Home » Expertblog » Welke boodschap zit er onder onaangenaam gedrag van je kind?

Welke boodschap zit er onder onaangenaam gedrag van je kind?

Onze kinderen, we zien ze doodgraag en tegelijk slagen ze er soms in om het bloed van onder onze nagels te halen. De slechtste versie van onszelf naar boven te brengen. Of onze meest gevoelige snaren te raken.

Ze triggeren ons. Op vele vlakken.

“De zwaarste last op de schouders van een kind, is het niet geleefde leven van een moeder.”

Carl Jung

Onze kinderen hebben een energetisch lijntje met ons. De navelstreng is misschien wel doorgeknipt maar die diepe verbinding blijft. En net zoals wij niets liever willen dan een gelukkig kind, willen ze niets liever dan een gelukkige ouder. Ze voelen feilloos aan wat daar voor nodig is. Alleen kunnen ze het ons nog niet vertellen.

Wat wil je kind je vertellen?

Ze uiten wat ze ons willen leren of tonen, niet via taal, maar via hun gedrag, lichamelijke klachten en uitdagingen in hun ontwikkeling. Denk maar aan: boosheid, emoties, agressie, pesten/gepest worden, onzekerheid, onrust, angsten, dromerigheid, veel huilen, ruzies, jaloezie, geslotenheid, prikkelgevoeligheid, AD(H)D, HSP, dyslexie, er komt op school niet uit wat er in zit, niet zindelijk worden, slecht eten, slapen of groeien, anorexia, zelfmutilatie, verslavingen, allergie, ontstekingen, verkoudheden, eczeem, verstopping, koortsen, hoofdpijn etc.

Wat is onaangenaam gedrag?

Sta er even bij stil: welke eigenschap of welk gedrag van je kind vind je, keer op keer, lastig of maakt jou bezorgd? Wat jij ervaart als onaangenaam gedrag of situaties met betrekking tot je kind die jou bezorgd maken, daar kan namelijk een belangrijke boodschap voor jou onder zitten:

  • Een uitnodiging om jouw onverwerkte kwetsuren in beweging te brengen (er zit een innerlijk gekwetst kindje in jou)
  • Om ongeliefde deeltjes van jezelf opnieuw te gaan liefhebben. Eigenschappen van jezelf waar vroeger misschien oordeel op geweest is of die er niet konden zijn, waardoor je ze bent gaan wegduwen.

“Heel vaak spiegelen onze kinderen ons bepaalde eigenschappen van onszelf die we niet meer kunnen/durven beleven, door ze extra in de verf te zetten bij henzelf. Hoe zou jij je kind spontaan omschrijven? En zou het kunnen, dat daar in stukken zitten die ook in jou zitten, maar die je moeilijk vindt om te laten zien?”

Expert Hade
  • Om ongeliefd potentieel de wereld in te zetten

Je kind als spiegel

Een heel simpele oefening hier rond is, stel jezelf de vraag wat jij belangrijk vindt voor je kind of wat je jouw kind met betrekking tot die ‘lastige of zorgwekkende’ situatie toewenst.

Bijvoorbeeld:

Een moeder maakt zich zorgen dat haar kind niet goed eet.

Ze zegt:

“Ik vind het belangrijk dat mijn kindje de juiste voedingsstoffen binnen heeft om zelf te kunnen groeien en ontwikkelen. Ik wens het haar toe dat ze smakelijk en zonder strijd kan eten.”

Gespiegeld wordt dit het volgende, het kind heeft een boodschap voor de moeder, namelijk:

“Mama, ik vind het belangrijk dat jij de juiste voedingsstoffen binnen hebt om jouw Zelf te laten groeien en ontwikkelen. Je mag jezelf smakelijk en zonder strijd voeden.”

Waarbij voeding en de juiste voedingsstoffen dan niet per sé voor ‘eten’ staat, maar voor andere manieren van voeding (emotioneel, sociaal, mentaal, fysiek, …). En de wens dat de moeder zonder innerlijke strijd en met smaak, ruimte neemt voor haar eigen groei, voeding en ontwikkeling.

Belangrijk: Elke spiegel is persoonlijk en anders, dit is een voorbeeld.

Wil je hier graag meer over weten of dieper induiken? Neem gerust contact op met Hade of neem een kijkje op haar website.

Geschreven door spiegelcoach & bewustzijnsgids Hade Cools

Hade cools experte momfidence onder mama's

Hade Cools is al meer dan 10 jaar bezig met persoonlijke- en bewustzijnsontwikkeling. Ze leeft ‘bewust ouderschap’ en ondersteunt als spiegelcoach en bewust zijns-gids andere vrouwen met haar DRAAGjeKRACHT groeitraject (1/1 en in groep), LIVE dagen en als kindertolk.

Meer weten over HadeDeel deze post