Home » Expertblog » Van puree naar pro: de Rapley methode

Van puree naar pro: de Rapley methode

In de spannende wereld van ouderschap zijn er voortdurend nieuwe inzichten voor het introduceren van vast voedsel voor baby’s. Een methode die steeds meer aandacht krijgt, is de “Rapley methode”, ook bekend als de “stukjesmethode” of “kleintjes methode”. Deze aanpak is erop gericht om baby’s vanaf het begin met stukjes vast voedsel te laten experimenteren, in plaats van gepureerd voedsel te geven. Laten we dieper ingaan op wat deze methode inhoudt, welke voordelen het kan bieden, en waar ouders op moeten letten.

Wat is de Rapley methode?

De Rapley Methode, genoemd naar de Britse voedingsdeskundige Gill Rapley, is gebaseerd op het idee dat baby’s vanaf ongeveer zes maanden oud in staat zijn om zelfstandig vast voedsel te eten. In plaats van gepureerd voedsel te krijgen, wordt het kind aangemoedigd om zelf stukjes voedsel te ontdekken, vast te pakken en naar hun mond te brengen. Hierdoor leren baby’s hun eigen voedingsbehoeften te reguleren en ontwikkelen ze vaardigheden zoals kauwen en voeding naar de mond brengen.

Rapley methode baby

Voordelen van de Rapley Methode:

1. Zelfregulatie

Bij de Rapley Methode ga je je kindje niet voederen, maar geef je hem heel veel autonomie. Hierdoor is er meer sprake van zelfregulatie. Je kindje leert zo luisteren naar zijn hongergevoelens en verzadigingssignalen. Dit kan helpen bij het voorkomen van overeten en obesitas op latere leeftijd.

2. Motorische ontwikkeling

Het vastpakken en ontdekken van voedsel bevordert de fijne motoriek van baby’s. Het helpt ook bij het ontwikkelen van handoogcoördinatie.

3. Textuur en smaakervaring

Je kleintje is volop aan het ontdekken en met de Rapley Methode krijgt hij de kans om diverse texturen en smaken te verkennen. Dit bevordert niet alleen een gevarieerde smaakvoorkeur op de lange termijn, maar helpt je kind ook om een brede waaier aan voedingsmiddelen te leren kennen.

4. Familiebetrokkenheid

Door de Rapley Methode wordt jouw kindje meer betrokken in het gezin. Je eet vaker als familie samen, waarbij de baby echt deel uitmaakt van de maaltijden (doordat het niet gevoederd wordt) en hetzelfde te eten krijgt als de rest van het gezin.

Overwegingen bij de Rapley Methode:

Er zijn een aantal zaken om mee rekening te houden wanneer je wilt starten met stukjes. Eerst en vooral is het belangrijk om te wachten tot de baby fysiek klaar is om vast voedsel te eten. Meestal is dat rond zes maanden. Het is vooral belangrijk dat ze stabiel kunnen zitten en interesse tonen in eten.

Lees je op voorhand in zodat je weet welke voedingsmiddelen veilig zijn om te introduceren als eerste hapje en hoe je dit doet. Kies voor grote stukken voedsel die ze gemakkelijk kunnen vastpakken met hun vuist.

Het is belangrijk om altijd in de buurt te blijven wanneer je baby aan het eten is. Besef ook dat baby’s tijd nodig hebben om te wennen aan vast voedsel. Vaak vinden ze het geweldig, wat af en toe wel voor wat opruimwerk kan zorgen. Maar dat hoort nu eenmaal bij het leerproces. De nadruk ligt hier echt op zelfstandigheid en het zelf laten experimenteren met voedsel. Dus dwing je kindje niet om te eten, maar respecteer zijn tempo en voorkeuren.

Nog een belangrijke opmerking: de meeste ouders maken zich zorgen over verstikkingsgevaar. Wanneer je echter let op bovenstaande zaken, is er geen reden tot bezorgdheid. Bovendien moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen kokhalzen en verslikken/stikken. De kokhalsreflex van een baby bevindt zich vooraan in de mond. Dit is eigenlijk een ingebouwde veiligheid, juist omdat ze in een fase zitten waarin ze alles in hun mond steken. Dit zal ook gebeuren als je je kindje gepureerde voeding laat eten. Als je kindje begint te kokhalzen, blijf dan vooral rustig. Je zult merken dat je kindje snel weer doorgaat met kauwen. Gedurende het eerste levensjaar verplaatst de kokhalsreflex zich geleidelijk naar achteren in de mond, waardoor kokhalzen gelukkig minder vaak voorkomt. Blijf dus altijd dicht in de buurt van je kindje tijdens het eten, zodat je indien nodig passend kunt reageren.

Tips om te starten:

  1. Begin met eenvoudige voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld gestoomde groenten zoals wortelen en zoete aardappelen.
  2. Zorg ervoor dat het eten gestoomd of gekookt is om het gemakkelijker verteerbaar te maken, maar ook niet plat gekookt zodat het nog hanteerbaar blijft.
  3. Introduceer één nieuw soort voedsel per keer, zodat je eventuele allergische reacties kunt identificeren.
  4. Wissel af in texturen: zacht, steviger, slijmerig (bijvoorbeeld eieren), korrelig, enzovoort.

Wat geef je zeker niet?

  1. Vermijd kleine, harde stukjes die een verstikkingsgevaar kunnen vormen, zoals noten en druiven. Je kunt deze het beste pletten of in tweeën snijden.
  2. Geef geen suiker of suikerrijke producten.
  3. Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen, vooral die met toegevoegde conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen.
  4. Tot de leeftijd van ongeveer 12 maanden blijft moedermelk of zuigelingenvoeding de belangrijkste voedingsbron. Vervang dit niet te snel door vast voedsel.

De Rapley Methode is een zeer fijne ervaring voor zowel ouders als baby’s en kan een smakelijke reis zijn in het ontdekken van vast voedsel. Door je kindje meer autonomie te geven en hen te laten deelnemen aan gezinsmaaltijden, kunnen ze niet alleen nieuwe smaken en texturen verkennen, maar ook belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Bovendien zorgt het op lange termijn ook voor een positieve ervaring met eten.


Geschreven door Alexis Verschueren, Orthomoleculair therapeut voor vrouwen en kinderen

Alexis verschueren


Alexis startte haar carrière binnen IT, maar gooide door eigen gezondheidsproblemen het roer helemaal om. Ze volgde bijkomende opleidingen tot gezondheidscoach en orthomoleculair therapeut. Sinds ze zelf mama werd van 2 dochtertjes, werd het duidelijk dat ze verder wou werken met vrouwen en kinderen. In haar praktijk FOVEO kan je als vrouw terecht vanaf je eerste menstruatie tot aan je laatste.

Meer weten over Alexis



Deel deze post