Home » Zwanger! » Seks tijdens de zwangerschap, is dat wel veilig?

Seks tijdens de zwangerschap, is dat wel veilig?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat seks tijdens je zwangerschap absoluut niet schadelijk is. Jouw baby’tje zal hier niets van voelen en zal hier niets van weten 😉

Situaties waarin je extra voorzichtig moet zijn

Er zijn wel situaties waarin je extra voorzichtig moet zijn:

Bloedverlies

Heb jij bijvoorbeeld last van bloedverlies dan is het beter dat je eerst op controle gaat om te zien of alles oké is met het baby’tje en met jezelf. Natuurlijk is een klein beetje bloedverlies heel normaal omdat de baarmoedermond iets gevoeliger is. Als de penis tegen de baarmoedermond drukt kan dit een kleine bloeding veroorzaken. Als dit maar een beetje is en stopt na een uurtje dan hoef je jou geen zorgen te maken.

Vruchtwaterverlies

Ook bij het verlies van vruchtwater is het aan te raden dat je eerst op controle gaat want als je vruchtwater verliest is de kans op infecties groter aangezien er een opening is naar de buitenwereld.

Positie placenta

Als je placenta voor de baarmoederuitgang ligt ben je best voorzichtig en luister je het best naar het advies van jouw gynaecoloog.

Vroeggeboorte

Ook indien er sprake is van vroeggeboorte ben je best voorzichtig en is het belangrijk om te overleggen met jouw gynaecoloog.

Gelukkig komen deze problemen bij negen op de tien zwangerschappen helemaal niet voor en hoef je jou daar ook geen zorgen over te maken. Indien jij je daar wel zorgen over maakt kan je altijd raad vragen aan de gynaecoloog en die zal jou altijd meer informatie kunnen geven en kunnen helpen bij de mogelijke vragen die jij hebt.

Communiceer met je partner

Het is zeker mogelijk dat het voor jou niet altijd even fijn aanvoelt om zwanger te zijn. Zeker tijdens het eerste trimester ben je vaak moe, je voelt je misselijk, je borsten kunnen gevoelig zijn en dan kan het gebeuren dat je geen zin hebt in seks. Indien dit gebeurt is het belangrijk om daar open over te communiceren naar je partner toe. Je kan in gesprek gaan met jouw partner, vertellen dat je jou niet comfortabel voelt en rekenen op het begrip van je partner.

Bovendien zijn er heel wat andere manieren om intiem te zijn met elkaar. Je kan dicht bij elkaar in de zetel kruipen, staren in elkaars ogen of een innige zoen geven. Het kan uiteraard ook gebeuren dat jouw zin in seks net toeneemt, dat is bij iedereen anders.

Jouw vrouwelijke geslachtsorganen passen zich gedurende de zwangerschap ook aan. Tijdens het tweede trimester is er namelijk sprake van een verhoogde bloeddoorstroming. Dit kan er voor zorgen dat je gevoel intenser wordt en je libido zal veranderen.

Een nieuwe opportuniteit

Indien je wel seks hebt, zoek je het beste naar aangename en praktische posities zodat je buikje niet teveel in de weg zit. Je kan het zien als een nieuwe opportuniteit, als een kans om nieuwe dingen uit te proberen. Je kan je tijdens je zwangerschap misschien ook meer focussen op aanrakingen en minder op de penetratie. Zorgen dat je ontspannen bent en samen kunnen blijven genieten met je partner is heel belangrijk.

Voel je als vrouw vooral comfortabel in je lichaam. Geef jezelf, maar ook je partner daar eventjes de tijd voor. Het kan namelijk zijn dat sommige mannen het daar een beetje moeilijk mee hebben. Neem dit dan vooral niet persoonlijk op, maar communiceer hierover met elkaar 🙂

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Luister dan naar podcast #20 Zwanger, how about sex?
Deel deze post