Eindelijk vakantie, tijd om te luieren, relaxen en genieten van de quality time met het gezin.
Kinderen vinden op vakantie gaan leuk, maar ’t is ook best spannend. Een nieuwe omgeving, een andere slaapplaats, nieuwe gewoontes, een andere – vaak minder – structuur,… Kies een vakantiebestemming die past bij de leeftijd van je kinderen. Een bestemming waar kinderen mogen en kunnen spelen, zich kunnen uitleven en zichzelf kunnen zijn.
Koffers pakken! Hoe bereid je jou voor?
Laat je kind zelf z’n eigen koffer(tje) maken. Neem wat lievelingsspeelgoed en knutselmateriaal mee van thuis. Op moeilijk momenten kan dit verveling tegengaan. En, vergeet zeker de favoriete knuffel niet!
Bereid de reis goed voor met je kind. Gaan jullie vliegen of wordt het een lange autorit? Zorg voor spelmateriaal voor onderweg, voorzie eten en drinken en zorg ervoor dat iedereen (ook mama en papa) comfortabel zitten. Als je met het vliegtuig gaat is het interessant om iets mee te nemen voor je kind waar hij kan op zuigen voor de oortjes (een fles, lolly, fopspeen).
“Probeer tijdens de autorit je kinderen te entertainen door ze te leren wat de verkeersborden betekenen, laat ze meevolgen op de kaart, welke nummerplaat is van welk land, liedjes neuriën en raden, liedjesteksten aanvullen als de muziek even uitgaat, wie is het te spelen, …”
Experte Natasja
Zorg voor rust en structuur
Voorspelbaarheid en structuur bieden ook nu veiligheid, nog meer dan thuis. Vertel waar jullie naartoe gaan, welke taal spreken ze daar? Oefen enkele leuke woordjes samen in. Toon foto’s van de plaats, en grasduin eens samen naar mogelijke activiteiten. Probeer elke morgen samen de dag te overlopen, zo weet je kind wat er allemaal staat te gebeuren en zal het minder onrustig zijn. Luister ook naar waar je kind zin in heeft, maar zie ook waar het nood aan heeft. Was het gisteren een drukke dag? Een rustig dagje luieren kan net zo leuk zijn! Probeer zoveel mogelijk dezelfde routines als thuis aan te houden (vb. uur van slapengaan, eten, dutjes). Ieder kind heeft grenzen nodig, ook op reis.
Goede afspraken maken goede ouders!
Als je op uitstap gaat kun je best op voorhand afspraken maken. Kies activiteiten waarbij je geen verwachtingen moet stellen die voor je kind niet haalbaar zijn. Laat je kind regels bedenken, maar probeer die natuurlijk zelf in de juiste richting te sturen 😊. Ga mee in het denken van je kind, want die kan met verbazende oplossingen komen.
“Loopt het toch niet zoals gepland, probeer er op een ludieke manier mee om te gaan. Bijvoorbeeld een wedstrijdje houden rond wie het langst stil kan zijn, wie kan het langst op één been staan, standbeeld spelen…”
Experte Natasja
Met kinderen op vakantie gaan vraagt een aanpassing. Zorg ervoor dat je zelf ook ontspant. Kies dus een vakantie waar ook jij van geniet. Als jij kan genieten zullen je kinderen meer ontspannen zijn. Jij bent hun voorbeeld! Heb je nood aan wat me-time? Lonkt dat boek dat je al zolang wil lezen? Speel eerst even met je kind alvorens je tijd maakt voor jezelf. Meestal zijn kinderen dan veel meegaander.
Zorg voor afwisseling
Het is belangrijk om een leidraad te hebben van wat je allemaal wil doen. Maar weet dat een vaste planning niet altijd werkt. Wissel de activiteiten af door iets te doen wat jij leuk vindt en iets wat je kind leuk vindt. Als je kinderen groter zijn kan je makkelijk samen een planning opmaken. Zorg er vooral voor dat je kind zijn energie kwijt kan. Laat ze rennen en spelen. Bouw nadien zeker ook voldoende rust in. Op vakantie hebben kinderen hier vaak nog meer nood aan dan thuis.
“Kinderen hebben geen toeters en bellen, glitter en glamour nodig om een fijne vakantie te hebben. De mooiste herinneringen zijn vaak de kleinste, verbindende momenten.”
Experte Natasja
Probeer voor het slapengaan tijd te maken om de dag eens te overlopen. Wat vond je kind heel erg leuk en wat vond jij leuk. Luister goed en geef aandacht aan zaken waarmee je kind het lastig heeft.
Geschreven door huisexpert kindercoach Natasja Mussche
Natasja Mussche heeft een diploma orthopedagogie en heeft ervaring als begeleidster van kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. De opleidingen over communicatie met baby’s, kinderen en jongeren die ze volgde hebben haar aan het denken gezet & geïnspireerd om aan de slag te gaan als zelfstandig kindercoach