”. Zes maanden exclusief borstvoeding geven, zorgt er trouwens voor dat de kans op een allergie kleiner wordt. Het is dus eerder omgekeerd!

Te lang wachten hoeft ook niet: rond zes maanden is een kindje klaar om nieuwe vaardigheden te gaan proberen aan tafel en ook het spijsverteringsstelsel is dan klaar voor de nieuwe uitdaging.

“Elk kindje stopt uiteindelijk ergens na de tweede verjaardag vanzelf met drinken aan de borst”

Sommige kindjes doen daar langer over dan anderen. Je hoeft ook vandaag helemaal niet te beslissen hoe lang je wil voeden. Samen met je kindje kijken waar je uitkomt is helemaal ok. Maar als je ze geen handje zou helpen, stoppen ze dus uiteindelijk ook helemaal vanzelf.

Hou er zeker ook rekening mee dat borstvoeding geen betrouwbare anticonceptie is. Wil je dus liever (nog) geen nieuwe zwangerschap? Dan kan je in de meeste gevallen niet enkel op de borstvoeding rekenen. Een nieuwe zwangerschap laat bij de meeste mama’s de moedermelkproductie ook teruglopen en zo stoppen dus zeker ook veel kindjes ongepland vroeger met drinken bij mama.

“Als je terug gaat werken, kan je de borstvoeding best op tijd afbouwen”

Sommige ouders kiezen er inderdaad voor om borstvoeding af te bouwen maar het hoeft eigenlijk niet. Je hebt in bijna alle sectoren het recht om borstvoedingspauzes te nemen. Soms is dat niet zo heel handig. Bijvoorbeeld als je leerkracht bent of vaak op de baan bent, kan het moeilijker zijn om borstvoeding in te passen in je werkschema. Je kan dan met een lactatiekundige gaan bekijken wat haalbaar is. Wil je dus graag stoppen met borstvoeding tegen de tijd dat je terug aan het werk gaat, dan kan dat. Maar als je graag nog wil doorgaan dan zijn er ook heel wat oplossingen te vinden.


borstvoeding hoort geen pijn te doen Lien onder mama's

Lien Verdickt werd in 2011 moeder, ze gooide het roer helemaal om. Ze besloot om haar passie in de moeder-kind-zorg na te streven. Zij is kindervoedingsadviseur, gecertificeerd lactatiekundige en deel van de huisartsenpraktijk “Groei” in Gent die jonge gezinnen helpt vanaf de kinderwens tot jonge kinderen.



Deel deze post