Home » Podcast » Podcast #9 Mama én ondernemen, valt dat te combineren?

Podcast #9 Mama én ondernemen, valt dat te combineren?

De volledige aflevering vind je op Apple podcastSpotifyGoogle podcast. Luister en reageer.

In aflevering 9 van de Onder mama’s podcast hebben we Hélène Fransen, het gezicht achter het bekende boekentassenmerk Jeune Premier, op bezoek. Naast succesvol onderneemster is zij ook een liefdevolle mama voor haar twee zoontjes Ralph en Jack. Hélène vertelt in een eerlijk gesprek met Sonia Pypaert over de ups en downs tijdens haar avontuur als mama-onderneemster.

De eerste stappen als mama en onderneemster

Op haar 31ste werd Hélène voor het eerst zwanger van haar zoon Ralph. Hoewel de zwangerschap vlekkeloos verliep, was ze nooit graag zwanger. Ze had gedurende de gehele zwangerschap heel veel schrik dat er iets mis zou zijn met het kindje. Ralph bleek uiteindelijk een wolk van een baby en een ongelooflijk braaf kind.

Toch bleef die angst haar achtervolgen, zo lag ze negen maanden lang naast hem te slapen met één oog open om te kijken of hij nog ademde. Gelukkig veranderde dit bij de zwangerschap van haar tweede zoon, Jack. Alles verliep precies veel makkelijker waardoor ze deze keer echt kon genieten. Toen Jack amper een paar weken oud was zat Hélène midden in haar avontuur als onderneemster.

Dit avontuur begon toen haar oudste zoon Ralph voor het eerst naar school zou gaan en ze op zoek ging naar een gepaste boekentas. In het aanbod vond Hélène haar gading niet. Alle tassen waren zwaar of hadden een schreeuwerig design. Omdat ze geen leuke boekentas vond, liet ze zelf eentje maken in een atelier. En dat was het prille begin van Jeune Premier.

Meteen was het succes duidelijk toen andere mama’s op de speelplaats vroegen van waar Hélène de boekentas gehaald had. En zo begon ze op bestelling een paar tassen te maken. Later doorkruiste ze heel België met haar auto gevuld met boekentassen om winkels ervan te overtuigen om haar product aan te kopen.

Het hobbelig parcours naar ondernemerschap

Natuurlijk is het pad naar het ondernemerschap niet zonder obstakels en ook hier vertelt Hélène in de podcast graag meer over. Zo stond haar vader in het begin helemaal niet achter haar plannen als onderneemster en had hij haar liever als juriste verder zien gaan. Dit had echter een positief effect op Hélène en het opende haar ogen om nog een extra tandje bij te steken waardoor haar vader nu extra trots is op hoe ver ze het al gebracht heeft.

In het begin moest Hélène echt alles leren over het maken van boekentassen en kreeg ze ook te maken met problemen en productiefouten. Dat heeft er enerzijds voor gezorgd dat ze heel veel heeft moeten investeren in haar bedrijf maar anderzijds dat haar product kwalitatief gezien op punt staat.  Bij zo een tegenslag kwam een financiële buffer van pas om te kunnen blijven doorgaan en niet op te geven. De steun van haar man, die mee in de zaak werkt, kwam op zo een moment meer dan geroepen. Alles leek veel draaglijker omdat je twee paar schouders hebt om de lasten op te dragen.

Mijn grootste leerschool is dat een probleem maar zo groot is als de oplossing die ervoor geboden wordt

Hélène Fransen

Moederschap

Intussen ging het op persoonlijk vlak ook niet altijd over rozen. In het eerste leerjaar ontdekten ze dat Ralph een serieuze vorm van ADHD heeft en hoogbegaafd is. Haar jongste zoon, Jack, is dan weer helemaal het tegenovergestelde en is een zeer plichtbewuste jongen. In het tweede studiejaar ging het helaas niet goed meer met Ralph, dus gingen ze op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk hebben ze de stap gezet om hem naar een internaat te sturen in het buitengewoon onderwijs. Volgens Hélène kunnen kinderen die wat meer aandacht nodig hebben en op een andere manier behandeld worden, beter naar een andere vorm van onderwijs gaan. Die verandering bracht voor hun gezin veel positieve gevolgen met zich mee waardoor alles nu veel vlotter verloopt en Ralph ook echt gelukkig is.

Sta je zelf op het punt om te kiezen voor een avontuur als mama-ondernemer of combineer je dit momenteel met een andere job? Kan je nog wat raad gebruiken? Laat van je horen en wie weet nemen we jou vragen mee in de volgende aflevering.

Beluister het volledige verhaal van Hélène Fransen nu in Aflevering 9 van de Onder mama’s podcast via Apple podcastSpotifyGoogle podcast.


Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be of reageer op dit bericht.

Host: Sonia Pypaert
Gast: Hélène Fransen
Eindredactie: Fien Dillen
Podcastproductie: WajooDeel deze post