Home » Baby » Baby voeding » De weg naar jouw baby’s eerste maaltijd

De weg naar jouw baby’s eerste maaltijd

Wanneer is mijn baby’tje klaar voor het eerste hapje?

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan dat je de eerste zes maanden exclusief borstvoeding geeft en pas halverwege het eerste levensjaar van je kindje vaste voeding gaat introduceren.

Je baby’tje is klaar voor het eerste hapje als hij rechtop kan zitten. Er mag een beetje steun zijn van bijvoorbeeld een leuning, maar als stabiel zitten nog te veel moeite vergt van je kleintje wil het zeggen dat hij er nog niet volledig klaar voor is.

Ook de tong moet al een aantal bewegingen aankunnen. Je bent natuurlijk ook pas klaar voor vaste voeding wanneer je mond daar klaar voor is. Bij volwassenen ligt de de kokhalsreflex heel ver naar achter ligt. Terwijl die bij kleine baby’tjes heel ver vooraan in de mond ligt. Die kokhalsreflex zit daar wel voor een reden. Het is een soort mechanisme om je baby veilig te leren omgaan met dingen in zijn mondje. Naarmate de 6 maanden, wanneer je kindje leert eten, gaat die reflex ook verschuiven naar achter in de mond.

Hoe bouw je melkvoeding af voor de eerste vaste maaltijd?

Het is belangrijk dat je tijdens de eerste maaltijd geen melkvoeding afbouwt. Of het nu borstvoeding of kunstvoeding is, in het eerste levensjaar blijft dit de hoofdvoeding van je kindje. Alle andere voeding zoals fruit en groenten zijn eigenlijk bijvoeding. Die bijvoeding blijft ook een extra vaardigheid voor je kindje waar hij nog aan moet wennen. Je kan dus bijvoeding aanbieden, maar op het tempo van je kindje.

Wanneer je de overgang maakt van melkvoeding naar vaste voeding moet er nog altijd eerst melk worden aangeboden. Je baby haalt hier namelijk veel makkelijker voedingstoffen uit. Bovendien is op deze manier het maagje van je kindje al een stukje gevuld. Puur nutritioneel gezien, is het belangrijk dat de vaste voeding geen al te groot volume gaat innemen. Ook emotioneel gezien is het voor je kindje fijn om met melkvoeding te beginnen, omdat het vertrouwd aanvoelt. Je baby heeft nog steeds de reflex om zich naar melk te richten en niet naar de vaste voeding.

Je zal ook merken dat je baby’tje niet aan vaste voeding begint door een hongergevoel maar meer omdat hij deel wil uitmaken van een gezellig moment aan tafel.

Groenten of fruit?

Vanaf dat je baby’tje rechtop kan zitten, mag je dus vaste voeding geven. Het is belangrijk dat je gezonde en gevarieerde voeding gaat aanbieden. Er is dus geen bepaalde voorkeur voor groenten of fruit. Beiden zijn helemaal oké.

Je hoeft ook niet alles te bereiden in papjes. Het is niet zo dat je kindje een groter risico loopt om zich te verslikken tijdens vaste hapjes dan tijdens een papje. Zolang je baby’tje rechtop zit en er niets in het mondje wordt geduwd, is het gevaar relatief beperkt.

Een groot voordeel aan een vaste maaltijd is dat je kindje van jongs af aan veel meer smaken en texturen leert kennen. Wanneer jij je kindje bijvoorbeeld een stukje broccoli geeft, is de smaak veel puurder zijn dan dat je jouw kindje broccolipuree geeft. De smaak komt puur binnen waardoor je kindje een breder smakenpallet zal ontwikkelen.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #12 Van papje naar hapje: de weg naar jouw baby’s eerste maaltijd.
Deel deze post