Home » Expertblog » Starten met inbakeren, waarop moet je letten?

Starten met inbakeren, waarop moet je letten?

Inbakeren wint de laatste tijd aan populariteit. Zo vind je inbakerdoeken en inbakerslaapzakjes in alle kleuren en vormen. Maar toch zijn er nog steeds voor- en tegenstanders van het inbakeren 🤷

In deze blog leg ik je graag alles uit over inbakeren, zo kan je zelf kiezen of het iets is voor jou en je kindje!

Het nut van inbakeren

Baby’s worden geboren met een zogenaamde moro-reflex of schrikreflex. Heb je je baby al eens rustig zien liggen en plots schieten zijn armpjes in de lucht, alsof hij van iets verschiet? Wel, dat is de schrikreflex. Het kan zijn dat je baby vervolgens wakker wordt uit een slaapje, of begint te huilen. Om deze schrikreflex te onderdrukken, kan het helpen om je baby te gaan inbakeren.

Daarnaast wordt inbakeren ook aangeraden om het knusse en veilige gevoel van de baarmoeder na te bootsen, de kalmeringsreflex te activeren en je baby rustig te doen worden.

Wanneer kan je inbakeren starten, en wanneer stop je er best mee?

Je start best niet met inbakeren tijdens de eerste paar weken na de geboorte. Leer je baby eerst wat kennen, laat de (eventuele) borstvoeding op gang komen, en laat hem even acclimatiseren in de echte wereld. Na een drietal weken kan je gaan starten met inbakeren.

“Vanaf het moment dat je baby begint te rollen, moet je om veiligheidsredenen meteen stoppen met inbakeren. Ik raad meestal aan om tussen de 12-16 weken al af te bouwen, ook al rolt je baby dan misschien nog niet. Op die manier hoef je dit niet van de ene dag op de andere te stoppen, maar kan je het in kleine stapjes afbouwen.”

Slaapexpert Ana

Waarop moet je letten bij het inbakeren?

Er bestaan veel manieren om je baby in te bakeren. Zo zijn er de klassieke inbakerdoeken, maar er zijn ook handige inbakerslaapzakjes die je met behulp van velcro of een ritssluiting kan toemaken. Ongeacht welke wijze van inbakere je toepast, er is één ding waar je zeker en vast moet op letten: de beentjes van je baby moeten nog goed kunnen bewegen. Als je de beentjes te strak gaat ‘inpakken’, loopt je baby het risico op heupdysplasie.

Let er ook op dat je een inbakerdoek/slaapzak gebruikt van natuurlijke, ademende materialen zoals katoen of tetrastof, en niet van synthetische stoffen.

Als je baby koorts maakt, is het ook beter om je baby even niet in te bakeren, zodat zijn lichaampje de temperatuur beter kan regelen.

Wat als je baby inbakeren helemaal niet fijn vindt?

Ik kan je garanderen dat de meeste baby’s het wel fijn vinden om ingebakerd te worden. Het is alleen even wennen voor je baby, en dan kan het soms lijken alsof je baby net onrustiger wordt van het inbakeren. Ik raad aan om het inbakeren daarom eerst wat te oefenen wanneer je baby helemaal rustig en tevreden is. Zo krijg jij de techniek goed in de vingers en sta je niet te sukkelen wanneer je baby onrustig of huilerig is.

Als je baby het na een tijdje nog steeds niet fijn vindt om ingebakerd te worden, kan je ook een inbakerslaapzakje gebruiken met de armpjes naar boven (type Love to dream). Op die manier kan je baby zijn armpjes toch nog wat bewegen, maar geef je ook nog een geborgen gevoel.

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen van het nut van inbakeren, en kan je met deze tips zelf aan de slag gaan!

Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over Ana




Deel deze post