Home » Momlife » Zo maak je van de kinderkamer een droom voor elk kind

Zo maak je van de kinderkamer een droom voor elk kind

De eerste prille babymaanden komen stilaan tot een einde en je oogappel wordt een grote jongen of meid. Wat gaat de tijd toch snel! Maar voor je het weet is het babybedje te klein en heb je die commode met verschoningsmatje eigenlijk niet meer nodig. Het moment is aangebroken om de babykamer om te toveren tot een echt paradijs voor jouw kind. Zit je echter met je handen in het haar als het aankomt op inrichten? Of heb je gewoon nood aan wat inspiratie om je op weg te helpen? Dan kan je hier enkele tips terugvinden!

Denk vooruit

Je droomt misschien al van een kinderkamer in een leuk unicorn of zeethema met felle kleuren. Hoewel dit er ongetwijfeld schitterend uitziet, is het niet zo praktisch. De kans is namelijk groot dat wanneer je kleine spruit wat ouder wordt, je kind die fase ontgroeit. Om te vermijden dat je binnen enkele jaren opnieuw de kamer van je kind moet restylen, maak je nu best al slimme keuzes. Begin met een simpele basis: werk met grijs- en bruintinten. Schilder bijvoorbeeld je muren in een lichtbeige kleur en hang witte gordijnen voor je raam. Subtiele kleuren die ook kunnen, zijn bijvoorbeeld zacht groen, roest of licht roze. Heb je toch nood aan een pop of color hier en daar? Laat de kleuren dan terugkomen in de meubels en decoratie. Het veranderen van meubels en decoratie vereist namelijk minder tijd en moeite dan bijvoorbeeld de hele kamer voorzien van een nieuw likje verf. Wat je ook kan doen is de neutrale muren wat opsmukken met muurstickers, foto’s of een krijtbord folie. Allemaal heel leuk, maar ook makkelijk te verwijderen.

Extra tip: koop een bed dat je in lengte kan verstellen, zo groeit het bed van je kind gewoon mee!

Creëer verschillende hoekjes

Altijd handig is het opdelen van de kinderkamer in verschillende “zones”. Zo heb je plekjes om te slapen, spelen en om te ontspannen. Je kan ook al een plekje inrichten waar je kindje in de toekomst achter de schoolboeken zal kruipen, maar er momenteel kan tekenen, knutselen of lezen. De zones helpen je om afspraken te maken met je kind: zo laat je je kind nog een uurtje amuseren in de speelhoek vooraleer het tijd is om onder de wol te kruipen in de slaaphoek. Voorzie ook voldoende opbergruimte die telkens bij een bepaalde zone hoort. Zo liggen alle spullen die samen horen bij elkaar en vermijd je dat je ‘s avonds laat de favoriete knuffel van je kind niet meer kan terugvinden. Net zoals het neutrale interieur zorgen de hoekjes dus voor rust.

kinderkamer, inrichting

Safety first

Je wil natuurlijk vermijden dat je kind na de eerste dag in zijn of haar nieuwe paradijs naar de dokter moet omwille van een ongelukje. Hier dus nog enkele praktische tips om de veiligheid van je kind te garanderen. Kinderen denken in hun enthousiasme niet altijd na en raken alles aan in hun buurt. Bescherm dus je stopcontacten met stopcontactbeveiligers en werk de touwtjes van je raamdecoratie weg door ze bijvoorbeeld op te binden. Plaats ook meubels niet dichtbij het raam, zodat deze niet als trapje gebruikt worden om het raam te bereiken. Door iedereen gekend, maar wel voor een reden: hoekbeschermers die de scherpe rand afronden. Leg ten slotte ook een groot vloerkleed op de grond: dit is fijn om op te spelen, maar zorgt ook voor een zachtere landing wanneer je kind eens op de grond tuimelt. 

In samenwerking met VenetaDeel deze post